SRPSKA DEVOJČICA IMA OBOLJENJE KOJE IZAZIVA ZIKA VIRUS: Teška borba Ivane i Vanje sa mikrocefalijom

Ivana Jovanović (47) iz Beograda već 14 godina se bori sa mikrocefalijom od koje, od rođenja, boluje njena ćerka Valentina

  • 5

Mikrocefalija, neurološka bolest koju, između ostalog, izaziva i Zika virus, ovih dana je jedna od najaktuelnijih tema u svetu. Iako su u žiži pažnje zemlje Južne Amerike, ovo je poremećaj sa kojim se suočavaju i majke i deca u Srbiji, a jedna od njih je Ivana Jovanović (47) iz Beograda. Njena ćerka Valentina (14) rođena je sa mikrocefalijom i cerebralnom paralizom.

Uprkos zdravstvenim problemima Valentina, koju mama odmila zove Vanja, odrasla je u nasmejanu, aktivnu i veselu devojčicu, koja sama hoda, trči, penje se uz stepenice i ide u Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju. Ipak, da bi došle do toga, Ivana i Vanja su morale žestoko da se bore.

U Brazilu vlada virus zbog kojeg se rađaju deca sa ANOMALIJOM NA MOZGU!

- Rodila sam je sedam nedelja pre termina, i bila je u inkubatoru, ali je disala samostalno. Nakon nedelju dana je "zaradila" bakteriju, imala je i sepsu i meningitis, a moždane komore su se proširile. Kao posledica teške bolesti, glava joj od rođenja do otpusta, za 45 dana nije porasla uopšte, a to je period kad je trebalo da raste najviše. Tada joj je dijagnostikovana mikrocefalija - priča Jovana za 24 sata.

Srećom, Vanji nije bila potrebna operacija, ali nikada nije utvrđeno koji je uzrok njene bolesti. Njena glavica jednostavno nije rasla istim tempom kao kod druge dece.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Pored mikrocefalije, ona ima i cerebralnu paralizu, pa je od samog početka Ivana navikla da provodi sate i dane po klinikama i bolnicama. Hiljadu pregleda, milion uboda iglom i isto toliko ožiljaka na njenom malom telu. Ali odustajanje od borbe nikad nije bila opcija.

TREBA LI DA SE PLAŠIMO? Evo šta za Srbiju znači to što je u svetu proglašena VANREDNA SITUACIJA zbog ZIKA VIRUSA!

- Od prvog dana smo upućeni na vežbe, koje podrazumevaju fizikalnu i radnu terapiju. Objasnili su nam da je to kao antibiotik. Moraju da se rade stalno, a ne sporadično, i tako je krenuo intenzivan rad. Sve je išlo jako sporo, dosta je zaostajala za svojim uzrastom, ali nismo poklekli ni u jednom trenutku - priča Ivana, inače saobraćajni inženjer i profesor na Saobraćajnom fakultetu.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Doktori nisu imali nikakvu prognozu, a majka nije znala šta da očekuje. Ono što joj je davalo snage je osmeh njenog deteta.

- U početku je bilo teško, naročito kad si zatečen, i u neznanju šta da očekuješ, niko ti ništa ne govori, ne daje odgovore na pitanja, jer takvih odgovora verovatno i nema. Tražiš čarobni štapić koji će rešiti sve probleme u trenu, toga naravno nema... Konačno je propuzala sa oko 16 meseci. Prohodala je sa dve i po godine, trapavo i nestabilno, ali samostalno! I sve vreme napreduje. Sporo, ali napreduje - kaže ova hrabra samohrana majka.

Vanja sad ima 14 godina i samostalno hoda, penje se i silazi niz stepenice, trči, skače i smeje se. Ide u Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Zemunu gde, uprkos jako lošem građevinskom stanju, uživa sa ljudima koji su joj postali kao porodica.

VIRUS ZIKA, ZA KOJI NEMA LEKA, STIGAO U EVROPU: Lekari savetuju odlaganje trudnoće, rađaju se bebe sa anomalijama!

- Ona ne govori, ali nas dve smo zajedno naučile da komuniciramo. Koliko je ona naučila od mene, toliko sam, verovatno, i ja naučila od nje - zaključuje Ivana Jovanović.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Mikrocefalija je neurološki poremećaj koji karakteriše mala glava u odnosu na obim i veličinu glave deteta istog uzrasta i pola. Mikrocefalija može biti prisutna na rođenju deteta, ali se može javiti i tokom prvih nekoliko godina života.

Navode se brojni uzroci nastanka mikrocefalije poput infekcija tokom trudnoće i tokom prvih nekoliko godina života (herpes, sifilis, HIV, citomegalovirus, toksoplazmoza, koksaki), Daunov sindrom, porođajna trauma i otežani porođaj. Poslednjih nekoliko nedelja se u vezu dovodi i Zika virus, koji prenose komarci u Južnoj Americi.

(Telegraf.rs / Izvor: 24.sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dana

    3. februar 2016 | 13:52

    Drzi se Vanja i lepo je videti tvoj osmeh.Mami želim puno snage i pozitivne energije u svakodnevnom životu . Pozdrav od srca za ove dve lavice.

  • zeljko

    3. februar 2016 | 14:57

    veliki pozdrav za Ivanu i Vanju...Godinama sam vas pratio na blogu...Nazalost, za moje dete koje se razbolelo 2007. nije bilo spasa. Krenulo je odjednom u 4-toj godini...Sumnjali su na raznorazne bolesti ali nista nije dokazano...Konacna dijagnoza Teska encefalopatija nepoznate etiologije.Dete je propalo u Tirsovoj za 45 dana. Od nalaz uredan do totalne mozdane atrofije... Zelima vam mnogo snage...

  • Khalid Ibn Al-Walid

    3. februar 2016 | 15:13

    I kad neko kaze teorija zavjere ..sigurno virus napravljen u americko rokfelerovskim labosima..pa oni javni govore o prinudnim smanjenju ljudske populacije,i misite da samo pricaju,ne nikako oni itekako rade

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA