AFERA USTAŠKA KAPA: Hrvatski ministar tvrdi da je fotografija montirana

Fotografija objavljena u "Novostima", glasilu Srpskog narodnog veća, nije snimljena 1996. već 1993. godine, a vidljiva je i naknadna intervencija, odgovorio je Zlatko Hasanbegović

Zlatko Hasanbegović , hrvatski ministar kulture, izjavio je da je objava fotografije na kojoj pozira sa ustaškom kapom još jedan pokušaj insinuacije, provokacije i podvale nedeljnika "Novosti" Srpskog narodnog veća (SNV), sa ciljem da ga diskredituju!

SKANDAL U HRVATSKOJ: Ministar kulture pozirao sa ustaškim obeležjima (FOTO)

- Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima žele da me ljudski i moralno diskredituju i politički likvidiraju. Fotografija objavljena u "Novostima", glasilu Srpskog narodnog veća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. godine na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, jedinice u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te jedinice i delove njihove službene odore - odgovorio je Hasanbegović agenciji Hina, povodom objave fotografije i teksta pod naslovom "Točka na U".

On je  podsetio da je reč o jedinici čijim su poginulim pripadnicima pre nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Ivo Baldasar otkrili spomenik.

DOČEKALI HRVATSKOG MINISTRA SA MRTVAČKIM KOVČEGOM: Evo zbog koje izjave (VIDEO)

- Sve ostalo su insinuacije koje nemam nameru da komentarišem - poručio je hrvatski ministar kulture.

Reprint: portalnovosti.com Reprint: portalnovosti.com

Glavni urednik "Novosti", Ivica Đikić rekao je da se uvidom u časopis "Nezavisna Država Hrvatska" u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) lako može proveriti da li je neko naknadno vršio intervencije na fotografiji.

- U NSK je časopis i u njemu je fotografija. Ne zna kada je fotografija snimljena, ali objavljena je u časopisu 1996. godine. Ne tvrdim da je na kapi slovo `U`, već da je ustaška kapa. Mislim da je `U`, ali to se ne vidi na fotografiji. Mi nigde ne tvrdimo da je na kapi slovo `U`, ali u to opravdano sumnjamo jer je kapa ustaška. A vi procenite sami jesmo li intervenisali - zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aha

    11. februar 2016 | 11:43

    KOD NAS SRBA JE AFERA AKO NEKO NE STAVI NA GLAVU KOKARDU. ETO, KOLIKO SMO RAZLIČITI OD NAŠIH KOMŠIJA.

  • Shakal

    11. februar 2016 | 02:23

    Gluposti. Vama su predsjednici sa sajkacama...subarama...i kokardama

  • dunja

    11. februar 2016 | 16:10

    Nije ustaška, nego HOS-ovska, a HOS je bio u sastavu 4, udarne brigade,Lajte vi na Mjesec .daleko je,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA