Zabranimo točenje alkohola deci: Zašto se ne uvedu kazne za one koji krše tu zabranu?

Srbija je četvrta u Evropi po potrošnji alkohola, mladi u Srbiji piju mnogo više nego njihovi vršnjaci u drugim zemljama, a uz sve to se ne poštuje ni zakon o zabrani točenja alkohola. Ko je kriv što sve više mladih gine, a bili su pod uticajem alkohola, i kakva je u svemu tome odgovornost ugostitelja

  • 35

Nakon stravične nesreće u kojoj su život izgubili Anastasija Stajić (16), Nemanja Antić (18) i Miloš Janković (20), pošto je automobil marke BMW uleteo u Dunav kod Ade huje, u javnosti se povela priča o tome da li bi trebalo strožije kontrolisati točenje i dostupnost alkoholnih pića mladima u Srbiji.

 

Rasprava je poprimila dramatičniji ton nakon što je analiza krvi koja je urađena na VMA pokazala da je vozač automobila Dušan Jovanović (19) u trenutku nesreće imao više od jednog promila alkohola u krvi.

 

ISPOVEST UPLAKANOG VOZAČA BMW-A SMRTI: Ne znam kako ću na duši nositi smrt mojih prijatelja

 

 

Zvuči poražavajuće da je prema nekim istraživanjima Srbija četvrta u Evropi po potrošnji alkohola. Mladi u Srbiji piju mnogo više nego njihovi vršnjaci u drugim zemljama, a uz sve to se ne poštuje ni Zakon o zabrani točenja alkohola.

 

Iako je zabrana prodaje alkohola maloletnim licima stupila na snagu 2005. (kroz Zakon o zaštiti potrošača), kad je ustanovljena i zabrana točenja alkohola maloletnicima Zakonom o javnom redu i miru, Skupština grada Beograda u junu prošle godine ponovo je uvela zabranu prodaje alkoholnih pića u trgovinskim i zanatskim objektima od 22 uveče do 6 časova ujutru.

 

 

Cilj je, prema rečima beogradskih advokata, bio da se zaštiti život građana. Međutim, čini se da propusta i dalje ima, jer su nesreće čiji su akteri alkoholisani vozači, koji tek što su "pregazili" punoletstvo, sve češće.

 

Vlasnici nekoliko popularnih restorana i klubova tvrde da je skoro nemoguće utvrditi koliko koji gost koji ulazi u klub ima godina.

 

 

- Čak i da imamo obezbeđenje koje bi se time bavilo, ne bismo mogli da postignemo da baš svakom gostu tražimo ličnu kartu na ulazu - objašnjavaju nam nadležni iz jednog noćnog kluba zahtevajući da ne pominjemo naziv popularnog mesta za izlaske.

 

- Bilo bi čak neukusno tražiti baš od svake osobe legitimaciju, a verujte, uz svu šminku ponekad je veoma teško utvrditi ko je maloletan, a ko nije. Sve se svodi na to da ličnu kartu tražimo od onih koji su nam "sumnjivi" - objašnjavaju nam iz ovog kluba dodajući da mladi mogu ako hoće da se napiju i na "prvoj trafici iza ugla", kao i da je u tom smislu zapravo sve na roditeljima koji treba da rade na vaspitanju svoje dece.

 

Tragom informacije da se proverom toga koji restorani i klubovi vrše legitimisanje svojih gostiju (u cilju provere toga da li se radi o maloletnim licima) bavi Odeljenje tržišne inspekcije Beograda Ministarstva trgovine i turizma, kontaktirali smo nadležne iz ove ustanove.

 

 

- Turistički inspektori kontrolišu ugostiteljske objekte prema Operativnom planu rada službe, redovne kontrole i kontrole po prijavama koje su prioritetne. Učestalost kontrola u određenim objektima zavisi od više faktora kao što su radno vreme objekta, lokacije objekta, tehničke mogućnosti koje su u datom momentu raspoložive - objasnili su nam nadležni iz Turističke inspekcije nastavljajući:

 

-  Zakonom o zaštiti potrošača utvrđeno je da je zabranjena prodaja, služenje i poklanjanje alkoholnih pića, uključujući pivo, odnosno duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina. U slučaju sumnje da je potrošač lice mlađe od 18 godina, trgovac nije dužan da proda ili da usluži alkoholno piće, dok mu potrošač ne omogući uvid u važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

 

 

Turistički inspektor  ima ovlašćenja da protiv odgovornog lica podnese prekršajnu prijavu ukoliko se od strane radnika MUP-a utvrdi legitimisanjem gostiju na licu mesta da je uslužio alkoholnim pićem lice mlađe od 18 godina.

 

Kontrola primene ovog propisa se vrši povremeno i isključivo u koordiniranim akcijama sa policijom, najčešće po zahtevu MUP-a, koja najbolje prepoznaje objekte u kojima se te stvari dešavaju ili po prijavi građana.

 

 

- Dakle, turistički inspektor nema ovlašćenja da u ugostiteljskim objektima legitimiše goste koji konzumiraju alkohol. Legitimisanje rade službena lica MUP-a, koja su i sama ovlašćena da preduzimaju mere u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru. Za kontrolu kvaliteta i porekla alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima, koja je takođe bitna, nadležna je poljoprivredna inspekcija - završavaju priču za Telegraf iz ove ustanove.

 

Nama ostaje da se pitamo: da li je ovakva kontrola točenja alkoholnih pića maloletnicima i uopšte mladim osobama u kafićima, restoranima i klubovima dovoljna, ako tome dodamo da se kazna za ovakav prekršaj "sređuje" time što ugostitelji samo plate kaznu i nastave s radom?

 

Pročitajte još jedan tekst Telegrafa koji se bavi ovom temom:

 

DOKLE VIŠE? Deca u Srbiji i dalje kupuju cigarete i alkohol, a niko ne reaguje!

 

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tekija

    26. novembar 2014 | 19:42

    Klinci će se snaći,piće kući po parkovima...punoletan ode do prodavnice uzme piće skoknu do kuće ili parka i opet pijani u auto i u provod.Pomeriti granicu na 21 godinu(valjda će biti svesniji),znači nema ulazaka u noćne klubove i kafane ispod 21 godine.Takodje i prodavanja alkohola.Ograniči radno vreme kafana i klubova do 00h rad.danom, vikendom do 02h stroga kontrola svega gore navedenog.

  • Pedja

    26. novembar 2014 | 19:39

    Moje saucesce roditeljima poginuloj deci. A sto se tice zabrani tocenje alkohola deci podrzavam , ali vozac je imao 19 godina, znaci nije dete !!! To je propust drzave i nas roditelja, kako je to "dete" moglo da vozi i da registruje kola a nema vozacku dozvolu. Sta je devojcica od 16 god radila u gradu u sitne sate, sta je sa roditeljima !!??? Treba kao u Americi, posle 22h deca mladja od 18 god ne smeju biti na ulici bez prisustvu roditelja. Milicija ih nadje, privede,zovne roditelje koji plate kaznu (koja nije mala) i tako dva puta , treci put zovu socijalnog radnika i povedu spor za obuzimanje dece.

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    26. novembar 2014 | 19:59

    Zabrana točenja alkohola ništa ne rešava----ali kad se direktno iz automobila bude išlo u zatvor na godinu dana ,bez suđenja, advokata, procesa--nikom neće pasti na pamet da pijan sedne za volan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA