SREĆAN BOŽIĆ, BRAĆO SUSEDI: Ovako je stara Juga obeležila hrišćanski praznik (FOTO)

- Hršćanin se ne sme ponašati kao da ga se zbivanja u svetu ne tiču. I ovog ćemo se Božića pred jaslicama moliti svako za sebe, za svoju porodicu, za rodbinu, prijatelje i znance, za potrebne, bolesne i starije, za zajedništvo u našoj domovini i za mir u svetu - rekao je zagrebački nadbiskup

  • 37

Širom Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije hrišćani obeležavaju Božić po Gregorianskom, novom kalendaru.

MISTERIJA HLADNOG MESECA: Večeras će na nebu biti FENOMEN koji će se ponovo videti TEK ZA 19 GODINA (VIDEO)

Sinoć, na ponoćki, u zagrebačkoj katedrali, okupilo se mnoštvo vernika, a osim običnih građana, misi koju je vodio kardinal Josip Bozanić prisustvovali su brojni političari među kojima predstavnici državnog vrha i novoimenovani mandatar Tihomir Orešković .

Zajedno su bili predsednica Kolinda Grabar Kitarović, dosadašnji predsednik Sabora Josip Leko, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Vladimir Šeks te novi mandatar hrvatske vlade Tihomir Orešković.

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić u svojem je obraćanju istakao da Božić osnažuje solidarnost i saradnju u domovini te da ljudi u Hrvatskoj vape za boljitkom, obnovom zajedništva i jačanjem saradnje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Božić upućuje i na odgovornost, posebno na odgovornost za decu i mlade, za porodicu, za starije, nemoćne i bolesne, za celu našu domovinu Hrvatsku, rekao je zagrebački nadbiskup.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Hršćanin se ne sme ponašati kao da ga se zbivanja u svetu ne tiču. I ovog ćemo Božića pred jaslicama moliti svatko za sebe, za svoju porodicu, za rodbinu, prijatelje i znance, za potrebne, bolesne i starije, za zajedništvo u našoj domovini i za mir u svetu - rekao je nadbiskup.

Rimokatolička i deo pravoslavnih crkava, kao i Anglikanska su 1691. prihvatila 1. januar kao Novu godinu.

Rođenje Isusa Hrista obeležava se u BiH, Federaciji BiH i Republici Srpskoj, a u katedrali Srca Isusova u Sarajevu održana je sveta Božićna misa ponoćka koju je tradicionalno predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Božićna misa u Sarajevu okupila je veliki broj vernika, koji su došli da s radošću proslave dolazak praznika Isusovog rođenja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Na samom početku bogoslužja kardinal Puljić je pozdravio sveštenike, časne sestre, zbor i sve druge vernike uz želju da ovu noć dožive susret s Bogom.

Tokom propovedi je istakao da se posebna pažnja treba posvetiti deci, radnicima, bolesnima i starijim osobama.

Ovako je obeležavanje katoličkog Božića izgledalo u Srbiji:

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović
Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TT

    25. decembar 2015 | 22:10

    Kako li se zvao deda ovoga premijera Hrvatske Tihomira Oreškovića? Neka me Hrvati isprave ako nije u pitanju dzukela ustaška Joso Orešković kojeme je bilo najvažnije u zločinačkome životu da pokaže Maxu Luburuću da je pravi ustaša pa je zato gnečio srpskome detetu glavu te klao Srbe i Jevreje... Nisu ovoga Oreškovića tek tako podržali Kolinda, Karamarko, Ruža Tomašić, HDZ i slični simpatizeri ustaša.

  • MikiGrobarRUSSIA

    25. decembar 2015 | 13:25

    25. dec dan ko i svaki drugi

  • Deksi

    25. decembar 2015 | 12:35

    Sekta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA