OVO JE NEKRŠTENICA: Više od 300 bivših vernika u Srbiji zauvek se odreklo Boga! (FOTO)

- Dokumenti te vrste nemaju pravnu snagu i besplatni su, a više služe kao simbol otpora prema tome što SPC odbija da raskrsti ljude koji to žele - kažu iz udruženja Ateisti Srbije

Tragom priče o Kragujevčaninu Dejanu Dimitrijeviću, koji je dobio "raskrštenicu" i više se ne smatra hrišćaninom, odlučili smo da se obratimo udruženju Ateista Srbije koje izdaje ove "dokumente", i da ih pitamo šta je potrebno onima koji žele da se odreknu Boga. Saznali smo iznenađujući podatak - do sada je nešto više od 3oo ljudi odlučilo da se "raskrsti", od čega desetak iz rimokatoličke i protestanske zajednice i troje iz islamske zajednice. Ostatak su pravoslavci.

Do sada smo izdali oko 300, što raskrštenica, što nekrštenica. Naravno, naši "dokumenti" te vrste, nemaju pravnu snagu, već više služe kao simbol otpora prema tome što SPC eksplicitno odbija da raskrsti ljude koji to žele. Dakle, naš "dokument" nije zaista raskrštenica, već je simbol za onoga ko ga uzme, da time pokazuje svoj bunt prema principu "Jednom si kršten, sad nema nazad" - otkriva Marko Ekmedžić, potpredsednik UO udruženja "Ateisti Srbije".

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Udruženju se sa neobičnim zahtevom najčešće obraćaju ateisti, oni koji su se razočarali ili oni koje roditelji nisu krštavali i vaspitavali u verskom duhu.

- Smeta mi što sam se prošle godine razboleo da bih shvatio da se bolnice raspadaju zato što nema novca za njih, dok se, sa druge strane, isti nalazi za ogromne betonske krstove od 100.000 evra. Ogorčen sam jer se za lečenje teško obolele dece skupljaju pare putem humanitarnih SMS akcija, dok verske organizacije posle svakog sajma automobila iznova obnavljaju svoju automobilsku flotu. Dakle, za dete obolelo od leukemije nema, snađite se sami, tresite se da li će ili neće biti dovoljno SMS poruka humanih ljudi, a za novi popovski BMW i dvor od 7.500.000 evra ima - tvrdi raskršteni Dejan Dimitrijević.

Onima koji žele da se raksrste, potrebno je da na e-mail udruženja pošalju: napomenu da li žele raskrštenicu ili nekrštenicu, ime i prezime, datum i mesto rođenja, imena roditelja i napomenu u kom formatu žele potvrdu. Potvrda je besplatna.

DEJAN JE PRVI SRBIN U ISTORIJI KOJI SE "RASKRSTIO": Od crkve je tražio da više NE BUDE PRAVOSLAVAC! (FOTO)

"Uz pomoć razuma i kritičkog mišljenja raskrštava se Mila Milić", stoji kao primer izgleda raskrštenice na sajtu udruženja. Kod nekrštenice stoji "Zahvaljujući razumu i snazi nekrtitičkog mišljenja, potvrđuje se da nikada nije kršten Marko Marković".

ISLAM MI JE DAO ODGOVORE NA SVA PITANJA: Ispovesti Srba koji su promenili veru

Od Ekmedžića smo saznali da kod katolika postoji legalni način raskrštavanja, a da SPC to ne dozvoljava.

- Pravoslavna crkva ne dozvoljava raskrštavanje, da bi manipulisala brojkom vernika. Od pomenutih 90 odsto Srba kao vernika SPC, uvereni smo da se možda do 40 odsto oseća zbilja tako, dok su ostali ili sasvim izvan crkve, ili su eventualno nešto što bismo nazvali blagim običajcima - objašnjava Ekmedžić i dodaje:

- Upisana krštena imena se posle koriste za neistinitu statistiku SPC o procentualnom udelu vernika, što SPC, između ostalog, donosi i značajnu budžetsku donaciju, svake godine - kaže on.

(S. Vasić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lana

    28. januar 2016 | 15:58

    Potpuno podrzavam bunt, ali Boga se ne odricem. Vera je u coveku pojedincu a ne u crkvi nazalost. Sada treba ostati jak u veri i sacuvati svoj mir a osuditi propast SPC.

  • neverni toma

    28. januar 2016 | 15:47

    Cim je nesto protiv boga odma je besplatno...

  • Brksss

    28. januar 2016 | 15:50

    Nisu se odrekli bogu nego gladnim profiterima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA