Evo zašto danas POLA SRBIJE slavi SVETOG NIKOLU, a ostatak ide U GOSTE!

U okviru Srpske pravoslavne crkve postoji više od 600 crkava i manastira posvećenih Svetom Nikoli. Ovog sveca slavi najviše srpskih porodica

  • 24

Srbi danas slave Nikoljdan, odnosno Svetog Nikolu, jednog od najvećih svetaca u pravoslavlju. Neke procene kažu da će ove subote u preko 30 odsto domova u Srbiji goreti sveća zbog Svetog Nikole, jer je ovo po broju svečara ubedljivo najveća srpska slava.

Ako računamo da prosečna porodica ima oko 20 gostiju za slavskom trpezom onda je potpuno jasna izreka "pola Srbije slavi Nikoljdan, a druga polovina odlazi na slavu, u goste".

EKSKLUZIVNO: Tito je mrzeo Svetog Nikolu, jer ga je ovaj svetac podsećao na... (FOTO)

Sveti Nikola je takozvana krovna, manastirska slava Srpske patrijaršije.

TAJNA SVETOG NIKOLE: Evo zašto ga jedni slave POSNO, a drugi - MRSNO! (FOTO)

U okviru SPC postoji više od 600 crkava i manastira posvećenih Svetom Nikoli.

PIJANI ŠARAN, PUNJENE PASTRMKE, OSLIĆ S BADEMOM: Ako ovako spremite RIBU za Svetog Nikolu oduševićete sve svoje goste (RECEPTI) (VIDEO)

Osim u decembru, Sveti Nikola se slavi i 22. maja u znak sećanja kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Lukije u Bari (današnja Italija).

Sveti Nikola je bio učitelj, arhiepiskop i duhovnik, a ostao je poznat po tome što je širio veru, nadu i milosrđe među narodom. Legenda kaže da gde god da se pojavio, donosio je utehu, mir i dobru volju.

Evo kako da OČISTITE RIBU od kostiju za jedan MINUT! Ali stvarno... (FOTO) (VIDEO)

Još za života je svu svoju imovinu podelio siromašnima, smatrajući da u manastiru ima sve što mu je potrebno. Upravo zbog ovog čina u zapadnim narodima vlada običaj po kome Sveti Nikola donosi deci poklone, a ne Deda Mraz, kakava je tradicija na Istoku.

Foto: Wikipedia /  Domatrios Foto: Wikipedia / Domatrios

Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, trgovaca i dece. Ovaj svetac smatra se nacionalnim zaštitnikom Grčke, pa se tako takozvani krst Svetog Nikole nalazi na zastavi te zemlje. Ovog sveca svojim zaštitnikom smatraju i Rusi, Italijani, Britanci, Španci i mnoge hrišćanske zemlje koje imaju izlaz na more.

Sveti Nikola je upisan crvenim slovom u kalendaru Srpske pravoslavne crkve i pošto pada u dane Božićnog posta nije mrsna slava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iva

    18. decembar 2015 | 23:16

    Srecna slava svima koji slave,i svima onima koji idu na slavu.A onima koji moraju da rade neka oprosti Bog i Sveti Nikola.jedan od njih sam i ja nazalost!!!

  • MikiGrobarRUSSIA

    18. decembar 2015 | 23:08

    SRECNA SLAVA !!!

  • Невена

    18. decembar 2015 | 20:42

    Спремите чизмице за дјецу са посним слаткишима, свјежим и сувим воћем (радују се они томе)... Свим Србима чија је КРСНА СЛАВА СВЕТИ НИКОЛА нека буде срећна! Нека сутра са својим укућанима и гостима прославе у здрављу и миру! :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA