CRNE PROGNOZE SE OSTVARUJU: Ovo su 10 mogućih ratova koji nas očekuju u ovoj godini!

Politički magazin je početkom godine najavio koji sukobi će dominirati u svetu, a iako smo na početku 2016, na pravom su putu da se sve njihove prognoze ostvare

  • 9

Tokom proteklih pet godina povećao se broj oružanih sukoba u svetu, a u 2016. godini ne treba očekivati poboljšanje situacije u oblasti rešavanja vojnih kriza, piše "Forin polisi".

FOTOGRAFIJE KOJE ĆE VAS RASPLAKATI: Deca slikala ruševine, mole da RAT PRESTANE (FOTO)

Analitičari američkog lista napravili su presek deset najvažnijih i najužarenijih tačaka kojima će svetska zajednica morati da posveti pažnju tokom ove godine.

Do najžalosnijih humanitarnih posledica, prema mišljenju autora teksta, može da dovede nastavak sukoba u Siriji, Iraku, Južnom Sudanu, Avganistanu, Jemenu i Čadu.

Na spisku su i unutrašnji sukobi u Turskoj (sukob Ankare i Kurda) i u Libiji (gde i dalje traje gradanski rat), prenosi Sputnjik.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pored toga, prema mišljenju autora, situacija u Burundiji, u kojoj raste nezadovoljstvo stanovništva zbog odluke aktuelnog predsednika da se kandiduje po treći put na tu funkciju i situacija povodom Južnog kineskog mora, gde SAD pokušavaju da se suprotstave rastu uticaja Kine, mogli bi da se zakomplikuju ove godine, što bi moglo da dovede do stvaranja novih žarišta.

"Forin polisi" piše da većinu nabrojanih sukoba nije moguće rešiti, "jer su u njih umešane ekstremističke organizacije čiji ciljevi i ideologije ne dozvoljavaju da se rat rešava pregovorima, a to poništava napore za uspostavljanje mira".

Printskrin: Youtube/Vocativ Printskrin: Youtube/Vocativ

- Vreme je da se u 2016. godini odustane od mišljenja da je samo borba protiv nasilnog ekstremizma način da se očuva svetski mir ili čak način da se rešava kriza u jednoj zemlji, na primer u Siriji - piše "Forin polisi", prenosi Sputnjik.

Analitičari lista smatraju da većina nabrojanih sukoba zahteva saradnju na nekoliko nivoa – među svim učesnicima svetskih političkih procesa.

- Države moraju da udvostruče svoje napore za pronalaženje sistema političkih dogovora, da koriste i najmanje mogućnosti za postizanje kompromisa - piše "Forin polisi".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    20. februar 2016 | 23:24

    Све је могуће.Насиље је у порасту..

  • Boro

    21. februar 2016 | 08:42

    U Libiji nije bio gradjanski rat dok nisu Francuzi i Ameri bombardovali tu drzavu

  • Trifunovic Danilo

    21. februar 2016 | 10:38

    Pa silno i moderno oruzje se pravi a staro mora dase trosi, i tako brzo nadju novo zariste za potrosnju, ili isprobavanje naoruzanja.. Mocnici ne haju ko tamo strada, vazan je samo interes, i to je nazalost ta tragedija na ovoj plavoj planeti!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA