ZBOG STRAHA OD ISLAMISTA: U ovoj zemlji su zabranjeni proslava Božića i doček Nove godine!

Prošle godine grupa Al Šabab je na katolički Božić izvela napad na aerodromu u glavnom gradu Somalije Mogadišu u kome je poginulo najmanje 12 ljudi

  • 3

Somalijska vlada zabranila je danas proslavu Božića i Nove godine u toj većinski muslimanskoj zemlji uz objašnjenje da bi time mogli da se izazovu napadi ekstremističke grupe Al Šabab.

Pogledajte sve terorističke napade islamista u svetu od 1980. do danas za samo 120 sekundi (VIDEO)

- Svi događaji vezani za proslave Božića i Nove godine suprotni su islamskoj kulturi i mogli bi da naškode muslimanskoj zajednici - rekao je novinarima generalni direktor u Ministarstvu za verska pitanja, šeik Mohamed Kajrov.

On je rekao da su snage bezbednosti dobile naređenje da prekinu svaku proslavu te vrste. Šeik Bur Barud Gurhan iz somalijskog Vrhovnog verskog saveta rekao je da bi nemuslimanska slavlja mogla da izazovu bes ekstremističke grupe Al Šabab, koja je povezana s Al Kaidom.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Prošle godine grupa Al Šabab je na katolički Božić izvela napad na aerodromu u glavnom gradu Somalije Mogadišu u kome je poginulo najmanje 12 ljudi. Somalija je istu zabranu imala 2013. Zemlja sledi islamski kalendar koji ne prepoznaje 1. januar kao početak godine.

U Somaliji, takoreći, više nema hrišćana, međutim, u njoj ima oko 22.000 pripadnika mirovnih snaga Afričke unije, od kojih su mnogi hrišćani.

U glavnom gradu Mogadišu, katolička crkva koju su izgradili Italijani i koja je uništena u bombardovanju ostala je kao poznato obeležje. Strane diplomate, humanitarni radnici i vojnici koji žive u obezbedjenom krugu kod aerodroma imaju pravo da organizuju privatne proslave.

Grupa Al Šabab, koja je sredinom 2011. izbačena iz Mogadiša, i zatim iz njenih glavnih uporišta u centru i na jugu Somalije i dalje drži pod kontrolom velike ruralne zone gde vode gerilsku borbu i izvode samoubilačke napade, ponekad i u glavnom gradu, protiv simbola vlasti ili vojnih snaga Afričke unije u Somaliji koje podržavaju vladu.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cetinje

    23. decembar 2015 | 22:35

    примитивци затуцани са сектом

  • blaf

    23. decembar 2015 | 22:36

    To očekuje celu planetu. Proslava Božića, a i crkve i zvonici, vređaju verska osećanja muslimana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA