ZIKA GROZNICA DRMA CELU EVROPU: Da li komarci u Srbiji mogu da prenesu ovaj OPASNI VIRUS?

Zika virus prenose komarci iz roda edes, prvenstveno edes egipti, ali i edes albopiktus, koji su prenosioci i denga i čukungunja groznice

  • 9

Smrtonosni virus Zika, za koji ne postoji lek a koji je već stigao u Evropu, prenosi vrsta komaraca čije prisustvo još nije potvrđeno u Srbiji kaže za Telegraf doktor bioloških nauka iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Ivan Aleksić.

Zika virus pojavio se u 23 zemlje. Obolelih ima i u Danskoj, Nemačkoj i Britaniji. Po upozorenjima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ovaj opasni virus mogao bi da se proširi u brojnim zemljama, kao i da će najverovatnije doći do njegovog širenja u svim zemljama Južne i Severne Amerike, osim Kanade i Čilea.

PRETI LI SMRTONOSNI ZIKA VIRUS SRPSKIM BEBAMA? Prenose ga komarci, stigao je u Evropu, evo šta kažu stručnjaci

Virus, koji se manifestuje kroz temperaturu, konjuktivitis i glavobolje, najopasniji je za trudnice, jer utiče na plod, pa se deca rađaju sa oštećenjima mozga što može dovesti i do smrti. Zbog toga su ministarstva zdravstva pojedinih zemalja savetovala odlaganje trudnoće.

VIRUS ZIKA, ZA KOJI NEMA LEKA, STIGAO U EVROPU: Lekari savetuju odlaganje trudnoće, rađaju se bebe sa anomalijama!

Foto: Wikipedia/Radio CanadA International Foto: Wikipedia/Radio CanadA International

Aleksić za naš portal precizira da ovu opasnu infekciju prenose komarci iz roda edes, prvenstveno edes egipti (Aedes aegypti) koji nastanjuje tropska i subtropska područja.

- A potencijalni vektor odnosno prenosilac je invazivna vrsta, odnosno tigrasti komarac Aedes albopictus. Ono što je bitno, jeste da kod nas još uvek nije utvrđeno prisustvo ni jedne od ovih vrsta komaraca - ističe Aleksić.

OVAJ VIRUS PRETI MNOGIM TRUDNICAMA: Zbog njega se rađaju deca s veoma malim mozgovima!

On tvrdi da osim što ih nema, da za sada ne postoje nikakve mogućnosti da se Zika virusom zaraze naši komarci a samim tim i građani.

- Takva mogućnost ne postoji jer komarci sa našeg područja nisu vektori Zika virusa. Komarci, inače, postanu zaraženi ako se hrane na osobi koja je zaražena ovim virusom - objašnjava naš sagovornik.

 

Foto: Wikipedia/Aedes aegypti Foto: Wikipedia/Aedes aegypti

(EKSKLUZIVNO) ISTINA O BOLESTIMA KOJE PRENOSE KOMARCI U SRBIJI: Pogledajte ovaj film i sve će vam biti jasno! (VIDEO)

Na pitanje da li će pojava ovog virusa uticati na to da ove godine tretman komaraca bude agresivniji on kaće da za sada neće ali da će Zavod pratiti epidemiološku situaciju i pravovremeno reagovati.

Komarci iz roda edes egipti, inače su prenosioci i denga groznice, dok je edes albopiktus vektor čukungunja groznice.  

( Lj. R. )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ATIMUS

    27. januar 2016 | 17:47

    A zasto se zove zika ...zasto se nezove milorad

  • Nikolas

    27. januar 2016 | 18:06

    NECE NAS BRE -ZNA ON DA SMO MI NAROD KOJI CEKA ULAZAK U EU I DA NEMA ZASTA DA NAS UJEDE-UBODE!!!

  • Čiča-deda

    27. januar 2016 | 19:57

    Ne zavaravajmo se,niti su doleteli,nit brodovima stigli.njihove larve su rasturene po celoj evropi,tu selegu,aklimatizuju i td.pogađajte koima koristi od toga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA