GRČKA LEGALIZUJE GEJ ZAJEDNICE? Evo šta kaže njihov najnoviji zakon (FOTO)

Predlog zakona o civilnom partnerstvu za homoseksualne parove je u parlamentu podržala socijalistička stranka PASOK, centristička stranka "To Potami", Unija centrista i nekoliko konzervativnih poslanika

  • 11

Grčki parlament je kasno sinoć usvojio predlog zakona o građanskim pravima, koji dopušta sklapanje ugovora o civilnom partnerstvu između pripadnika istog pola, uprkos protivljenju nekih političkih stranaka, kao i grčke pravoslavne crkve.

BITI RAZLIČIT NIJE SRAMOTA: Vranjanci za bolji položaj LGBT populacije!

Sve veći broj evropskih zemalja donosi zakone koji dopuštaju registrovanje istopolnih zajednica, među kojima su Britanija, Španija i Kipar, ali je to pitanje u mnogim članicama Evropske unije i dalje veoma kontroverzno, preneo je Rojters.

Iako su grčke vlasti 2008. godine dopustile mogućnost sklapanja ugovora o civilnom partnerstvu heteroseksualnim parovima, to se nije odnosilo i na homoseksualne parove, što je Evropski sud za ljudska prava 2013. godine proglasio diskriminacijom.

Danas nešto posle ponoći je 194 od ukupno 300 poslanika u grčkom parlamentu podržalo predlog da se ista prava daju i gej i lezbijskim parovima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Grčki premijer Aleksis Cipras je tim povodom izjavio da je novi zakon zatvorio "krug sramote za državu".

- Ovo je veliki trenutak, ne samo za LGBT zajednicu, već i za zakonsku ravnopravnost u Grčkoj - izjavila je u parlamentu poslanica Ciprasove stranke Siriza, Vasiliki Katrivanu, koja je dodala da bi taj zakon trebalo da otvori put i za uvođenje građanske unije istopolnih parova, što je bilo jedno od predizbornih obećanja Sirize.

Predlog zakona o civilnom partnerstvu za homoseksualne parove je u parlamentu podržala socijalistička stranka PASOK, centristička stranka "To Potami", Unija centrista i nekoliko konzervativnih poslanika, dok su protiv glasali neki poslanici stranke Nezavisni Grci, Ciprasovog levičarskog koalicionog partnera.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ATIMUS

    23. decembar 2015 | 09:27

    Idan anticki filozof je rekao... dali ima grka a da nije homosehsualac?

  • Nikolas

    23. decembar 2015 | 10:57

    DEMOKRATIJA JE POBEDILA -PA TO JE NJIHOVA REC -SRBI PAZITESE OVOG LETA -NESAGINJITE SE A I PAZITE DA VAS NEKI NEZAPROSI!!!!MI CEMO UCI U EU KAD BAR SVAKI DRUGI BUDE HOMIC !!

  • Drekavac

    23. decembar 2015 | 11:48

    Sto vise tople brace, to vise devojaka za nas... To je cela pamet...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA