Od onoga što Srbi bacaju u ĐUBRE, genijalni Đorđe napravi nešto najslađe! (FOTO)

Šumadinac koji je zanat naučio od jednog Francuza, pravi čak 17 vrsta džema, a plan mu je da ove jeseni asortiman proširi na 25 vrsta. Specijalnost su mu džemovi od drenjina, divljih kupina, oskoruša, mušmula, a pokušaće da napravi i od bundeve i paradajza

  • 18

Đorđe Lazarević iz šumadijskog sela Čumić, kraj Kragujevca, kućni budžet dopunjava kuvanjem i prodajom domaćeg džema. Za sada sprema 17 vrsta ove poslastice, a ove će jeseni, kako planira, imati 25 vrsta. Specijalnost su mu džemovi od starog, skoro zaboravljenog voća poput drenjina, divljih kupina, oskoruša, mušmula a pokušaće i sa džemom od bundeva i paradajza.

Lazarević svoje džemove prodaje po celoj Srbiji, neki mu dolaze "na noge", drugima džemove šalje poštom. Godišnje proizvede više od 5.000 tegli džema a zanat je učio od Francuza, koji je stručnjak za slatki namaz.

PO TOME SE ZNAJU SRBIJANCI: Evo kako nastaju JELEK i ANTERIJA! (FOTO)

Đorđe kaže da bi domaća ekonomija ojačala kada bi se u gradovima jeli isključivo proizvodi iz gazdinstava domaćina u okruženju.

- Deca u našim obdaništima jedu industrijski džem, a u Šumadiji godišnje propadnu tone i tone voća. Od njega može da se napravi zdrava poslastica bez ikakvog konzervansa. Isto je i sa lokalnim bolnicama, studentskim domovima i drugim ustanovama u kojima se sprema hrana. Svi zaobilaze lokalne proizvođače, koji u svojim gazdinstvima imaju zdravu hranu - obrazlaže i opominje Lazarević.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ovaj šumadijski domaćin ima 6,5 hektara voćnjaka. Gaji jabuke, šljive, višnje, breskve. Na 30 ari uzgaja mušmule. Takođe, sa suprugom Gordanom prikuplja divlje voće, poput drenjina, divljih kupina, jabuka, oskoruša... Od njih kuva džem.

OVO JE NAJVEĆI HIT: Srbin izmislio električnu MEŠALICU ZA AJVAR I DŽEM! (VIDEO)

- Ovo skoro zaboravljeno voće raste na svakom koraku u Šumadiji, a izuzetno je zdravo. Ono propada na proplancima. Naučio sam, da je greh hranu koju nam priroda tako darežljivo daje, bacati. Novina u mojoj kolekciji je džem od mušmula. Neću ga opisivati, treba ga probati - dodaje Đorđe.

Lazarević ima svoje kupce u celoj državi. Oni kojima je daleko selo Čumić, naručuju i dobijaju poštom. Jedini je problem što je poštarina ponekad i do polovine vrednosti džemova.

- Tako zarađujemo dodatni novac koji nam koristi za školovanje troje dece, od kojih je nastarija ćerka na fakultetu - navodi glavni majstor džemova u Čumiću.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Đorđe nije kuvar po obrazovanju, ali se za tu vrstu posla zainteresovao kada je na sajmu voća u Fojnici gledao jednog Francuza kako kuva džemove od citrusnog voća i pomislio kako bi i on to isto mogao od plodova sa svog imanja.

DŽEM OD SLANINE: Ne biste verovali, ali ovo je PRSTE DA POLIŽETE! (RECEPT)

Kruske

- Supruga i majka mi u šali kažu da se nikad u porodici nije desilo da muškarac uzme varjaču u ruke, ali kada su videle krajnje efekte, podržale su me i sada svi zajedno radimo. One čiste i seku, deca pripomažu. Išao sam i na obuku kod tog Francuza i od njega naučio nekoliko trikova, ali osobenost mojih proizvoda je da su svi ručno pravljeni i da ne sadrže konzervanse - priča naš sagovornik.

On kuva džemove u prohormskim kazanima, mada njegov učitelj to radi u bakarnim. Plan mu je da iduće sezone proširi asortiman i ponudi čak 25 vrsta ove poslastice.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Шумадинац-Москва

    1. februar 2016 | 17:03

    ЧУМИЋ, Мој родни крај, моје родно село, пуно сам те се ужелео !!! Пуно поздрава за све Чумићанце... Ђорђе све најбоље и пуно успеха...

  • Sasa kovacevic

    1. februar 2016 | 16:24

    Zaradi milione u naslovu,a u tekstu dopunjuje buzet.Ok 5000teglica po 300din je 1500000din a porez a uslovi za proizvodnju kako placa wtikete anbalazu? Cist primer rada na crno i na kraju ko uopste kontrolise ispravnost

  • Orao

    1. februar 2016 | 18:13

    Svaka cast, to treba da bude primer mladima da se moze ziveti i bez kriminala i od roditeljski penzija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA