NATO FASCINIRAN RUSKIM PODMORNICAMA: Svaka im čast, tehnološki su savršene! (VIDEO)

- Njihov tehnološki skok je fascinantan i na tome im svaka čast. Osim toga, profesionalnost posada u ruskoj mornarici je na dosad neviđenim nivoima, što nas zabrinjava - rekao je šef NATO komande za pomorski saobraćaj

  • 15

Viceadmiral Klajv Džonston, šef NATO komande za pomorski saobraćaj potvrdio je da se u severnom Atlantiku nalaze i ruske podmornice sa do sada neviđenim tehnoloških mogućnostima, ali da zabrinjava to što se ne zna kakvi su njihovi planovi i šta zapravo one tamo rade.

PUTINOVE MORSKE NEMANI: Ovo je oružje koje će promeniti čovečenstvo!

- Ne razumemo njihove strateške i operativne ciljeve. Mnogo toga što Rusi rade u zadnje vreme ne razumemo, sve je nekako sakriveno u drugim aktivnostima i to nas čini nervoznima - rekao je Džonston, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Aktivnost ruskih podmornica u severnom delu Atlantskog okeana trenutno je na nivou iz doba Hladnog rata, ako ne i većoj, piše hrvatski dnevnik pozivajući se na portal Janes.com.

Džonston je potvrdio i da je severni Atlantik ponovno postao područje od velikog interesa i brige za Savez s obzirom da kapetani NATO-ovih podmornica šalju izveštaje o sve češćoj prisutnosti ruskih podmornica.

Još veću zabrinutost izaziva činjenica da se nije povećala samo aktivnost ruskih podmornica, nego i njihove tehnološke mogućnosti, rekao je Džonston i dodao da "ovakav nivo ruskih mogućnosti još nije viđen". Objasnio je i zašto je stanje takvo:

- Rusija je pokrenula zadivljujući investicijski put na koji Zapad nije odgovorio. Njihov tehnološki skok je fascinantan i na tome im svaka čast. Njihove podmornice sada imaju veći domet, bolje sisteme i njima se lakše upravlja. Osim toga, profesionalnost posada u ruskoj mornarici je na dosad neviđenim nivoima, što nas zabrinjava - rekao je Džonston.

Foto: NATO Foto: NATO

Kada se sve sabere, aktivnost ruskih podmornica je itekako različita od tihog perioda viđenog u prošlosti, rekao je.

Inače, najnaprednije nuklearne podmornice kojima Rusija trenutno raspolaže su one iz klase Dolgoruki, koje su u aktivnoj službi od 2010. godine. Zasad su tri aktivne, proizvodi ih se još četiri, a ukupno ih je planirano osam - one bi u potpunosti trebalo da zamene nuklearne podmornice iz klase Delta te klase Akula koje datiraju još iz sovjetskih vremena. Iz klase Akula, inače najvećih podmornica na svetu, preostala je samo jedna - Dmitrij Donski, koji je viđen pokraj sirijske obale u septembru 2015.

Nove podmornice iz Dolgoruki klase duge su 170 metara, široke 13,5 metara, a smatra se da mogu zaroniti do 450 metara dubine. Kada su pod vodom razvijaju brzinu od najmanje 30 čvorova, a posada im broji ukupno 107 članova. Ove podmornice su naoružane sa 16 raketa RSM-56 Bulava, koje mogu nositi nuklearne glave te imaju domet oko 8000 kilometara, preneo je Jutarnji.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs  / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • топлистанадреалиста

    3. februar 2016 | 16:04

    Само напријед браћо! Пуна подршка браћи Русима!! Ако буде по вољи Српског народа Србија ће зсавршити као Крим! У саставу Руске федерације! Само референдум!!!

  • Koka

    3. februar 2016 | 21:55

    Laki je mnogo nervozan...

  • Ivan

    3. februar 2016 | 16:27

    Hahaha dokle vose o tim smesnim rusima,sto nista ne uradise protiv turaka kad su tolke m___nje.vise ne lete u tudjim vazdusnim prostorima i ne trujte vise narod tom budjavom zemljom moji drugovi su jedva zivu glavu izvukli kad su radii tamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA