ZAOŠTRAVAJU SE ODNOSI NA BLISKOM ISTOKU: Saudijska Arabija, Sudan i Bahrein prekinuli odnose sa Iranom (FOTO)

Između Irana i Saudijske Arabije, dva regionalna rivala, došlo je do značajnog pogoršanja diplomatskih odnosa posle pogubljenja šitskog sveštenika Nimr al Nimra u Saudijskoj Arabiji

  • 8

Posle Saudijske Arabije i Bahreina, diplomatske odnose sa Iranom danas je prekinuo i Sudan, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati odlučili da odnose spuste na niži nivo.

Saudijska Arabija: Prekid odnosa sa Iranom, diplomatama rok od 48 sati da se povuku!

- U Sudanu je iranski ambasador persona non grata i zatražili smo od svih diplomata da napuste zemlju. Takođe, povučen je i ambasador Sudana iz Irana - rekao je sudanski predsednik Omar el Bašir.

Kako je saopštilo sudansko ministarstvo spoljnih poslova, odluka o prekidu odnosa Sudana i Irana stupa na snagu odmah, prenosi AP.

Ujedinjeni Arapski Emirati saopštili su da spuštaju diplomatske odnose sa Iranom na niži nivo i povlače svog ambasadora iz Teherana.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova UAE kaže se da će odnosi biti svedeni samo na poslovne kontakte između UAE i Irana zbog toga što, kako navodi "Teheran nastavlja da se meša u unutrašnje stvari zalivskih i arapskih zemalja".

GORI SAUDIJSKA AMBASADA: Bačen Molotovljev koktel, demonstranti demolirali zgradu! (VIDEO)

Prethodno je i Bahrein odlučio da prekine diplomatske odnose sa Iranom i pozvao iranske diplomate da napuste zemlju u roku od 48 sati.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Između Irana i Saudijske Arabije, dva regionalna rivala, došlo je do značajnog pogoršanja diplomatskih odnosa posle pogubljenja šitskog sveštenika Nimr al Nimra u Saudijskoj Arabiji.

Zvanični Rijad pogubio je juče 47 ljudi osuđenih za terorizam, uključujući istaknutog šiitskog sveštenika Nimr al Nimra, koji je bio centralna ličnost 2011. godine u demonstracijama protiv režima inspirsanih "arapskim prolećem".

Oštre reakcije zbog pogubljenja sveštenika osuđenog zbog terorizma!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Njegovo pogubljenje je izazvalo žestoke reakcije u Iranu, Iraku, Jemenu, Bahreinu i drugim zemljama regiona, a osudili su ga i neke evropske zemlje.

Iranski demonstranti upali su juče ujutro u ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu, gnevni što je Rijad pogubio istaknutog šiitskog sveštenika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš srpski crno gorac

    4. januar 2016 | 17:07

    Podrzavam Iran!

  • Micko

    4. januar 2016 | 17:07

    Amerika igra igru. Na potezu Iran Rusija.

  • VAN

    4. januar 2016 | 17:19

    U vremenu u kojem živimo tesko je odrediti da li su medjusobno više zakrvili "braća po Alahu", šiti i suniti, u M.Aziji ili "braća po Hristu" katolici i pravoslavci u Evropi. Jedino je sigurno da SAD-istički ateisti trljaju ruke jer mačka još daleko igra od njihovih vrata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA