EL NINJO DIKTIRA VREME U SRBIJI: U februaru SUNCE, u martu SNEG?

Zima će u svom završnom delu ličiti na ono što smo imali prilike da vidimo - i osetimo - u decembru: biće sušna i ekstremno sušna, odnosno natprosečno do ekstremno topla

  • 2

Iako ni godišnja doba više nisu ono što su bila, građani Srbije ne pamte (ili su barem takvi retki) da je nekada u zimskim mesecima bilo ovoliko toplih dana i drastičnih temperaturnih skokova. Jedan od uzroka ovakvih "klimatskih novina" je, tvrde meteorolozi, i - čuveni El Ninjo.

LEDENA KATAKLIZMA: Zbog snežne oluje gradovi u Rumuniji i Bugarskoj ostali bez struje, škole zatvorene! (VIDEO)

Hrvatski portal vrijeme.net piše da je zima do sad bila ekstremno sušna u kontinentalnoj Hrvatskoj i Balkanu, kao i da je skoro celi decembar bio natprosečno topao, a u unutrašnjosti i razmerno maglovit - što se od reči do reči odnosi i na Srbiju.

Prema njihovom objašnjenju, uzrok ovoga je anticiklon, odnosno područje povišenog atmosferskog pritiska u odnosu na okolinu, čijim su se "prolaskom" stekli uslovi za prve padavine, pa smo tako, i naše komšije i mi, početkom januara imali prilike da vidimo prve ozbiljne snežne padavine.

ČEKAJU NAS NAGLE PROMENE VREMENA: U sedam dana sneg, kiša, otopljenje, vetrovi...

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Neuobičajeno dugotrajni anticiklon, koja je svoje središte veći deo decembra imao upravo iznad jugoistočne Europe, najverovatnije je povezan sa pojavom ekstremno jakog okeansko-klimatskog poremećaja poznatog kao El Ninjo.

Uprkos tome što je izvorište El Ninja u području Tihog okeana, dakle vrlo daleko od nas, njegova snaga deluje na vreme u skoro čitavom svetu, pa tako i kod nas.

Kako je taj poremećaj na svom vrhuncu - ili će ga postići tokom narednih nedelja, još uvek su moguće ekstremne vremenske neprilike, prvenstveno do kraja januara, kao i početkom februara.

Dugoročne meteorološke analize, zasnovane na proračunima Evropskog centra za srednjeročnu prognozu vremena u Readingu (UK), najavljuju nam nastavak sušnog razdoblja.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Takođe, zadržaće se trend natprosečno tople zime, bez obzira na trenutni talas hladnog vazduha i mrazeve.

Iz svega ovoga proizlazi da će u kontinentalnim područjima zima u svom završnom delu ličiti na ono što smo imali prilike da vidimo - i osetimo - u decembru: biće sušna i ekstremno sušna, odnosno nadprosečno do ekstremno topla.

Ovo je, ujedno, i odgovor na pitanje koliko će biti snega do kraja ove zime.

Nije moguće dati prognozu dan po dan, ali je do kraja januara i u februaru realno očekivati da ozbiljnijeg snega više neće biti, barem ne do marta, kada će i El Ninjo znatno oslabiti, a temperature i režim padavina se približiti onom uobičajenom za to razdoblje, pa eventualno možemo očekivati i sneg.

Snežne epizode, ako ih uopšte i bude u nizijama, biće dakle vrlo retke i uglavnom slabe i kratkotrajne.

(Telegraf.rs / Izvor: Vrijeme.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA