• 78

SRBI SU DOČEKALI 7524. GODINU: Da li ste znali da imamo NAJTAČNIJI KALENDAR NA SVETU?!

Nova 7524. nastupila je po srpskom, odnosno staroslovenskom kalendaru kojeg su se držali naši preci (Sloveni). Po ovom kalendaru Kosovski boj dogodio se 6897. godine, a Zakonik cara Dušana donesen je 6857. godine

 • 78

Kada je sat 31. decembra otkucao ponoć slobodno ste mogli prvom do sebe da čestitate srećnu novu 7524. godinu! Nije greška, dobro ste pročitali, Srbi će 1. januara ući u "daleku" 7524. godinu.
Zašto baš februar ima 28 dana?

Nova 7524. nastupiće po srpskom, odnosno staroslovenskom kalendaru koga su se držali naši preci (Sloveni).
STARI SRPSKI NAZIVI ZA MESECE: Ako mislite da su isti kao hrvatski, grešite! (FOTO)
Oni su se za Novu godinu prisećali svojih bogova, a kalendar se računao od momenta kada su svet stvorili bogovi: Perun, Svarog, Stribog, Crnobog, Triglav, Dajbog, Jarovid, Svetovid, Morana, Vesna i Mokoša.
Ovaj kalendar je kasnije nazvan Romejski, zato što su ga preuzeli stari Rimljani.
VRATILI SE VERI PREDAKA: Ovo su Srbi koji slave boga Peruna! (FOTO) (VIDEO)
Doduše, postoje i istoričari koji tvrde da je bilo obratno i da su Sloveni u dodiru sa rimskom, a kasnije vizantijskom civilizacijom preuzeli njihov kalendar i samo preimenovali njihove bogove. Mada, kada bi se išlo u sitne detalje trebalo bi naglasiti i da su Rimljani koncept svojih bogova preuzeli iz Grčke...

Od kojeg bi događaja Srbi trebalo da računaju vreme?

Glasajte

U Srbiji postoji udruženje Staroslavci koje još uvek poštuje običaje starih Slovena i koje verovatno jedino i dalje obeležavaju Novu godinu po tom kalendaru.
Po ovom kalendaru Kosovski boj dogodio se 6897. godine, a Zakonik cara Dušana donesen je 6857. godine.
Foto: Youtube / Autorska poezija

Foto: Youtube / Autorska poezija


Srbi su po nekim verovanjima najstariji narod na svetu, ali kalendar im sigurno nije najstariji. Maje, Asteci, Kinezi, Vavilonci, Malajamci, Nepalci, Tamilci, pa i Rapa Nui narod sa Uskršnjih ostrva imaju starije kalendare od našeg.
Moderna Srbija je, naravno, prihvatila Gregorijanski kalendar po kome vreme računa većina današnje civilizacije.
Ovaj kalendar napravili su nemački astronom Kristofer Klavijus i italijanski fizičar iz Napulja Alojzi Lilji, a nazvan je po papi Grguru koji ga je odobrio i koji je uspeo da ubedi ceo hrišćanski svet da dotadašnji Julijanski nije tačan.
Foto-ilustracija: Foter/DafneCholet

Foto-ilustracija: Foter/DafneCholet


Srpska i Ruska pravoslavna crkva još uvek vreme računaju po Julijanskom kalendaru u kojem je razlika u odnosu na Gregorijanski 14 dana.
Srpski naučnik Milutin Milanković napravio je 1923. Novi julijanski kalendar u kojem je prekinut raskorak sa Gregorijanskim koji je trajao 340 godina. Ovaj kalendar danas se u naučnim krugovima smatra tačnijim od Greogrijanskog koji će praktično moći da važi samo do 2.800 godine.
Do narodski rečeno kuršlusa između Milankovića i SPC došlo je zbog toga što naša crkva nije želela da promeni datume Uskrsa za naredne godine koje je već ustanovila. Problem je nastao i oko pokretnih postova, kao što je Petrovski, i njihovog početka i kraja.
Foto: Arhivska fotografija

Foto: Arhivska fotografija


Milanković nije želeo da odustane od svojih proračuna samo zato da bi svetim ocima udovoljio da ne pomere datume Uskrsa i postova, pa je tako Novi julijanski kalendar otišao u druge ruke.
Grčka pravoslavna crkva usvojila je Novi julijanski kalendar Milutina Milankovića i u svojim knjigama naziva ga još i Srpskim kalendarom. Po Milankovićevom kalendaru vreme računaju još i Bugarska i Rumunska pravoslavna crkva, a samo ga Srbi još uvek nisu prihvatili.
Napišite nam u komentarima šta mislite o srpskom kalendaru koji se oslanja na staroslovenski, ali i o novom koji je izradio Milutin Milanković.
(V. Ž.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • perun

  Srecna nova 7524 godina neka nase vatre i dalje plamte Slava Slovenima.

  113
  29

  Podelite komentar

 • Zdravko

  Treba se SPC a i cijeli Svijet prilagoditi kalendaru Milutina Milankovica dokazano je da je taj kalendar savršen.

  101
  36

  Podelite komentar

 • VAN

  Srpski preci su za razliku od svojih današnjih potomaka znali šta hoće i šta neće. Nisu im germani i anglosajsonci pisali istoriju. Vreme su merili po lunarnom kalendaru koji je imao 13 meseci. Svaki mesec je imao 28 dana. Precima srpskog naroda je ptica bila zaštitnik ili totemska zivotinja. Stoga se za srbe može kazati da su narod ptica. Ptica je u kontinuitetu ostala kao zastitnik. Danas je na zastavi R.Srbije. Zato su poštovali kalendar koji nazivamo "kalendar ptica" prvi mesec je bio mesec rode. Nova godina je nastajala u sklopu lunarnih i solarnih načela, prvog dana punog meseca, posle prolećne ravnodnevice. Tako je bilo preko 5000,- godina sve do prelaska sa lunarnog na solarni kalendar. Verovanje predaka srpskog naroda je zasnovano na universalnim principima svetlosti. Sunce se poštovalo kao najviši starešina naroda. Svi su tog starešinu dočekivali na nogama, budni i okrenuti ka istoku, a ne kao danas što ga dočekuju u krevetu.itd.

  88
  22

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima