Svečanom akademijom u Sava Centru obeležena stogodišnjica Mojkovačke bitke (FOTO)

Uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, Odbor za proslavu Stogodišnjice Mojkovačke bitke organizovao je Svečanu akademiju povodom obeležavanja jednog veka od slavne pobede crnogorske vojske koja je od izuzetnog značaja za srpsku istoriju

  • 11

Svečanost u Sava Centru upotpunili su uvaženi gosti koji su svojim prisustvom i obraćanjem još jednom obnovili sećanje i uputili večnu zahvalnost herojskim podvizima koja su nam u nasleđe ostavili junaci Mojkovačke bitke.

Foto: Promo Foto: Promo

Predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić prisutnima se obratio putem video poruke i tom prilikom izjavio - Srbija će večno pamtiti i biti zahvalna svima onima koji su učestvovali u Mojkovačkoj bitki, jednoj od najslavnijih bitaka čijim je završetkom odbranjena srpska vojska. Mojkovačka bitka je epopeja srpskog naroda iz Crne Gore koji je svestan toga da žrtvujući sebe spašava Srbiju i srpstvo odlučio da omogući nesmetan prolaz vojsci koja je krenula na put neizvesnosti. Kako bismo sa punim pravo nasledili svoje pretke, moramo ostati povezani i ne smemo dozvoliti da nas bilo ko u bilo kojim uslovima rastavi.

Foto: Promo Foto: Promo

Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej blagoslovom ukazao je na značaj Mojkovačke bitke i pozvao na mir i očuvanje jedinstva naroda, vere i crkve.

Patrijarh srpski Irinej rekao je da su se hrabri vojnici svojom slogom izborili za slobodu srpskog naroda na najveći pravoslavni praznik, Božić i time pokazali kako moramo misliti na bližnjega i da ne smemo dozvoliti da nas dele po bilo kom osnovu.

Foto: Promo Foto: Promo

Iskazivanju zahvalnosti priključio se i mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije koji je istakao značaj svenarodnog pomirenja i da je Božić na Mojkovcu označio nastavak odbrane časti i obraza, dostojanstva i slobode našeg naroda.

Foto: Promo Foto: Promo

Premijernim emitovanjem devet igranih scena koje su posebno snimane za ovu svečanost po scenariju Radoslava Pavlovića u režiji Marka Marinkovića i prikazivanjem dokumentarnog filma po tekstu Prof. dr. Mileta Bjelajca na simboličan način napravljen je osvrt na slavan završetak Mojkovačke bitke.

Foto: Promo Foto: Promo

Program Svečane akademije obogatili su i naš najčuveniji guslar Boško Vujačić i glumica Jelena Ivanišević koja je izvela deo monodrame „Junak đevojka“. Obeležavanje jubileja uokvireno je nastupom proslavljenog ansambla narodnih igara „KOLO“ .

Foto: Promo Foto: Promo

Tog davnog januara 1916. godine, svojim herojskim činom vojska Kraljevine Crne Gore predvođena serdarom Jankom Vukotićem uspešno je zaustavila austrougarsku ofanzivu, čime je omogućeno povlačenje vojske Kraljevine Srbije ka Jadranskom moru, a samim tim i njenu kasniju bezbednu evakuaciju na Krf.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VukBgd

    19. januar 2016 | 19:38

    Poletela dva sokola pravo sa neba, jedan nosi zlatnu krunu cara Dušana, drugi nosi britku sablju hrabrog Miloša! Crna Gora Srpska Sparta!

  • Nikolas

    19. januar 2016 | 18:43

    TADA SE IMALO ZASTA RODITI I POGINUTI -TADA SMO SVI BILI SRBI A SADA SE NEKI STIDE SRPSTVA I PRAVOSLAVLJA!!!

  • Sasa Mitrovic

    20. januar 2016 | 08:42

    Nase junake nikada nesmemo zaboraviti.Svaka cast za svecanu akademiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA