• 78

SRBI SU DOČEKALI 7524. GODINU: Da li ste znali da imamo NAJTAČNIJI KALENDAR NA SVETU?!

Nova 7524. nastupila je po srpskom, odnosno staroslovenskom kalendaru kojeg su se držali naši preci (Sloveni). Po ovom kalendaru Kosovski boj dogodio se 6897. godine, a Zakonik cara Dušana donesen je 6857. godine

  • 78

Kada je sat 31. decembra otkucao ponoć slobodno ste mogli prvom do sebe da čestitate srećnu novu 7524. godinu! Nije greška, dobro ste pročitali, Srbi će 1. januara ući u "daleku" 7524. godinu.
Zašto baš februar ima 28 dana?

Nova 7524. nastupiće po srpskom, odnosno staroslovenskom kalendaru koga su se držali naši preci (Sloveni).
STARI SRPSKI NAZIVI ZA MESECE: Ako mislite da su isti kao hrvatski, grešite! (FOTO)
Oni su se za Novu godinu prisećali svojih bogova, a kalendar se računao od momenta kada su svet stvorili bogovi: Perun, Svarog, Stribog, Crnobog, Triglav, Dajbog, Jarovid, Svetovid, Morana, Vesna i Mokoša.
Ovaj kalendar je kasnije nazvan Romejski, zato što su ga preuzeli stari Rimljani.
VRATILI SE VERI PREDAKA: Ovo su Srbi koji slave boga Peruna! (FOTO) (VIDEO)
Doduše, postoje i istoričari koji tvrde da je bilo obratno i da su Sloveni u dodiru sa rimskom, a kasnije vizantijskom civilizacijom preuzeli njihov kalendar i samo preimenovali njihove bogove. Mada, kada bi se išlo u sitne detalje trebalo bi naglasiti i da su Rimljani koncept svojih bogova preuzeli iz Grčke...

Od kojeg bi događaja Srbi trebalo da računaju vreme?

Glasajte

U Srbiji postoji udruženje Staroslavci koje još uvek poštuje običaje starih Slovena i koje verovatno jedino i dalje obeležavaju Novu godinu po tom kalendaru.
Po ovom kalendaru Kosovski boj dogodio se 6897. godine, a Zakonik cara Dušana donesen je 6857. godine.
Foto: Youtube / Autorska poezija

Foto: Youtube / Autorska poezija


Srbi su po nekim verovanjima najstariji narod na svetu, ali kalendar im sigurno nije najstariji. Maje, Asteci, Kinezi, Vavilonci, Malajamci, Nepalci, Tamilci, pa i Rapa Nui narod sa Uskršnjih ostrva imaju starije kalendare od našeg.
Moderna Srbija je, naravno, prihvatila Gregorijanski kalendar po kome vreme računa većina današnje civilizacije.
Ovaj kalendar napravili su nemački astronom Kristofer Klavijus i italijanski fizičar iz Napulja Alojzi Lilji, a nazvan je po papi Grguru koji ga je odobrio i koji je uspeo da ubedi ceo hrišćanski svet da dotadašnji Julijanski nije tačan.
Foto-ilustracija: Foter/DafneCholet

Foto-ilustracija: Foter/DafneCholet


Srpska i Ruska pravoslavna crkva još uvek vreme računaju po Julijanskom kalendaru u kojem je razlika u odnosu na Gregorijanski 14 dana.
Srpski naučnik Milutin Milanković napravio je 1923. Novi julijanski kalendar u kojem je prekinut raskorak sa Gregorijanskim koji je trajao 340 godina. Ovaj kalendar danas se u naučnim krugovima smatra tačnijim od Greogrijanskog koji će praktično moći da važi samo do 2.800 godine.
Do narodski rečeno kuršlusa između Milankovića i SPC došlo je zbog toga što naša crkva nije želela da promeni datume Uskrsa za naredne godine koje je već ustanovila. Problem je nastao i oko pokretnih postova, kao što je Petrovski, i njihovog početka i kraja.
Foto: Arhivska fotografija

Foto: Arhivska fotografija


Milanković nije želeo da odustane od svojih proračuna samo zato da bi svetim ocima udovoljio da ne pomere datume Uskrsa i postova, pa je tako Novi julijanski kalendar otišao u druge ruke.
Grčka pravoslavna crkva usvojila je Novi julijanski kalendar Milutina Milankovića i u svojim knjigama naziva ga još i Srpskim kalendarom. Po Milankovićevom kalendaru vreme računaju još i Bugarska i Rumunska pravoslavna crkva, a samo ga Srbi još uvek nisu prihvatili.
Napišite nam u komentarima šta mislite o srpskom kalendaru koji se oslanja na staroslovenski, ali i o novom koji je izradio Milutin Milanković.
(V. Ž.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan Zdravković

    Milutin Milanković je izradio najtačniji svetski kalendar koji gotovo da nema odstuopanja ni u deliću sekunde.Ako ga je drevna Grčka usvojila pa i Rumunija i Bugarska,nevidim razloga zašto ga i mi Srbi nebismo usvojili,kad potiče već od našeg velikog naučnika Milutina Milankovića.Sve Svece i dalje bi mogla Srpska Pravoslavna Crkva da slavi,kao i Uskrs i sve ostale svete dane kao i do sada samo sa određenim kompromisima u odnosu na taj kalendar i sa ODREĐENIM POMACIMA.E ali kako god postoji tendencija u Srpskoj vrhušci priklanjanja zapadu tako izgleda da i u vrhovima Srpske Pravoslavne Crkve postoji tendencija priklanjanja Vatikanu ili bar njegovom dodvoravanju-o čemu se već dobrano šuška po kuloarima.A gde ima dima tu ima i vatre...Samo nam još Bog može pomoći-ali i Gospod ima svoja pravila.

  • Pera Pampur

    Postoji jos jedan vrlo precizan kalendar koji je izradio pok. ing Stefanovic, zaboravio sam ime, otac Pere Stefanovica profesora iz Kragujevca. Znam da su neki naucnici govorili da je skoro savrsen ali se vrlo malo o tome pisalo. Mislim da je taj kalendar neka vrsta sublimata svih dosadasnjih i koliko se secam godina nije imala 365 dana. Treba se potruditi da se pronadje taj kalendar,,,,

  • Milan

    Srbija je u srednjem veku računala vreme od nastanka sveta (8.septembar 5508 godine)

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima