STEFANOVA SMRT POKRENULA PITANJE: Kada deca MORAJU da budu oslobođena fizičkog?

Dok jedni smatraju da je nedopustivo da bilo ko bude sprečen da pohađa fizičku nastavu, vežba i šeta, drugi zastupaju stav da zdravlje deteta nikako ne treba da bude ugroženo zbog predmeta u školi

  • 3

Da li učenici sa zdravstvenim problemima treba da budu potpuno oslobođeni obaveze pohađanja nastave fizičkog vaspitanja ili ne, večita je dilema, koja je na posebnoj težini dobila nakon tragedije u Leskovcu kada je Stefan A. (18) preminuo na času fizičkog.

Mladić je imao ozbiljne intervencije na srcu, te se samo nametnulo pitanje da li je tragedija mogla da bude izbegnuta da je bio oslobođen fizičkog.

TRAGEDIJA U ŠKOLI U LESKOVCU: Učenik umro na času fizičkog!

Dok jedni smatraju da je nedopustivo da bilo ko bude sprečen da pohađa fizičku nastavu, vežba i šeta, drugi zastupaju stav da zdravlje deteta nikako ne treba da bude ugroženo zbog predmeta u školi. 

DEDE SU NAM BILI SUPERMENI! Evo kako je izgledalo FIZIČKO VASPITANJE pre pola veka! (VIDEO)

Zdravstveno stanje učenika utvrđuje se svake školske godine na sistematskim pregledima, zatim se izveštaj lekara šalje Ministarstvu zdravlja i školama ako se ustanovi da učenik ima potrebu za posebnim potrebama zbog zdravstvenih problema.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

- Ne može se samo na osnovu nekoliko faktora utvrditi da li osoba može da pohađa nastavu fizičkog vaspitanja. Sve zavisi od pojedinačnog slučaja, tako da se ne mogu taksativno navesti bolesti zbog kojih se neko oslobađa nastave. Retko kada se pribegava potpunom oslobađanju od nastave, jer smatramo da to nije nikako poželjno zbog razvoja deteta - kaže za Telegraf, doktorka Mirjana Mitrašinović.

- Ono što mogu da kažem jeste da se oni sa kardiovaskularnim, ortopedskim, ili problemima razvoja, uz astmatičare i alergične na prašinu, oslobađaju nastave u zavisnosti od stepena bolesti ili povrede. Uglavnom, lekari idu na to da niko ne bude oslobođen, već da se sistem nastave prilagodi. Neke škole su više, neke manje u mogućnosti da to obezbede, ali to već nije nadležnost lekara - ističe ona.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Mnogi profesori fizičkog vaspitanja navode da se neopravdano upire prstom u njih, iako sve odluke o pohađanju nastave ne donose oni sami, već lekari, prema ranije utvrđenim pregledima:

- Mislim da profesori tu ne mogu ništa. Učenici svake godine idu na sistematske preglede, gde se temeljno proverava njihovo zdravlje. Profesori mogu da prijave direktoru škole, a on dalje, ukoliko primeti kod učenika neke nepoželjne simptome. U dosta slučajeva profesor u masi od 30 đaka ne može da utvrdi da li učenik ima neke smetnje - navodi Rade Kraljević iz Udruženja pedagoga fizičke kulture Beograda.

On takođe smatra da u retkim slučajevima treba pribegavati potpunom oslobađanju od nastave, jer to ima brojne negativne posledice po rast i razvoj dece:

- Smatram da je potpuno oslobađanje od nastave pogrešno, kako nekome zabraniti da šeta, da se rekreira, mislim da je mnogo bolje prilagoditi nastavu potrebama učenika, i dati mu lakše vežbe - dodaje Kraljević.

Potpuno oslobađanje se retko dešava, mada neki lenji učenici često probegavaju lažnim opravdanjima, uverenjima koje pribavljaju od ko zna koga, i tako prolaznu alergiju iskoriste da celu godinu sede na klupi - iskreno priča Rade.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Činjenica je da mnogi učenici nevoljno prisustvuju nastavi fizičkog i često izmišljaju razna opravdanja, ne bi li izbegli sprintanje, preskakanje kozlića ili vratolomije na gredi.

Zanimljiv podatak je da je i Slobodan Milošević bio oslobođen nastave fizičkog vaspitanja.

Pošaljite nam u komenatrima vaše mišljenje o fizičkom vaspitanju. Da li ste ga nekad nipodaštavali u odnosu na druge predmete i zbog čega?

(I.Lazić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Groficaofica

    27. februar 2016 | 01:05

    Sistematski pregled (skolski) podrazumev merenje visine ,tezine,zubar,oftamolog i lekar opste prakse ,,pregleda,,kicmeni stub i stopala.Iz ovako detaljnog pregleda nemoguce je utvrditi da li dete ima ozbiljnijih zdravstvenih problema. A casovi fizickog znaju da budu neprijatni kada nastavnik forsira dete da uradi nesto za sta dete nije ,,sposobno,,

  • M.M.

    27. februar 2016 | 01:08

    Decu teraju da trce tri kruga oko skole(koja je velike povrsine) za odredjeno vreme,a da pre toga lekari nisu radili test opterecnja,zbog toga se i desava da upravo na tom casu deca nastradaju.

  • BL

    27. februar 2016 | 07:37

    Obavezno uvesti puno detaljni pregled srca i disajnih puteva pa prilagoditi vijezbe po sposobnosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA