• 20

PAŽNJA, U TOKU JE VELIKA INTERNET PREVARA U SRBIJI: Policija objavila detalje, EVO ŠTA DA RADITE KAKO BISTE SE ZAŠTITILI!

Na računare oštećenih šire se računarski virusi poznati kao "ransomware", koji enkriptuju elektronske podatke na računarima, a potom se ljudi ucenjuju da im uplate novac za vraćanje važnih podataka

 • 20

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava da se na internetu pojavio specifičan način obavljanja krivičnih dela širenjem računarskih virusa koji ekrituju elektronske podatke i stoga savetuje građanima i privrednim subjektima da redovno ažuriraju operativne sisteme, da instaliraju antivirus programe, kao i da obezbede skladištenje podataka na bezbednim lokacijama.
Od sada i u Srbiji možete da prijavite da vas je neko prevario preko interneta!

Počinioci ovih krivičnih dela na računare oštećenih šire zlonamerne računarske viruse poznatije kao "ransomware", koji enkriptuju elektronske podatke na računarima, a potom oštećene ucenjuju da im uplate određeni novčani iznos za vraćanje važnih podataka, odnosno njihovu dekripciju.
Ovakvim računarskim virusom može se ograničiti pristup računarskom sistemu koji je zaražen, a nakon toga počinilac krivičnog dela zahteva da mu se plati određena svota novca kako bi ponovo bio omogućen pristup oštećenog računarskom sistemu.

Da li ste nekad bili žrtva internet prevare?

Glasajte

Policija apeluje na građane i privredne subjekte da, ukoliko budu žrtve ovog krivičnog dela, novac ne uplaćuju počiniocima, već da delo prijave nadležnom tužilaštvu radi preduzimanja daljih mera i radnji iz njihove nadležnosti.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Sale

  Samo treba prekinuti lan ili wi-fi konekciju, i pravac u Bios. Uraditi novi Windows.

  69
  26

  Podelite komentar

 • Drekavac

  Nista novo.

  23
  4

  Podelite komentar

 • Bez kintos

  Sto se tice mene mogu da dobiju samo ........

  19
  3

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima