OTROVNA ISPARENJA U SRBIJI: Ljudi strahuju od ekološke katastrofe, đaci pušteni kući (FOTO)

Reč je o praškastoj materiji koja se razređuje, a ova hemijska industrija je to činila za potrebe firme „Zorka klotild agrotehnohem“ DOO iz Subotice

  • 1

U selu Mala Plana kod Prokuplja meštani strahuju od ekološke katastrofe, jer je u hemijskoj industriji „Zaštita bilja“ došlo do ispuštanja gasova, usled prerade „Dimetoata EC-50“ .

SADRŽI CRVE I ALGE: Koliko je opasna zagađena voda u Užicu? (FOTO)

Reč je o praškastoj materiji koja se razređuje, a ova hemijska industrija je to činila za potrebe firme „Zorka klotild agrotehnohem“ DOO iz Subotice.

Ljubiša Damnjanović koji živi u susednom selu Bresničić kaže da je smrad prosto bio netrpeljiv i da su juče đaci koji idu u Osnovnu školu „Svetislav Mirković Nenad“ pušteni kućama.

Odmah nakon toga obratili su se usmenim putem Inspektoru za zaštitu životne sredine Opštine Prokuplje Lidiji Živković, koja je izašla na teren.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona je ustanovila prisustvo i širenje neprijatnih mirisa ne samo u Maloj Plani, već i u okolnim selima, koje potiče od prerade preparata u okviru proizvodnog pogona HI „Zaštita bilja“ .

- Nakon izlaska na teren sam naložila operateru HI „Zaštita bilja“ da odmah prestane sa preradom preparata „Dimetoata EC-50“ i izvrši preko ovlašćenog pravnog lica merenje emisije zagađujućih materija na emiteru ventilacionog sistema, a koje nastaje tokom prerade - kaže inspektor Živković i obaveste me o terminu zakazanog merenja.

Ona dodaje da je pismenim putem naložila Hemijskoj industriji da u roku od pet dana dostavi rezultate merenja i stručno mišljenje o uticaju na životnu sredinu od dobijanja istih.

- U zavisnosti od rezultata merenja, preduzeće sve dalje zakonske mere - naglasila je Živkovićeva.

Tehnolog u HI "Zaštita bilja" Saša Conić kaže da su sve četiri inspekcije izlazile na teren i da je do sada urađeno sve što je naložila Inspekcija za zaštitu životne sredine.

- Jeste da smo dva dana prerađivali preparat, koji se ranije zvao sistemin, i da se osećao miris, ali već kada je inspekcija došla u 10.30 u sredu, proizvodnja je prestala, jer su nam pre toga isklučili struju. Smatram da nije bilo zagađenja, ali će se to znati nakon analiza koje je Inspekcija naložila da se rade - kaže Conić.

On dodaje da je ova industrija već oprala svoj pogon i očistila ga, a smrad se odmah smanjio.

(B.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zak

    17. decembar 2015 | 15:17

    U Rakovici u krugu DMB postoji fabrika "YUNIRISK" koja se bavi unistavanjem (spaljivanjem) visokotoksicnog industriskog otpada. Truje nas i nasu decu svaki dan. Zalili se ali uzalud imaju sve dozvole.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA