Evropska unija 1. marta zatvara granice za izbeglice?

Pokazne vežbe procesa potpunog zatvaranja granica već se odvijaju između Slovenije i Hrvatske, kao i između Srbije i Makedonije

  • 7

Granični prelazi Evropske unije biće zatvoreni od 1. marta za izbeglice koje pristižu iz ratnih zona država Bliskog istoka!

STRANCI SU CRNE OVCE, TREBA IH PROTERATI: Šta je pozadina rasističkih plakata u Švajcarskoj? (VIDEO)

Zatvaranje granica za izbegle će biti postepeno sprovođeno, najpre za izbeglice iz Iraka, a potom Avganistana i na kraju procesa i iz same Sirije, saznaje Danas iz izvora bliskih Evropskoj komisiji u Briselu.

U TOKU JE OPERACIJA "SOFIJA": Vikiliks otkrio tajne podatke o vojnoj operaciji protiv izbeglica! (TAJNA DOKUMENTA)

- Pokazne vežbe procesa potpunog zatvaranja granica se već odvijaju između Slovenije i Hrvatske, kao i između Srbije i Makedonije - ističu sagovornici ovog dnevnog lista.

Prema njihovim rečima, to praktično znači da je uveliko počelo strogo profilisanje izbeglica.

- Da li su iz ratne zone; da li su članovi njihovih porodica već na teritoriji Evropske unije; provera dijalekata, strožija kontrola dokumenata... To su mere koje se već sprovede -navodi se u tekstu.

Foto: Tanjug/AP

Ono što je nadležnim institucijama EU nejasno u vezi sa planovima država regiona je plan i program prihvata izbeglica u zemljama Zapadnog Balkana.

- Nejasna je, recimo, objava Srbije da je pripremila šest hiljada mesta za izbeglice. Nije jasno da li je državni vrh Srbije razumeo sistem za zaštitu i pomoć izbeglima, jer je premijer Srbije Aleksandar Vučić govorio da će se Srbija pridružiti sistemu kvota. Prema sistemu EU, to praktično znači direktan prijem izbeglica iz Sirije, Turske, ili neke druge države. Međutim, Srbija se još nije izjasnila kako i odakle će preuzimati izbeglice - navode oni.

Foto:Tanjug/AP Foto:Tanjug/AP

Kako ističu, za Srbiju i Makedoniju spremnost za prijem izbeglica podrazumeva ljude koji su se eventualno "zaglavili" na tranzitnoj ruti ka državama članicama EU, što, kako ocenjuju, "nije poenta i ne predstavlja učestvovanje u sistemu kvota, o čemu je Aleksandar Vučić u nekoliko navrata govorio".

- Kvota je potpuno drugačiji koncept. Ostale države primaju izbegle direktno i imaju jasno definisanu kvotu - ističu sagovornici.

Iz Komesarijata za izbeglice stigao je odgovor da se do broja od šest hiljada izbeglica, koji bi se mogli zadržati u Srbiji, a za koje Vlada Srbija priprema smeštaj, usled mogućeg zatvaranja granica, došlo na osnovu podataka o prosečnom prolazu raseljenih iz ratnih područja kroz Srbiju.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Pa ako se desi da se iz bilo kog razloga zatvori granica, Srbija ima kapacitet da zbrine dvodnevni ili trodnevni priliv migranata - istakli su iz Komesarijata za izbeglice i naglasili da će se kao tranzitni centri, kojih je ukupno 17, koristiti u Aleksincu, Tutinu, Subotici, Preševu, Kikindi, Somboru, Beogradu...

Kako navode, centri su namenjeni za urgentni prihvat i zbrinjavanje i pomoć migrantima dok su u tranzitu kroz Srbiju.

- Kad je reč o lokacijama za prihvatno-tranzitne centre, biraju se objekti koji su mahom dugo van upotrebe, kao što su bivše fabričke hale, moteli koji više nisu u upotrebi, bivše bolnice, napuštene zadruge, bivši kolektivni centri... U upotrebi su i stalni centri za smeštaj tražilaca azila (Krnjača, Sjenica, Tutin, Bogovađa, Banja Koviljača) - objašnjavaju iz komesarijata.

Foto: Milena Đorđević

Kada je reč o popunjavanju kapaciteta za izbeglice, oni izražavaju nadu da do toga neće doći, ali da "to ne znači da ne treba da budemo spremni kao da će biti sutra i da nismo spremni".

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB IN

    18. februar 2016 | 10:09

    Kakve kvote i prijem izbeglica u Srbiju? Da bi nekoga i primio moras da mu obezbedis stan, skolu jezika, primanja i na kraju posao. Da li Srbija realno to moze da obezbedi pored milion nezaposlenih gradjana. Politicari samo pricaju gluposti.

  • Velislav

    18. februar 2016 | 09:41

    Ali zato ima ludaka koji će ih primiti, jer moraju da se dodvoravaju eu.

  • Dax

    18. februar 2016 | 07:20

    Nek zatvore odmah i pucati na svakog ko hoce ilegalno da predje granicu... I pod hitno deportovati vojno sposobne ljude i dati im puske da brane svoku zemlju a ne da siluju zene po Evropi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA