ČEŠKI PREMIJER OŠTRO: "Biće PONOVO KRVI NA BALKANU ako se zatvore granice za izbeglice"

- Jednostavno, Balkan još nije integrisan, a sećanja na ratove su tamo veoma živa - rekao je češki premijer

  • 14

Češki premijer Bohuslav Sobotka kaže da bi zatvaranje granica zemalja Zapadnog Balkana za izbeglice "lako obnovilo stare krvave sukobe na Balkanu".

U EVROPI NESTALO 10.000 IZBEGLE DECE: Strahuje se da su neka od njih prodata u belo roblje!

U intervjuu za današnje izdanje češkog nedeljnika "Respekt", Sobotka je rekao da bi se izbeglički talas prelio na Balkan i da zato misli da zatvaranje granica pojedinih balkanskih zemalja nije dobar put, jer to može biti povezano sa jakim sukobima.

- Jednostavno, Balkan još nije integrisan, a sećanja na ratove su tamo veoma živa. Ako pritisak migracije ne bude u stanju da kontroliše Turska u saradnji sa Grčkom, rešenje je dogovoriti se sa Bugarskom, Makedonijom i Albanijom, pružiti im maksimalnu pomoć i započeti regulisanje migracije na njihovim granicama - rekao je Sobotka.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Sobotka je izjavio da bi tako EU izvršila dodatni pritisak na Grčku da bolje sarađuje sa Turskom u savladavanju izbegličkog talasa.

O takozvanom planu B da Brisel postavi branu izbegličkom talasu na južnim granicama Makedonije i u Bugarskoj, raspravljaće na vanrednom samitu u Pragu 15. februara premijeri, članovi Višegradske grupe, koji žele zajedno da ga predlože Briselu.

- Očuvanje Šengena nije samo u interesu Češke, Slovačke, Poljske, već i zemalja kao što su Nemačka, Francuska, Holandija. Nijedna od tih zemalja nije najavila da želi da uvede neke mere koje bi značile razbijanje šengenskog prostora. Niz zemalja, uključujući i nas, jača patrole na granicama, ali niko ne planira da razbije Šengen - rekao je češki premijer.

Zatvaranje nemačkih granica, prema mišljenju češkog premijera, ne bi značilo neposrednu opasnost da Češka postane tranzitna zemlja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Granicu bi odmah zatvorila Austrija. Budući da Mađarska ima na granici ogradu, a Slovačka je spremna da preduzme veoma oštre mere bezbednosti, verovatno bi skrenuo migracijski tok. Delimično bi se zaustavio, a delimično bi se zatvarale granice pojedinih balkanskih država - rekao je Sobotka.

Premijer Sobotka ponovo je kritikovao predsednika Češke Miloša Zemana da besmisleno i bez potrebe među Česima seje paniku i strah od izbeglica i svih muslimana i izaziva podele u društvu, jer priprema za sebe pogodno tlo da bude izabran i za naredni mandat na čelo Češke.

- Sve smera ka jačanju tenzija u društvu. Koristi (Zeman) strah koji ljudi imaju logično od Islamske države, terorista, nesposobnosti da se izađe na kraj sa migracijskim talasom. Izjave tipa 'Teroristi će napasti i u Pragu', 'Preko Češke će preći izbeglički talas', 'Izbeglice su organizovana armija'. To sve prirodno jača strah ljudi - naveo je Sobotka.

Za gest češkog predsednika koji je izazvao najdublji jaz u društvu Sobotka je označio to što je na godišnjicu plišane revolucije 17. novembra na demonstracijama ekstremista protiv islama i izbeglica stao rame uz rame pored lidera Bloka protiv islama Martina Konvičke koji poziva Čehe da izbeglice "pretvore u koštano brašno".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB IN

    1. februar 2016 | 17:45

    Dosta je Srbija zalegla za te migrante i izbeglice. Red je da promene marsutu i obidju Srbiju nismo im mi ni izazvali rat. Vlada treba da se brine o svojim gradjanima a ne da palamude kako su najhumaniji u Evropi prema izbeglicama.

  • ATIMUS

    1. februar 2016 | 20:53

    Ceh ala se razumes o balkanskim prilikama ko marica u kriv k....

  • Iskreno

    1. februar 2016 | 16:50

    dobro je rekao, samo sto i bez izbeglica i zatvaranja granica bice rata opet. rat je neminovnost ljudskog postojanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA