FIJASKO PENTAGONA: Najskuplji nevidljivi vojni avion u istoriji neće poleteti ni 2016. godine (VIDEO)

F-35 je najskuplji Pentagonov vojni program dosad, s proračunom koji se procenjuje na 398,6 milijardi dolara za 2.443 letelice, ili 163 miliona dolara po letelici

  • 24

Pentagon u svom izveštaju nije nahvalio završnu fazu proizvodnje F-35, veoma skupog borbenog aviona smanjene vidljivosti za radare.

Testirano najskuplje oružje u istoriji (FOTO) (VIDEO)

Kako se navodi u izveštaju Pentagonove službe koja nadzire izvršavanje obaveza iz ugovora o kupoprodaji vojne opreme, nije sigurno da će američke vazdušne snage svoje prve F-35 uspeti da proglase operativnim do kraja 2016. kao što je bilo planirano, javlja Hina.

Te letelice "možda neće ispuniti tražene tehničke zahteve" da bi se proglasile operativnima, ocenjuje se u dokumentu kancelarije za operativno ispitivanje i procenu, prenosi Index.hr. Uzrok kašnjenja je u izuzetno složenom informatičkom sastavu F-35 koji i dalje pokazuje "nedostatke".

Premda je mornarički korpus letos proglasio operativnim svojih prvih deset F-35 s vertikalnim poletanjem i sletanjem, oni su zapravo daleko od potpune spremnosti za borbene zadatke, ističe se u izveštaju. Nedostaci informatičkog sistema koji se još doteruje prouzrokuju "nejasnoće u signaliziranju opasnosti" pilotu.

Izveštaj upozorava i na problem sa sedištem za katapultiranje koje može da povredi pa i da usmrti pilota u slučaju katapultiranja.

Zbog tog problema, za čije će otklanjanje možda biti potrebno i godinu dana, pilotima lakšim od 61 kilogram zabranjeno je upravljanje avionom, navodi se u izveštaju.

Pentagona konstruktorska kancelarija otklonila je mogućnost novog kašnjenja u programu koji već dosta kasni.

- Naš tim se pokazao uspešnim u savladavanju tehničkih izazova i u pravovremenom izvršavanju svojih obaveza - rekao je general Kris Bogdan koji vodi tim.

F-35 je najskuplji Pentagonov vojni program dosad, s proračunom koji se procenjuje na 398,6 milijardi dolara za 2.443 letelice, ili 163 miliona dolara po letelici.

Taj avion "Lockheed Martina" koji je bez oružja smanjeno vidljiv za radare trebalo bi da bude šest puta uspešniji od današnjih aviona u borbi i u izviđanju, a osam puta uspešniji u napadu na kopnu, rekli su njegovi konstruktori. Uz Sjedinjene Države, za F-35 se odlučilo još desetak zemalja, a Velika Britanija planira da nabavi 138. Završeno je već gotovo 170 aviona, rekao je tim generala Bogdana.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Hina/ Izvor: index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rafa RBC

    4. februar 2016 | 10:36

    ... neke PTICE ... nikad NE POLETE ...!!!

  • топлистанадреалиста

    4. februar 2016 | 09:57

    Ове године Руси мијењају ваздушну флоту, долазе нови авиони! МАШИНЕ!!! ЧУДО за ове америчке канте који су Срби обарали 95 и 99!

  • Jaca

    4. februar 2016 | 10:38

    Propast planete!!!Samounistenje!!!Deca u Siriji umiru od gladi,u Iraku se radjaju kreteni,u Africi da ne pricamo...Planeta je prezagadjena,ni meso vise nije jestivo niti voda za pice zdrava!!!Sami sebe unistavamo,ovu divnu prirodu i zivotinjski svet!!!Stanite bolesni ljudski razumi vise sa ovom trkom i okrenite se potomstvu!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA