Određen pritvor bivšem pomoćniku ministra i odgovornim licima iz "Dunav osiguranja"

Pritvor osumnjičenim licima je određen zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni u slučaju boravka na slobodi ometati krivični postupak uticanjem na svedoke

  • 3

Specijalni sud u Beogradu odredio je večeras pritvor do 30 dana za petoro odgovornih lica u kompaniji "Dunav osiguranje", koji su juče uhapšeni u velikoj antikoruptivoj akciji policije kao i bivšem pomoćniku ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Dobrivoju Sudžumu, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja.

ŠTETA 100 MILIONA EVRA: U akciji protiv KORUPCIJE uhapšeno 79 OSOBA, među kojima je i 7 bivših ministara

- Sudija za prethodni postupak doneo je rešenje kojim je odredio pritvor Sudžumu zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni u slučaju boravka na slobodi ometati krivični postupak uticanjem na svedoke - rekla je Tanjugu portparol suda Tanja Koljenšić.

UHAPŠENI: Bivši ministar Slobodan Milosavljević i vlasnik Beohemije Željko Žunić iza rešetaka!

Tužilaštvo za organizovani kriminal ranije danas je pokrenulo istragu protiv Sudžuma zbog sumnje da je u toku 2007. i 2008. godine odobrio korišćenje podsticajnih sredstava za podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze privrednim društvima koja nisu ispunjavala uslove propisane Uredbom Vlade.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sumnja se da im je na na taj način pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 120 miliona dinara.

- Sudija za prethodni postupak doneo je rešenje kojim je odredio pritvor za Milenka Jezdimirovića, Milicu Dević, Rajka Tepavca, Stefana Miskoskog i Ljubodraga Markovića - rekla je Tanjugu portparol suda Tanja Koljenšić.

Pritvor im je, kako je dodala, određen zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni u slučaju boravka na slobodi ometati krivični postupak uticanjem na svedoke.

PRVI PRITVORI U AKCIJI "REZAČ": Evo ko je sve iza rešetaka zadržan 30 dana (FOTO)

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Protiv njih je sinoć Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Prema navodima krivične prijave, sumnja se da su oni od januara 2010. do 15. decembra 2012. godine protivno odredbama Zakona o osiguranju i Pravilniku o uslovima i načinu deponovanja i ulaganja sredstava, uložili sredstva u kupovinu korporativnih obveznica, čiji su izdavaoci bile privatne kompanije.

To su, kako se dodaje, uradili bez instrumenata za obezbeđenje povraćaja uloženih sredstava.

Na taj način su pribavili protivpravnu imovinsku korist drugim pravim licima i to "MB Pelikan" d.o.o Niš, "W.E.G. Tehnology" d.o.o Beograd, "Europolis 011" d.o.o. Beograd, "Vitro Group" d.o.o. Beograd i "Mega-projekt" a.d. Pančevo, u ukupnom iznosu od 305.057.236,38 dinara, koja nisu vratila uložena sredstva, niti je bilo moguća njihova prinudna naplata.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u toku je saslušanje bivšeg ministra poljoprivrede Slobodana Milosavljevića i još sedmoro osumnjičenih za malverzacije sa poljoprivrednim zemljištem u Novom Sadu, kojima je preduzeću "Maxim&Co" pribavljena protivpravna imovinska korist viša od milijardu dinara.

Foto-ilustracija: Milena Đorđević Foto-ilustracija: Milena Đorđević

Pored njih, policija je danas uhapsila još 67 osoba za koje se sumnja da su povezane sa koruptivnim krivičnim delima.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je večeras istragu protiv osmoro osumnjičenih da su zloupotrebama naneli štetu Republici Srbiji i "TP Banovo brdo" od 1.952.232.714,54 dinara i pribavili protivpravnu imovinku korist od 1.757.182.223,73 dinara i predložilo sudu da im odredi pritvor, saopšteno je iz tužilaštva.

Nakon saslušanja, tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv odgovornog lica preduzeća "WEG tehnology" Jovice Ðurića, predsednika Skupštine TP "Banovo Brdo" koji je i odgovorno lice "Delta broker" i ovlašćeni predstavnik i pregovarač u ime "DELTA HOLDINGA" Predraga Filipovića, zatim odgovornog lica Centra za akvizicije u okviru privrednog društva "Delta M" i predsednice UO "Delta Investmenta" Radmile Spasić, predsednika UO TP "Banovo Brdo" Aleksandra Milosavljevića, odgovornog lica i člana UO TP "Banovo Brdo" Zlatice Vrcalović, Beograd, pomoćnika rukovodioca projekta u Centru za kontrolu Agencije za privatizaciju Republike Srbije Midraga Markovića, stalnog sudskog veštaka građevinske struke Branka Grujića i stalnog sudskog veštaka hidrograđevinske struke Vojina Markovića.

Oni su u subotu uhapšeni u velikoj antikoruptivnoj akciji policije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Miodrag Marković se sumnjiči da je izvršio krivično delo nesavestan rad u službi, a svi ostali za zloupotrebu položaja odgovornog lica.

Tužilac za organizovani kriminal je sudiji za prethodni postupak predložio da se Jovici Ðuriću, Predragu Filipoviću, Radmili Spasić, Aleksandru Milosavljeviću i Zlatici Vrcalović odredi pritvor, navodi se u saopštenju.

Policija je u subotu saopštila da se oni sumnjiče da su u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na osnovu dogovora i protokola, od decembra 2007. do februara 2011. godine, preduzimali radnje na osnovu kojih je, nakon privatizacije 70 odsto društvenog kapitala TP "Banovo brdo", obavljen neosnovan upis prava korišćenja na oko 91 hektara gradskog građevinskog i poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Reč je o građevinskog i poljoprivrednog zemljišta na katastarskim opštinama u Železniku, Resniku, Bariču i Velikoj Moštanici.

Takođe, policija je navela da postoje osnovi sumnje da su i za vreme trajanja ugovorne obaveze prema Agenciji za privatizaciju, preduzimali radnje koje su omogućavale da se po ceni nižoj od knjigovodstvene i tržišne, otuđe objekti velike vrednosti sa pravom korišćenja na zemljištu - magacin Distributivnog centra u Železniku i objekat - lokal u Sremčici.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.C.

    27. decembar 2015 | 21:05

    Samo stvarno da ih osute da nije pojo vuk magarca

  • dj

    27. decembar 2015 | 22:31

    O ovome sam slusao u vestima na nemackom radiju. Zanimljiva izjava je da je srbija zemlja sa najvisljim stepanom korupcije u evtopi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA