ZABRANA SOLARIJUMA ZA MALOLETNE: Srpski lekari upozoravaju na opasnost sunčanja u kapsuli!

Zbog stravičnog porasta karcinoma, i odlaska u solarijume u kojima se direktno izlažemo štetnim dejstvima, dermatolozi Srbije se zalažu da se zabrani njegova upotreba licima koja nisu punoletna

  • 0

Udruženje dermatovenerologa Srbije i Odbor za melanom srpskog lekarskog društva zahteva da se uvede pravilo da posle 18. godine upotreba solarijuma može biti dozvoljena samo uz informisani pristanak korisnika o svim rizicima kojima se izlaže.

Oni su dodali da je takav postupak već na snazi u gotovo svim zemljama Evropske unije.

Stručnjaci su povodom najnovijih podataka o kancerogenim efektima solarijuma ukazali da se u Srbiji se godišnje otkrije oko 500-600 novih slučajeva melanoma, a prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" zabeležen je porast te bolesti u dobnoj grupi do 29. godina, pre svega kod ženskog pola.

- Utvrđeno je da je korišćenje solarijuma odgovorno za više od 450.000 slučajeva melanoma godišnje u svetu, a samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik za pojavu melanoma - navodi se u saopštenju udruženja dermatologa i dodaje da je istraživanje pokazalo da je rizik obolevanja od melanoma bio veći kod veoma mladih devojaka, koje su počele koriste solarijum od 16. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA