RUSI OŠTRO TURCIMA: Ruski avion nije upao u turski vazdušni prostor, to je neosnovana propaganda!

– Nije bilo narušavanja turskog vazdušnog prostora od strane aviona ruskih snaga - rekao je portparol Ministarstva odbrane general major Igor Konašenkov u saopštenju

  • 26

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je navode Turske da je ruski vojni avion Su-34 narušio vazdušni prostor te zemlje.

ERDOGAN ŽELI DA SE SASTANE SA PUTINOM POSLE INCIDENTA: Šta će odgovoriti predsednik Rusije?

Nije bilo narušavanja turskog vazdušnog prostora od strane aviona ruskih snaga. Izjave turske strane o navodnom narušavanju od strane ruskog Su-34 je neosnovana propaganda – rekao je portparol Ministarstva odbrane general major Igor Konašenkov u saopštenju.

RUSKI LOVAC OPET NARUŠIO TURSKI VAZDUŠNI PROSTOR? Turci prete Moskvi, Rusi demantuju incident!

Konašenkov je rekao da je uveren da turski stručnjaci protivvazdušne odbrane znaju da radari koji kontrolišu vazdušni prostor mogu da zabeleže samo visinu, kurs i brzinu objekta u vazduhu.

- Nijedan od ovih radara nije sposoban da utvrdi tip i državnu pripadnost vazdušnog objekta - da li je reč o Rusiji ili koaliciji koju predvode SAD - dodao je on.

Foto: Wikipedia/Dmitry Terekhov Foto: Wikipedia/Dmitry Terekhov

To je, kako je naveo, "moguće samo uz direktan vizuelni kontakt s drugog aviona, koji se nije dogodio", prenosi Sputnjik.

On je dodao da ni ruska sredstva protivvazdušne odbrane u Siriji, kao ni sirijska radarska kontrola vazdušnog prostora, nisu zabeležila nikakvo narušavanje sirijsko-turske granice.

Foto: Tanjug/AP/Haberturk TV Foto: Tanjug/AP/Haberturk TV

- Da i ne govorim o tome da nikakvih usmenih kontakata turske strane s našim pilotima odavno nema - zaključio je Konašenkov.

Podsetimo, Turska je danas optužila Rusiju da je u petak njen avion ušao u turski vazdušni prostor i izrazila oštar protest zbog toga. Istvoremeno,

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da poštuje vojni prostor Turske, koja je članica NATO.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Ruski borbeni avion narušio je juče vazdušni prostor Turske, uprkos ponovljenim upozorenjima turskih vlasti. Prethodni incidenti su pokazali koliko opasno takvo ponašanje može da bude. Pozivam Rusiju da se ponaša odgovorno i u potpunosti poštuje vazdušni prostor NATO-a. Rusija mora da preduzme sve neophodne mere kako bi obezbedila da se takva kršenja ne ponove - stoji u saopštenju Stoltenberga, preneo je Rojters.

Takođe, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da želi da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasna

    31. januar 2016 | 07:41

    Pa naravno da je provokacija od strane Turaka,da bi posto poto pridobili Putina na razgovor,do kojeg naravno nece doci.Turci ce nastaviti sa provokacijama.

  • Ohoho

    31. januar 2016 | 01:32

    Namestaljka.. Svako ko veruje u dobru stranu turske i nato-a je totalbi idijot..

  • zlatibor

    31. januar 2016 | 15:19

    Pa neka se usude da ponove grešku i biće,, OSTALI SAMO DUGMIĆI,,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA