U TOKU JE OPERACIJA "SOFIJA": Vikiliks otkrio tajne podatke o vojnoj operaciji protiv izbeglica! (TAJNA DOKUMENTA)

Statistika protoka izbeglica i detalji izvođene i planirane operacije i njenih faza koje sprovode udružene snage EU na Mediteranu, nalaze se u ovom izveštaju

  • 5

Vikiliks je objavio poverljive izveštaje o detaljima vojne operacije Evropske unije protiv izbeglica u Evropi, o kojoj je javnost znala do sada kao o operaciji patroliranja evropskih ratnih brodova međunarodnim vodama Sredozemlja i hapšenja krijumčara. Međutim, dokumenta koje je objavio Vikilks otkrivaju detalje koji su strogo čuvani u tajnosti.

MIGRANTI UKIDAJU ŠENGEN? EU ponovo uvodi granične kontrole

Izveštaj, sastavljen 29. januara 2016. godine, napisao je komandant operacije Enriko Kredendino, admiral italijanske mornarice, za vojni komitet Evropske unije i Komitet za politiku i sigurnost EU.

U dokumentu je statistika protoka izbeglica i detalji izvođene i planirane operacije i njenih faza koje sprovode udružene snage EU na Mediteranu.

Takođe, u izveštaju se navodi i pritisak na nadležne organe EU kako bi pomogli i ubrzali proces formiranja "pouzdane" vlade u Libiji, od koje se očekuje da će pozvati snage EU da operišu u njenim teritorijalnim vodama, a kasnije i da da dozvolu za proširenje ove operacije i na kopnu.

U operaciji Sofija učestvuju 22 države članice i 1.300 zaposlenih koji mogu da presreću, ukrcavaju se i oduzimaju sumnjive brodove na Mediteranu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Navedeno je još da je cilj operacije da se poremete kanali trgovine ljudima, a ne da se zaustave izbeglički talasi. Operacija je započela 27. jula 2015. godine.

Međutim, dodaje se da postoji "realna nesigurnost da li će operacija ikada moći, iz pravnih ili političkih razloga, da ostvari svoj mandat, to jest neutralisanje mreže krijumčara kroz akcije odvraćanja ili otvorene prinude kako na libijskom moru, tako i na kopnu". Navodi se i da, bez obzira na to što članice EU podržavaju plan, samo "nekolicina" njih ima "veštine i iskustvo za takvu misiju". Na kraju se ističe da Operacija Sofija nije "rešenje" za izbegličku krizu.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Da podsetimo, operacija "Sofija" podrazumeva ukrcavanje, pretres, zaplenu i preusmeravanje brodova koji se koriste za krijumčarenje ljudi. Operacija predviđa patroliranje evropskih ratnih brodova međunarodnim vodama Sredozemlja i hapšenje krijumčara, koje je EU nazvala "mafija mora".

Inače, ovi dokumenti objavljeni su nakon što je Radna grupa UN o arbitrarnom pritvoru saopštila 5. februara da Velika Britanija i Švedska drže osnivača Vikiliksa u "arbitrarnom pritvoru" od decembra 2010. godine i da treba da bude oslobođen, kao i da ima pravo na odštetu.

Dokumente možete pogledati OVDE.

Sve o aferi o oslobađanju Džulijana Asanža čitajte u sledećim vestima:

ODLUČENO: UN će tražiti da Asanž izađe na slobodu!

"ASANŽ NIJE NEZAKONITO PRITVOREN": Britanija i Švedska odbacile odluku UN

DŽULIJAN ASANŽ: Najopasniji beskućnik sveta, PLAŠE ga se sve vlasti na svetu (FOTO) (VIDEO)

(Telegraf.rs/ Izvor: rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vaše Ime

    17. februar 2016 | 14:33

    Bas su tajna.

  • momazver

    17. februar 2016 | 14:29

    KOJE BUDALE. Pa ako se ZAUSTAVE IZBEGLIČKI TALASI N E Ć E BITI NI TRGOVINE LJUDIMA! Ovako naglavačke predstavljen problem/ZAUSTAVITI TRGOVINU LJUDIMA/ je perfidan i PROZIRAN način da pojedine zemlje i pojedinci iz EU strpaju velike pare u svoje /bušne/ džepove!

  • Miloje

    18. februar 2016 | 19:18

    Odlicno, to tako i teba. Moguce je to da je zalosno sto je u tim zemljama tako kako je, ali ako svi ti budu pusteni ovde, onda i ovde ima isto da postane kao sto je tamo. Neka oni lepo tamo odakle su ostanu, pa neka urade nesto da i tamo bude bolje. Ovde su potroseni milenijumi da se Evropa uredi, sto cak nije ni zavrseno, jer balkan jos nije uredjen kako treba, a samo fale izbeglice iz Afrike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA