Otvoren adaptiran deo OŠ "Ivo Lola Ribar“ u Rumi (FOTO)

Adaptacijom dela zgrade u dnevni boravak za Rome, socijalno ugrožene učenike iz marginalizovanih i osetljivih grupa, država pokazuje da je posvećena socijalnoj inkluziji i da se ponaša društveno odgovorno, poručila je Paunovićeva

  • 0

Direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović pozdravila je otvaranje adaptiranog dela OŠ "Ivo Lola Ribar" u dnevni boravak u Rumi.

Adaptirana ŠKOLA ZA 60 ROMSKE DECE u Rumi

Pomenuti objekat je adaptiran u okviru programa podrške jedinicama lokalne samouprave, kao deo projekta "Tehnička podrška Kancelariji za ljudska i manjinska prava za sprovođenje Strategije za unapređivanje položaja Roma u Republici Srbiji".

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Pauinović istakla je da je Ruma jedna od 13 jedinica lokalne samouprave koje su podržane u okviru navedenog programa, koji finansira švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), a implementira Misija OEBS-a u Srbiji.

Projekat "Da zajedno učimo u dnevnom boravku", koji je inicirala opština Ruma, odnosi se na adaptaciju objekta za potrebe dnevnog boravka u okviru OŠ "Ivo Lola Ribar". Ovu obrazovnu ustanovu pohađa 350 učenika, a vrednost radova iznosi više od šest miliona dinara, ukazala je Paunović. Ona je ocenila kao veliki pomak što su lokalne samouprave prepoznale projekte kao jedan od načina finansiranja.

Foto: Promo Foto: Promo

Paunović je navela da šezdesetoro dece romske nacionalnosti iz neformalnog i nehigijenskog naselja Rupe pohađa osnovnu školu "Ivo Lola Ribar" u Rumi. Kako objašnjava Paunović, od 2008. godine, u okviru škole postoji dnevni boravak za decu koji koriste romska deca, socijalno ugroženi učenici, učenici ometeni u razvoju i ostali učenici srpske, slovačke, albanske i hrvatske nacionalnosti. Za romsku decu, decu ometenu u razvoju i socijalno ugroženu decu, boravak i hrana su besplatni.

Adaptacijom dela zgrade u dnevni boravak za Rome, socijalno ugrožene učenike iz marginalizovanih i osetljivih grupa, država pokazuje da je posvećena socijalnoj inkluziji i da se ponaša društveno odgovorno, poručila je Paunović.

Učenici romske nacionalnosti koji pohađaju OŠ “Ivo Lola Ribar” su korisnici Dnevnog boravka i u novim prostorijama imaju potpunu podršku za nesmetan, siguran i kvalitetniji boravak, kao i samo uključivanje u vršnjačke krugove, napomenula je Paunović.

Foto: Promo Foto: Promo

Usluga boravka za decu je veoma važna jer se njom se obezbeđuju struktuirane aktivnosti, usmerene na razvoj praktičnih veština za svakodnevni život koje u najvećoj meri omogućavaju samostalnost, razvoj i održavanje socijalnih, kognitivnih i fizičkih funkcija.

Ona poručuje da će učenici u novim prostorijama imati potpunu podršku za nesmetan, siguran i kvalitetniji boravak, kao i samo uključivanje u vršnjačke krugove.

Pored Paunovićeve, na događaju se se obratili i savetnik Ambasade Švedske u Srbiji Torgni Svenungson, zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Majkl Ujehara, zamenik predsednik opštine Ruma Marija Stojčević i direktor OŠ „Ivo Lola Ribar“ Nada Petrović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA