I NIŠKO SELO HUM DOBILO POŠTU: Akcija JP "Pošta Srbije" se nastavlja

Novu poštu u mestu poznatom po arheološkom nalazištu Humska čuka, koja će opsluživati i okolna naselja Hum, Rujnik, Leskovik i Gornji Komren, koristiće više od tri hiljade stanovnika i skoro 900 domaćinstava

  • 5

U okviru akcije "52 pošte za 52 nedelje" danas je u selu Hum u okolini Niša otvorena osma pošta po redu.

"52 POŠTE ZA 52 NEDELJE": Otvorena još jedna ekspozitura - u selu Baničina (FOTO)

JP "Pošta Srbije" na ovaj način sopstvenim resursima širi svoju mrežu, uz punu društvenu odgovornost, budući da kroz podršku ekonomskom, privrednom i demografskom razvoju malih sredina doprinosi bržem i ravnomernijem razvoju države.

Novu poštu u mestu poznatom po arheološkom nalazištu - Humska čuka, koja će opsluživati i okolna naselja Hum, Rujnik, Leskovik i Gornji Komren, koristiće više od tri hiljade stanovnika i skoro 900 domaćinstava.

Objekat je svečano otvorio Milan Krkobabić, direktor Javnog preduzeća „Pošta Srbije”, a prvi korisnici su bili zanatska radnja „Ćira-vez” i radnja za opšte mašinske radove „Inrudop”.

- Imamo velika sela, u njima veliki broj stanovnika, koji nemaju mogućnost da dođu u poštu, da tu mogu da podignu penziju, uplate račun, a da ne govorimo o tome da pokrenu bilo kakav posao - da neka zanatska radnja uplati svoj pazar, ili da neka zemljoradnička zadruga krene u nešto novo. Posebno bih istakao činjenicu da smo u ovoj akciji uglavnom potpisivali ugovore sa zemljoradničkim zadrugama, od kojih neke imaju promet i preko dva miliona evra. Njih ne smemo da ostavimo, zapustimo i od njih ne smemo da okrećemo glavu. Tamo gde drugi zatvaraju mi otvaramo, odakle drugi odlaze mi dolazimo, tamo gde otpuštaju, a svi se spremaju da otpuštaju jer to im je linija manjeg otpora, mi ćemo da zapošljavamo - rekao je Krkobabić i naglasio da će primiti dva nova kadra iz ove sredine.

Kako je naglasio, ovo je dobar primer kako u Srbiji može da se ide napred i kako jedna mala pošta zapravo predstavlja veliki iskorak.

- To je velika stvar za meštane Huma koji imaju 60 ili 70 godina, kojima nije zgodno da odavde krenu u drugo mesto da podignu penziju ili nešto uplate. Život čine male stvari, praktične stvari, ova deca u Humu kojima takođe otvaramo perspektivu. U ovim selima imamo školu, ambulantu, poštu i crkvu, a kad imamo to, onda imamo i osnov da porodice žive, da se okrenu sebi i misle na budućnost. Tu smo da vam budemo na usluzi i uvek tražite da javna preduzeća, da činovnici države Srbije, budu isključivo na usluzi građanima Srbije - zaključio je direktor JP "Pošta Srbije".

Foto: Pošta Srbije Foto: Pošta Srbije

Vukašin Božinović, predsednik udruženja penzionera „Hum“ zahvalio je direktoru Pošte Srbije i opštinskoj upravi jer izašli u susret njihovoj inicijativi da ovo selo dobije poštu.

- Čim smo čuli za akciju „52 pošte za 52 nedelje“, podneli smo zahtev da se u Humu otvori pošta, jer smatramo da je to izuzetno važno, pošto ovde imamo dosta staračkih domaćinstava i dosta penzionera koji ne mogu da odu u Niš po nevremenu da prime penzije i da plate svoje obaveze državi - rekao je Božinović.

Predsednik MZ Hum, Sava Gavrilović, rekao je da je ovo dan od velikog značaja za meštane sela Huma i za meštane svih sela iz okruženja.

- Dobili smo poštu, ustanovu ne manje značajnu od škole, ambulante ili crkve. Na taj način, stvaramo osnov za bolji život - rekao je on.

Miroslav Milutinović, predsednik Gradske opštine Crveni krst, rekao je da ova opština posebnu pažnju posvećuje tome da što više usluga približi svojim sugrađanima i da zbog toga pohvaljuje Poštu Srbije i njenu uspešnu akciju kojom vraća život u male sredine.

Foto: Pošta Srbije Foto: Pošta Srbije

Pošta 18118 Hum je 1.499 ekspozitura na poštanskoj mapi Srbije i poslovaće pod okriljem Radne jedinice „Niš”. Organizovana je kao dostavna pošta i, svakog radnog dana od 8 do 14 časova, pružaće klasične i savremene poštanske i platne usluge, istog kvaliteta kao i u najvećim gradovima, jer je šaltersko mesto umreženo u jedinstvenu informatičko-komunikacionu aplikaciju PostTIS, koja je delo tehnologa i informatičara Pošte Srbije.

Osim Humljanima, koji će u pošti u centru svog sela moći da obave mnoštvo različitih poslova, ali i da saznaju dosta toga, jer je pošta svojevrsno središte i stecište ljudi i informacija koje čine život kvalitetnijim, nova poslovnica će značiti i turistima koji dolaze da vide praistorijski lokalitet iz bronzanog doba Humsku čuku – arheološko nalazište koje je pod zaštitom države od 1949. godine, a 1979. je proglašeno za kulturno dobro od velike vrednosti.

Nova pošta je važna i za podsticanje privredne aktivnosti, u skladu sa strateškim opredeljenjem meštana iz čitavog okruga za jačanje poljoprivrede, a pre svega u oblasti vinogradarstva i voćarstva.

U okviru akcije „52 pošte za 52 nedelje”, od početka godine pošte su dobili još i meštani zlatiborskog Gostilja, Jasikovice kod Trstenika, Slavkovice kod Ljiga, Ranilovića podno Kosmaja, Brestača u ravnom Sremu, gosti i pacijenti RH centra „Banja Koviljača”, kao i stanovnici Baničine pored Smederevske Palanke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    18. februar 2016 | 18:41

    Daj krko nemoj predizbornu kampanju zasnivati na neprofitabilnim postama koje cete zatvoriti za 6 meseci

  • Milo

    19. februar 2016 | 09:25

    Koji cirkus ahahahahha ! ! ! ! ! ! ! ! !

  • Zana

    19. februar 2016 | 09:28

    Ma okrece neku zgradu stave salter i to ti je posta. Pretstava za izbore, nemamo mi uopste para za takve stvari, radim u posti finansije pa znam. cisto obdaniste taratatira

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA