Noćas na nebu Supermesec

Pojava punog meseca najbližeg Zemlji, popularni Supermesec, noćas će moći da se vidi na nebu, a umesto toga da nasednete na prazne priče o haosu i smaku sveta, izađite i uživajte u pogledu

  • 0

Ovog vikenda, u noći između 5. i 6. maja, ako oblaci to budu dozvolili, moći ćete da vidite ovogodišnji Supermesec.  Tokom noći između subote i nedelje Mesec će biti najbliži Zemlji, pa će zbog toga njegov disk na nebu izgledati nešto veći od "običnog" punog Meseca. Zvanično, pun Mesec nastupa 6. maja u 5:36 sati po našem vremenu.

Kružeći oko naše planete, Mesec stalno menja rastojanje, a kada je najbliži, nalazi se na rastojanju od oko 350.000 kilometara do približno 400.000 kilometara, tj. svakog meseca rastojanje se promeni za 50.000 kilometara. Tokom perioda potrebnog da Mesec jednom obiđe oko Zemlje rastojanje između ova dva tela svakog dana se promeni za nekoliko hiljada kilometara, tačnije svakog dana Mesec je oko 5000 kilometara bliži ili dalji nego prethodnog ili sledećeg dana.

Ovog vikenda će pun Mesec dostići najmanje ovogodišnje rastojanje i  od nas biti udaljen 356.953. Ova pojava najbližeg punog meseca u godini popularno je poznata kao Supermesec.

Supermesec često prate različite najave haosa, smaka sveta i tome slično, ali umesto toga da nasednete na prazne priče, iskoristite ovu priliku, izađite napolje i uživajte u pogledu na pun mesec - može biti mnogo lep i zanimljiv.

(Telegraf.rs / Izvor: Svet nauke)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA