KO KAŽE DA NEMAMO PARA? Srbi potrošili na LIZING 300 MILIONA EVRA!

Rast je najizraženiji kod kupovine putničkih vozila, za 16,6 na 118 miliona evra, dok je finansiranje nabavke komercijalnih, teretnih i ostalih vozila povećano za 9,3 miliona evra

  • 9

Preduzeća i građani u Srbiji počeli su više da troše na kupovinu vozila, mašina, opremu i nekretnine. Oni su lani, naime, potpisali ugovore o nabavci na lizing vredne 297 miliona evra, što je za 17,2 miliona evra više nego 2014. godine, saopštila je danas Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS).

Ovde je došlo do stope rasta od 6,2 odsto, najviše od 2008. godine, a povećanje je zabeleženo i kod finansijskog i kod operativnog lizinga.

Rast je najizraženiji kod kupovine putničkih vozila, za 16,6 na 118 miliona evra, dok je finansiranje nabavke komercijalnih, teretnih i ostalih vozila povećano za 9,3 miliona evra, pa je vrednost novozaključenih ugovora na kraju godine iznosila 106,4 miliona evra.

Čak 50.000 radnika na lizing nema nikakva prava

Foto: polovniautomobili.com Foto: polovniautomobili.com

Nabavka mašina i opreme, ali i nekretnina, finansirana je sa 61,2 milion, odnosno 11,6 miliona evra, dodaje se u saopštenju.

Najveći korisnici lizinga u Srbiji bila su preduzeća, prvenstveno ona koja posluju u delatnosti saobraćaja i informisanja, trgovine na veliko i malo, kao i prerađivačke industrije. Slede građevinska preduzeća, kao i preduzeća iz oblasti poljoprivrede i šumarstva, precizirali su iz ALCS-a.

U plasmanima i dalje dominiraju vozila, putnička sa 40 odsto, i komercijalna, teretna i ostala vozila sa 36 odsto. Novozaključeni lizing ugovori finansiranja nabavke mašina i opreme zauzimaju 20 odsto ukupnog portfolija, a finansiranje nekretnina četiri odsto.

- Posmatrajući najnoviju statistiku o prodaji motornih vozila u Srbiji, možemo zaključiti da je učešće lizinga u ukupnom finansiranju nabavke novih putničkih i lakih komercijalnih vozila 31 odsto - kaže Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Na lizing bolje idu traktori i autobusi od kola

Pored dobrih rezultata ostvarenih u prethodnoj godini, lizing industriju bi u narednom periodu trebalo dodatno da osnaži i izmena Zakona o finansijskom lizingu, koja se očekuje do kraja godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velislav

    17. februar 2016 | 15:24

    Pa da, mi u stvari ni ne znamo koliko nam je dobro. Moj prazan frižider je u stvari pun, samo ga ja, izgleda, brzo praznim.

  • vera

    18. februar 2016 | 15:25

    Ovde zive oni koji imaju/ ocigledno i previse/,i oni koji nemaju ni za hranu!To nije znak da se u ovoj zemlji normalno zivi!

  • El... l

    17. februar 2016 | 13:27

    Lizing je najveca prevara privatne osobe ! Firmi porezni doprinos koji radnici placaju ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA