• 13

Vernici danas slave ćerku ALBANSKOG KNEZA i SRPSKU MAJKU!

Mošti Svete mati srpske Angeline i danas se čuvaju u manastiru Krušedol

  • 13

Pravoslavni vernici danas slave Svetu srpsku mati Angelinu Branković i Svetog Jovana despota.
SUTRA JE CRVENO SLOVO I JEDAN OD NAJVEĆIH PRAVOSLAVNIH PRAZNIKA: A Srbi ga nekako uvek zaborave!

Sveta mati Angelina bila je po tvrdnji Srpske pravoslavne crkve ćerka albanskog kneza Đurđa Kastriota Skenderbega. Ona je bila i supruga Svetog Stefana Slepog, a majka je Svetog Maksima arhiepiskopa i Svetog Jovana, poslednjeg srpskog despota iz loze Brankovića.
Pravi vernici znaju zašto DANAS treba da ĆUTIMO CEO DAN!
Njene mošti i danas se čuvaju u manastiru Krušedol čiji je ktitor.
Život Svete srpske mati Angeline bio je izuzetno težak. Nadživela je muža, oba sina i ćerku Maru. Tri puta je bila prinuđena da prenosi mošti svog muža, i to u velikoj oskudici.

Koja je žena najznačajnija u srpskoj istoriji?

Glasajte

Živela je u najtežem periodu srpske istorije, početkom 15. veka u doba najveće najezde Turaka na Balkan. Za Svetog Stefana Slepog udala se 1459. godine, kada je u Albaniju došao kao izgnanik koji je izgubio despotovinu.
U episkopskim zapisima iz tog vremena Angelina se opisuje obrazovana, radoznala, mudra i lepa žena. U Krušedolu su monasi naročito bili oduševljeni njenom ljubavlju prema knjigama, navodeći da je čitala svaki dan.
Foto: Wikipedia/Antidiskriminator

Foto: Wikipedia/Antidiskriminator


Sina Jovana i ćerku Maru rodila je u izgnanstvu u Italiji. Kasnije je molila ugarskog kralja Matiju Korvina da im omogući gostoprimstvo, što je ovaj i učinio.
Pred smrt se zamonašila u Krušedolu. Srpska crkva je uvek naročito cenila zato što je u najvećoj ličnoj oskudici sakupljala pare za obnovu manastira koje su Turci spalili ili srušili.
Umrla je 30. juna 1520. godine.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mark

    Malo str se zeznuli sveta Angelina bila je cerka Gjergja Arianit Komneni ..sestra Andonike Kastrioti..sto znaci bila je sogorica Gjergja Kastriotia ..Gjergj Kastrioti imao je samo sina jedinca Gjona...

  • Martin

    Ispravak sveta Angjelina ..nije bila kcerka Gjergja Kastriota nego sogorica ...bila je kcerka Gkergja

  • Isko

    Djurdj je bas bio Albanac. Svojataju ga kao i Obilica. Jos i Lazar da je njihov i eto srece. U to vreme ta podela nije bila toliko bitna, kasnije kada su uzeli islam sve se promenilo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima