AMERIČKI PREDIZBORI: Ted Kruz porazio Trampa, Hilari Klinton i Sanders izjednačeni (FOTO)

Ostalih 49 država glasaće kasnije u dugom predizbornom procesu sve do juna, a zatim će svoje delegati poslati na završne nacionalne stranačke konvencije u julu na kojima će se odrediti demokratski i republikanski kandidati za predsedničke izbore koji će se održati 8. novembra

  • 5

Senator Teksasa Ted Kruz sa 28 odsto pobedio je na predizborima Republikanske stranke u američkoj saveznoj državi Ajovi, pretekavši milijardera Donalda Trumpa koji je osvojio 24 odsto glasova, dok su u Demokratskoj stranci bivša državna sekretarka Hilari Klinton i senator iz Vermonta Berni Sanders ostali na mrtvoj tački na prvom glasanju za stranačke predsedničke nominacije.

10 STVARI KOJE MORATE ZNATI O BERNIJU SANDERSU: Ovaj starkelja bi mogao da obrne Ameriku naglavačke (FOTO)

Senator iz Floride Marko Rubio sa 23 odsto glasova osvojio je treće mesto na izborima u Republikanskoj stranci.

Prema pristiglim rezultatima sa 95 odsto biračkih skupova održanih širom Ajove, Klinton i Sanders osvojili su oboje blizu 50 odsto, a Sanders je proglasio rezultat izjednačenim.

Svoje kampanje odlučili su suspendovati bivši guverner Arkansasa Majk Hakabi, koji je na predizborima Republikanske stranke osvojio manje od dva odsto glasova i bivši guverner savezne države Merilend Martin Omali koji je na ovim izborima u Demokratskoj stranci osvojio manje od jedan odsto glasova.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kruzova pobeda i Rubijev dobar rezultat mogli bi smanjiti Trampov zamah čija je kandidatura alarmirala republikanski establišment koja je obeležena brojnim kontroverzama, poput njegovog poziva da se muslimanima zabrani ulazak u SAD, navodi Rojters.

Kruz je tokom svog polusatnog govora utvrdio da je ovo noć pobede za hrabre konzervativace širom Ajove "i širom ove velike nacije". Utvrdio je da su rezultati pokazali da kandidata neće izabrati mediji, Vašingtonski establišment ili lobisti.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Tramp je čestitao svom protivkandidatu, istaknuvši da očekuje da će osvojiti nominaciju Republikanaca za predsedničke izbore.

Ajova, agrarna i politički umerena savezna država u centralnom delu SAD-a, tradicionalno prva glasa na predizborima za stranačke predsedničke nominacije za predsedničku nominaciju od 1972.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ostalih 49 država glasaće kasnije u dugom predizbornom procesu sve do juna, a zatim će svoje delegati poslati na završne nacionalne stranačke konvencije u julu na kojima će se odrediti demokratski i republikanski kandidati za predsedničke izbore koji će se održati 8. novembra. Iduća država u predizbornom procesu je Nju Hempšir 9. februara.

Ajova nije važna zbog broja delegata koji je zanemarljiv, tek jedan odsto, nego je vredna na simboličkom nivou jer određuje ton i tempo nastavka predizbora.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U poljoprivrednoj državi u centralnom delu SAD-a takmičilo se ukupno jedanaest republikanskih i tri demokratska kandidata.

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velislav

    2. februar 2016 | 10:57

    Amerčki izbori su jedna velika sprdačina. Ko god pobedi samo je marioneta pravim vladarima Amerike i sveta.

  • Nikolas

    2. februar 2016 | 09:36

    SPEKTAKL U AMERICI TRAJE OKO IZBORA ALI SE ZNA DA CE GOSPODJA HILARI KLINTON BITI PRVA ZENA PREDSEDNICA AMERIKE-BILDENBERG GRUPA JE FINANSIRA I VLADARI SVETA SU TAKO ODLUCILI!!!!! BICE TURBOLENTNO U SVETU !!!

  • Sasa

    2. februar 2016 | 08:55

    Ovaj Kruz mi deluje kao veoma nezgodan lik. Mislim da je on sledeci Americki predsednik.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA