Da li znate šta se nalazi na slici? Bez toga ne možemo da zamislimo savremeni život

Hemičar Volas Hjum Karotesa je 1937. godine patentirao najlon, koji je kasnije počeo da se korist u proizvodnji ženskih čarapa, kesa, padobrana, šatora, guma itd...

Komentari

  • Ser Žile

    16. februar 2016 | 10:50

    Korporacija Diponovih je 1937. patentirala proces dobijanja sintetičkih materijala od nafte i uglja. Tu su bili plastika, celofan, celuloid, metanol, najlon, rajon, teflon... Diponova korporacija je proizvodila i sve hemikalije koje su se koristile u dobijanju papira iz drveta. Dipon je podsticao svoje deoničare da investiraju u novu petrohemijsku filijalu sintetičkih materijala. Ukoliko bi vlada SAD prihvatila prevashodno konoplju u industrijskom korišćenju (pošto je bila prirodna i nije uopšte zagadjivala sredinu za razliku od petrohemijske industrije) obe porodice bi izgubile milijardu dolara od investicija plus unosan biznis.

  • momazver

    16. februar 2016 | 08:37

    Onaj Volas još i djene-djene, al Georga Fišera i njegove najlon kese STVARNO MRZIM!400-1.000 godina treba 1 najlon kesi da se razloži! U medjuvremenu ih vitla vetar po svetu.Ako su zakopane treba MILIJARDA godina da se raspadnu!Mislite o tome!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA