NIKOGA NIJE BRIGA ZA SKANDAL NA KOPAONIKU: Maloletnicima i dalje prodaju - ALKOHOL!

- U ovom trenutku ne raspolažemo nijednom prijavom ili informacijom da je (i u kom) ugostiteljskom objektu na Kopaoniku licima mlađim od 18 godina života prodavan alkohol - rekli su nam u turističkoj inspekciji

  • 35

Maloletnicima na Kopaoniku će i ubuduće biti prodavan alkohol, uprkos nastojanjima njihovih roditelja da se sa tim prestane!

Naime, nakon što smo objavili vapaj nekolicine roditelja, koji su nam se požalili da se njihovoj deci bez ikakvih problema, po lokalima na najpopularnijoj planini, prodaje i služi alkohol, stigao nam je i odgovor nadležnih. Prema navodima iz turističke inspekcije sporni lokali nisu zatvoreni, jer kako kažu u tom sektoru, nisu dobili nijednu prijavu da se tamo nepropisno služi alkohol.

 - U ovom trenutku ne raspolažemo nijednom prijavom ili informacijom da je (i u kom) ugostiteljskom objektu na Kopaoniku licima mlađim od 18 godina života prodavan alkohol - rekli su nam u turističkoj inspekciji.

SKANDAL NA KOPAONIKU: Maloletnicima prodaju - ALKOHOL!

Podsetimo, roditelji mladića i devojaka od 15 i 16 godina požalili su nam se da su u nekim objektima na Kopaoniku njihovoj deci služena alkoholna pića. Sudeći prema njihovim tvrdnjama, deci tamo niko nije tražio lična dokumenta, nije ih nadgledao, niti vodio računa o njima.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Za ovakve prekršaje nadležna je turistička inspekcija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koja kontroliše ugostiteljske objekte prema Operativnom planu rada službe. Oni imaju redovne i kontrole po prijavama koje su prioritetne. Nadležni iz ove inspekcije su objasnili da učestalost redovnih kontrola u određenim objektima zavisi od radnog vremena objekta, lokacije objekta i raspoloživih tehničkih mogućnosti.

Inspektor nema pravo da legitimiše goste koji konzumiraju alkohol, već to radi MUP. Tek kada policija utvrdi da je deci služen alkohol, turistički inspektor može da protiv ovlašćenog lica podnese prekršajnu prijavu.

DOKLE VIŠE? Deca u Srbiji i dalje kupuju cigarete i alkohol, a niko ne reaguje!

Zakon o zaštiti potrošača predviđa prilično visoke kazne za služenje, prodaju i poklanjanje alkoholnih pića maloletnicima. Istim zakonom je za povredu odredbe člana 24. propisana upravna mera - donošenje rešenja kojim se nalaže otklanjanje nepravilnosti, kao i kaznena mera- podnošenje sudiji zahteva za prekršaj. Ako trgovac posumnja da je potrošač mlađi od 18 godina, on ne mora da proda ili posluži alkoholno piće dok mu potrošač ne pokaže važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu. U praksi retko ko odgovara za ovaj prekršaj, a posledice toga snose samo deca.

Nedavno usvojeni Zakon o javnom redu i miru za onog ko prodaje alkoholno piće licu koje pod očiglednim uticajem alkohola naruši javni red i mir ili maloletnom licu koje nije navršilo 16 godina života, predviđa novčanu kaznu od 20.000 do 100.000 dinara.

Zabranimo točenje alkohola deci: Zašto se ne uvedu kazne za one koji krše tu zabranu?

Za pravna lica ovaj prekršaj zaprećen je novčanom kaznom od 200.000 do 500.000 dinara; za preduzetnika kaznom od 50.000 do 200.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 20.000 do 100.000 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tatjana

    19. februar 2016 | 22:15

    Skandalozno je to da ih VI roditelji pustite da idu sa 15 god sa drustvom sami. Naravno da ce klinci da se loze i cirkaju. Skandal je sto ih vi niste vaspitali da vas do svoje 18te god ni ne pitaju da idu sami sa drustvom. Da ste ih vaspitali ne bi ni pili....niko vam nije kriv osim vas samih. Dozvolite im sve a onda krivite druge i zatvarate kafice....sta oni imaju sa vasom decurlijom. Nista. Uostalom danasnje klinke od 15 god izgledaju kao da imaju 40. Sto bi ih neko i pitao za godine!!! Sve to ide iz kuce i krivci ste vi....roditelji a ne vlasnici kafica...ministarstva...komsije itd!!!!

  • vesna

    19. februar 2016 | 19:46

    SVUDA SE SLUZI ALKOHOLNMLADIMA I U BEOGRADU PO SPLAVOVIMA I KLUBOVIMA I NE SAMO ALKOHOL MNOGA UGOSTITELJSKA MESTA SU I PUNA NARKOTIKA TO JE UZAS STA SE RADI,NI JEDAN RODITELJ NIJE NAUCIO SVOJE DETE MLADOG MOMKA I DEVOJKU DA KORISTI SVE TO A ONI SVI DO JEDNOG IMITIRAJU JEDNO DRUGOG I BAHATO SE PONASAJU STRASNOOOO GDE IDE OVA OMLADINA,,,SVE STO JE NENORMALNO ZA NJIH JE NORMALNO NEMAJU GRANICE NI U CEMU!!!

  • bata

    19. februar 2016 | 19:33

    ajde sto piju sto se drogiraju ali sto sede na hladom betonu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA