JORDAN JE NA IVICI KLJUČANJA: Kralj Abdulah zapretio Evropi

Izbeglice iz Sirije, naime, sada čine skoro 20 odsto stanovništva u Jordanu, navodi britanski medij istakavši da je ta zemlja decenijama pružala dobrodošlicu onima koji beže od rata iz Palestine, Iraka, a sada i iz Sirije

  • 14

Kralj Jordana Abdulah upozorio je da je njegova zemlja na "ivici ključanja" zbog priliva stotina hiljada izbeglica iz Sirije i pozvao međunarodnu zajednicu da poveća pomoć ukoliko želi da Jordan zadrži izbeglice koje dolaze.

POTONUO BROD SA IZBEGLICAMA U TURSKOJ: Utopilo se devetoro ljudi, uključujući dvoje dece (FOTO)

Uoči donatorske konferencije o Siriji, kralj Abdulah je u intervjuu za BBC, koji je danas objavljen, rekao da su jordanske socijalne službe, infrastuktura i ekonomija pod "ogromnim pritiskom".

- Pre ili kasnije, brana će pući - naveo je on istakavši da Jordan možda neće moći da prima još Sirijaca.

Izbeglice iz Sirije, naime, sada čine skoro 20 odsto stanovništva u Jordanu, navodi britanski medij istakavši da je ta zemlja decenijama pružala dobrodošlicu onima koji beže od rata iz Palestine, Iraka, a sada i iz Sirije.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Po prvi put, ne možemo više da to radimo - poručio je kralj Abdulah.

Prema njegovim rečima, Jordanci trpe zbog priliva izbeglica, jer se 25 odsto državnog budžeta troši na pružanje pomoći izbeglicama, javne službe su preoterećene i mnogi teško nalaze posao. On je dodao i da su radna mesta, obrazovni i zdravstveni sistem pod značajnim pritiskom u Jordanu.

Kralj Abdulah je pozvao evropske lidere da obezbede dugoročnu pomoć za pronalaženje radnih mesta za Jordance ukoliko očekuju da Jordan obezbedi radna mesta za Sirijce tako da oni ostanu u regionu.

Potrebno je da više od milion migranata i izbeglica dođe u evropske zemlje kako bi one shvatile s kojim se pritiskom suočava Jordan, smatra kralj.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- One razumeju da ukoliko ne pomognu Jordanu, njima će biti teže da se izbore sa izbegličkom krizom - naveo je on.

U Jordanu se nalazi 635.000 od 4,6 miliona Sirijaca koje su Ujedinjene nacije registrovale kao izbeglice. Jordanska vlada, međutim, ističe da još više od milion Sirijaca živi u toj zemlji, uključujući one koji su došli pre 2011. godine.

NAJLEPŠA KRALJICA NA SVETU: Nema šanse da pogodite kojom zemljom ova žena vlada (FOTO) (VIDEO)

Donatorska konferencija za Siriju se održava u četvrtak u Londonu, a domaćini su Velika Britanija, Nemačka, Kuvajt i Ujedinjene nacije.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Navedene zemlje ističu da međunarodna zajednica mora da pojača napore kako bi pomogla 23,5 miliona "ranjivih i raseljenih" ljudi iz Sirije, kao i milionima drugih koji su pobegli u inostranstvo.

Cilj je da se značajno povećaju nova sredstva, identifikuju dugoročna rešenja za finansiranje i odrede dugoročne potrebe onih koji su pogođeni krizom tako što će se pronalaći način za otvaranjem radnih mesta i obezbeđivanjem obrazovanja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goxy

    2. februar 2016 | 15:15

    To su vasa braca pomozite im... a mi cemo pomagati nasoj hriscanskoj,pre svega pravoslavnoj braci ako budu u problemu... evo kod mene mogu doci kad god hoce, ali ovi ne

  • D. D. SVE.da... ,

    2. februar 2016 | 17:39

    SVE IZBJEGLICE TREBA SAMO U OVE I ONE ZEMLJE KOJE SU PROUZROKOVALE OVU INVAZIJU JADNOG NARODA. SAD SVI NEKA VIDE STO IM JE DALA AMERIKA ZA POKLON, DOK GOD AMERIKA NE ODE IZ EVROPE I PRESTANE DA DIJELI SVOJU POLITIKU LUDIM EVROPLJANIMA TOME ZLU NECE BITI KRAJA SVI SMO SJEDOCI DA JE AMERIKA I EVROPA PROIZV ELA RATNO STANJE U TIM DRZAVAMA IZ KOJE SAD JADNI NAROD TRAZI BILO GDJE SPAS. SAD SE AMERIKA SMIJESNO LUDIM EVROPLJANIMA .!!!

  • !!!

    2. februar 2016 | 18:00

    eno aljaska prazna blagorodna...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA