JANOŠ NAPRAVIO SLANINU OD 60 KG: Srbija zanemela kada je videla ovog DŽINA! (FOTO)

- Svinja je bila teška oko 170 kilograma, izvadio sam je u komadu, dobro sam je nasolio, ali ćemo je tek načeti kada počne žetva - priča nam ovaj vredni domaćin

  • 3

Da su Vojvođani dobri domaćini koji neguju svoje običaje, a tradicionalna jela čuvaju od zaborava, najbolje se vidi na manifestacijama koje predstavljaju pravi gastro užitak. Drugi po redu "Čvarak fest" u okviru manifestacije "Zimski dani" održan je prošle nedelje u Zrenjaninu, u naselju Mužlja. 

Sada već tradicionalni događaj okupio je više stotina posetilaca željnih zabave, ali i dobrog zalogaja jer su i ove godine slasni čvarci i proizvodi od mangulice bili deo turističko-gastronomske ponude.

Običaj je da se u ovom mestu zima isprati onako kako red i običaju nalažu, uz povorku mužljanskih maškara predvođene mažoretkinjama i čašicom dobrog vina ili rakije.  Međutim ove godine pored brojnih suhomesnatih proizvoda, meda, kolača i drugih slatkih i slanih jela, posetioci su mogli da vide pravo gastro čudo-slaninu, tešku verovali ili ne 60 kilograma. Domaćin Janoš Miler, koji je u svom domaćinstvu napravio ovu džinovsku slaninu kaže, da je ovo prvi njegov pokušaj koji je zahvaljujući iskustvu i uspeo.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Svinja je bila teška oko 170 kilograma, izvadio sam je u komadu, dobro sam je nasolio, ali ćemo je tek načeti kada počne žetva, priča nam ovaj vredni domaćin. Janoš, inače, na svom salašu pored svinja gaji i poni konjiće. Vredni domaćin ima velike planove i jasne ciljeve, pored slanine pravi je majstor za majuške, švargle, a njegove kobasice su, kako nam kaže, tajna veštog majstora.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pored majstora Janoša, bilo je na mužljanskog gastro festu još vrednih domaćina. Mirisi su se širili drumom, a slasnim čvarcima, kobasicama, majuškama, švarglom i šunkom, retko ko je mogao odoleti.

Đula Madaras iz Udruženja porodičnih gazdinstava - "klaster Fokus", organizator manifestacije, objašnjava da su tradicionalne vrednosti, ali i očuvanje vojvođanske trpeze osnovni zadatak svih domaćinstava koja se bave preradom mesa. On je dodao, da će se i zakonski urediti porodična gazdinstva, te će pošten narod moći da živi od poljoprivrede i svoga rada.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

I dok ovaj gastro običaj već sada prelazi u pravu tradiciju, sigurno je da ćemo mužljanski "Čvarak fest" 2016. godine svi pamtiti po najvećoj slanini koju smo ikad videli. Jedino nam preostaje da sačekamo žetvu, jer ako je suditi po izgledu, ova slanina je verujemo i dobrog ukusa.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA