OPASNE PORUKE IZ HRVATSKE: "Moguć je čak i RAT sa Srbijom"

- Ne mogu reći da se osećam sa svojom porodicom sigurno. Pitanje je da li će se Srbija držati određenih normi i pitanje je hoće li se prikloniti nekom drugom savezu. Mi smo kao i Izrael u čudnom okruženju - rekao je Pero Ćorić, lider "Hrvatske stranke prava - Ante Starčević", koja je član vladajuće koalicije u Hrvatskoj

Deo nove hrvatske vlasti zagovara vraćanje obaveznog vojnog roka, dok iz desničarske HDP AS koja je deo vladajuće koalicije, kažu da je to iz straha od Srbije.

HRVATI I DALJE DISKRIMINIŠU SRBE: Proslava "Oluje" pojačala tenzije, tvrdi Amnesti internešnal

Savetnik premijera Stjepo Bartulica je u emisiji "Novi dan" televizije N1 primetio da je vraćanje obaveznog služenja vojnog roka "nova tema na agendi".

- S obzirom na to da je Hrvatska u NATO ne treba se nikog bojati, u čvrstom smo vojnom savezu i pozicija nam je neuporedivo bolja nego pre 10 ili 20 godina. Treba videti šta bi vojni rok doneo, napraviti kost-benefit analizu, jer sigurno ima i prednosti, i tome treba optimalno odgovoriti. Ne bih naglasak stavio na pretnju, to samo izaziva strah kod ljudi, a ja tu pretnju ne vidim - rekao je Bartulica.

Međutim, Pero Ćorić iz desno orijentisane stranke HDP AS smatra da Hrvatska mora postati samostalna vojna sila.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Naravno da smatram. Ne mogu reći da se osećam sa svojom porodicom sigurno. Pitanje je da li će se Srbija držati određenih normi i pitanje je hoće li se prikloniti nekom drugom savezu. Mi smo kao i Izrael u čudnom okruženju. Pre 25 godina svi su smatrali da je nemoguće da se dogodi tragedija kao u Vukovaru pa se dogodila - rekao je Ćorić na pitanje da li postoji realna mogućnost za konflikt sa Srbijom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dino

    25. februar 2016 | 20:43

    Pa zar se zadnji rat vodio u Srbiji? Naravno da nije pa Srbi su napali i Hrvatsku i Bosnu i to mučki i kukavički s ledja i sa brda....srbe niti je ko dirao niti granatirale djecu u Beogradu ili Sapcu,Kragujevcu niti bilo gdje...jeste li normalni

  • gaga

    25. februar 2016 | 15:31

    batalite bre vise ove gluposti.ko se to od nas plasi.pa mi jedva prezivljavamo.

  • ANTE BAN

    25. februar 2016 | 22:00

    Ovaj pravaš je minorni političar i iz minorne stranke!Pravaši sada nemaju ni jednoga jače profiliranoga i popularnog političara, za zato ova izjava nema političku težinu! Napetost izmedju Srbije i Hrvatske može prouzročiti jedino BiH-prostor, ali u budućnosti.Ipak- i to je malo vjerojatno, jer smo i jedni i drugi naučili lekciju iz devedesetih. Problem je RS, ali za očekivat je da će naredni puta biti dovoljno mudrosati i da se sukobi više neće dogoditi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA