CELO SELO SLAVI SVETOG NIKOLU: Šta mislite, ko kod koga ovde ide U GOSTE? (FOTO)

- Od vajkada je Sveti Nikola bio slava svih koji žive u selu. To je ono što je naše obeležje, deo tradicije i istorije naših porodica. Jedina mana je što nam manjkaju gosti - kaže Savka Mitić

  • 3

Prokupačko selo Babin Potok rekorder je u obeležavanju slave Svetog Nikole, jer od 200 domaćinstava samo tri ne proslavljaju ovog sveca.

TAJNA SVETOG NIKOLE: Evo zašto ga jedni slave POSNO, a drugi - MRSNO! (FOTO)

Kako kažu meštani, ima to svojih mana, jer se smanjuje broj gostiju koje bi domaćini želeli da ugoste. Ipak, pronađen je kompromis, jer se Sveti Nikola u svim kućama obeležava tri dana, pa po utvrđenom redu i komšije barem na kratko svrate da čestitaju slavu jedni drugima.

Bliži se Sveti Nikola! Evo recepata za POSNU sarmu! (VIDEO)

- Od vajkada je Sveti Nikola bio slava svih koji žive u selu. To je ono što je naše obeležje, deo tradicije i istorije naših porodica. Jedina mana je što nam manjkaju gosti - kaže Savka Mitić, koja je čitavu nedelju provela pripremajući slavsku trpezu, i dodaje da bukvalno svaka druga osoba koju zna u ovom kraju obeležava ovog sveca.

Evo zašto sutra POLA SRBIJE slavi SVETOG NIKOLU, a ostatak ide U GOSTE!

PIJANI ŠARAN, PUNJENE PASTRMKE, OSLIĆ S BADEMOM: Ako ovako spremite RIBU za Svetog Nikolu oduševićete sve svoje goste (RECEPTI) (VIDEO)

I da nije Babinog Potoka, popularnost Svetog Nikole u prokupačkom kraju daleko prevazilazi sve ostale praznike. Iako ne postoje zvanični podaci, smatra se da Svetog Nikolu obeležava 60 odsto domaćinstva, a svi ostali su gosti. Tako u jednom danu oni koji je ne obeležavaju na velikoj su muci, jer moraju da obiđu par domaćinstva.

OVO DANAS NIKAKO NE SMETE DA RADITE: Cela Srbija slavi NIKOLJDAN!

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

- Moji roditelji u Podini, tetka i sestra u Babinom Potoku, prijatelji u Rečici, kumovi, slave Svetog Nikolu. kad krene obeležavanje, u prvom trenutku me uhvati panika, jer ne znam kako da se rasporedim. Onda sa suprugom i decom krenem redom, pa tokom ova tri dana obiđemo desetak domaćinstva - kaže Ivana Paunović iz prokupačkog sela Berilje, koju smo zatekli u domu porodice Mitić u Babinom Potoku.

Foto: spc.rs Foto: spc.rs

Da je Sveti Nikola najprisutniji u ovoj sredini potvrđuje i starešina prokupačke crkvene opštine Nikola Ilić, koji kaže da preko 35 odsto domaćinstva koji primaju sveštenika obeležava ovu slavu.

- Posle Svetog Nikole, za deset odsto ide Sveti Aranđel. Ako se uzme u obzir da ima dosta domaćinstva u kojima se ne prima sveštenik, možemo slobodno reći da je u prokupačkoj opštini Sveti Nikola najprisutniji kao zaštitnik - kaže otac Nikola.

Tokom ovih dana, zbog većeg konzumiranja alkohola, pojačane su i policijske kontrole u ovom kraju.

(B. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hm...

    19. decembar 2015 | 23:01

    pa? ne treba im bogata trpeza..dovoljno je da slavu obeleze,pripreme osnovno za posluzenje i onih koji samo udju na par minuta da svrate i cestitaju slavu... slava nije svadba,samim tim se i ne treba tako ophoditi..ali,nekako sve ide naopako u poslednje vreme.. ljudi slave slavu i potrose silne pare na to da se pokazu gostima i nakon toga se cele godine stiskaju... slava nije lumperajka. samim tim i da svaka osoba u srbiji slavi sv.nikolu,ne bi bilo razloga da nemaju goste..jer svratiti do nekog na kratko i cestitati mu sveca cuvara njihovog doma je postovanje i iz postovanja treba ugostiti najosnovnijim slavskim obicajem a ne gozbama..

  • Dr Lune

    19. decembar 2015 | 16:33

    Hm,hmm..kod kuce, a onda odu ispred prodavnice pa gajba piva !

  • ljubica

    1. januar 2016 | 19:48

    moji preci slavili susveti nikolu i sv atanasaje dve slave pradeda mi je bio prota petko a njegov sin nikola svestenik moj deda koji je poginuo na solunskom frontu moj brat preuzeo je obe slave .kada se njegov sin ozeni i ima decu preuzece slave.slava moje majke je bila sv jovan. ja kada sam se udala slavim sa porodicom mitrovdan.moj sin je preueo slavu.svi od kada znam moje tetke sestre i sa jedne i druge strane imaju decu koja nose ime dimitrije ili dimitar nikolu sofiju jeftim tako moje obe porodice imaju slave koje volimo i stara imena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA