U HRVATSKOJ HITNO TRAŽE PEDIJATRE I GINEKOLOGE: Da li će srpski lekari da se prijave na konkurs?

Već sada, zbog nedostatka mlađih lekara, u nekim sredinama rade lekari u penziji

  • 59

Hrvatskoj trenutno nedostaje 2.500 lekara specijalista, a najgore je u Slavoniji. Nedostatak se takođe već oseća u većim gradovima, piše HRT.

PRIJAVITE SE: Na ovom prelepom ostrvu blizu Srbije nude posao, minimalna plata 1.400 evra

Školovanje jednog lekara specijalista državu košta otprilike dva i po miliona kuna (329.000 evra), ali oni retko nakon školovanja ostaju u Hrvatskoj. Za rad u inostrantsvu odlučuju se zbog triput većih plata, ali i boljih uslova rada.

Da Hrvatskoj nedostaje lekara odavno je jasno, ali za nekoliko godina situacija bi mogla postati kritična. Već sada, zbog nedostatka mlađih lekara, u nekim sredinama rade lekari u penziji.

Ono što se dosad događalo na ostrvima i u Slavoniji, danas se događa i u nekim urbanima delovima zemlje, gde se traže penzioneri koji su spremni da rade na zameni.

- Nema ginekologa, nema pedijatara i nema lekara specijalista medicine rada. To su tri specijalnosti koje su trenutno najdeficitarnije, pogotovo kad se traži za zamenu - kaže Dragica Jesih, v.d. direktorka Doma zdravlja Zagreb -Istok.

U Sesvetama, koje su poznate po visokom natalitetu, trenutno je potraga za ginekolozima. U Domu zdravlja u Ninskoj od nekadašnjih pet ostala je samo jedna ginekologškinja, a i ona je trenutno na porodiljskom.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

- Nije nam se niko javio na konkurs raspisan na području cele Hrvatske pa smo onda potražili preko poznanstava drugih naših ginekologa mlađe penzionere koji su pristali da dođu i odrade te zamene - rekla je Jesih.

Odliv lekara u inostranstvu danas je veći nego ikada.

- Ne smemo dopustiti da se poveća odliv lekara iz Hrvatske jer ćemo zaista biti u situaciji da nas za 10-ak, 15-ak godina neće imati ko da nas leči. A i oni koji će biti ovde biće uvezeni lekari ili naši lekari koji su ostali silom prilika - kazao je sekretar Klinike za bolesti srca i krvnih žila Davor Miličić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA