Svi ste pročitali Miličin status koji je postideo i razbesneo Srbiju, ali niste čuli ODGOVOR na njega! (FOTO)

Problem sa kojim se ova studentkinja suočava dirnuo je mnoge njene prijatelje i sve ljude koji su tokom jučerašnjih natpisa u medijima mogli da pročitaju sa kakvim poteškoćama se ova devojka suočava

  • 6

Milica Knežević, studentkinja prve godine smera softverskog inžinjerstva na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, uzburkala je javnost svojim statusom na Fejsbuk profilu gde je pokušala da skrene pažnju na probleme osoba sa invaliditetom.

Miličin status je rasplakao Srbiju, a neke je i RAZBESNEO! (FOTO)

Problem sa kojim se ova brilijantna studentkinja suočava dirnuo je mnoge njene prijatelje i sve ljude koji su tokom jučerašnjih natpisa u medijima mogli da pročitaju sa kakvim poteškoćama se ova devojka suočava.

I pre nego što se upisala na fakultet, Milica je znala da će pohađanje nastave biti otežano. Iako se u nekoliko navrata obraćala fakultetu kako bi se pronašlo rešenje, Milica je uspela da neka predavanja prati jer su bila u amfiteatru koji je jedini u prizemlju, dok je neka predavanja pohađala individualno, a neka nije imala uopšte.

- Pregurala sam sve jer sam verovala da će nešto promeniti. Međutim, i sada u drugom semestru je isto. Ponižavajuće je dolaziti dva dana zaredom po kiši i vetru da bih ostala da sedim u holu fakulteta. Jednostavno želim da se situacija promeni jer imam pravo na obrazovanje kao i bilo koji drugi student. Nažalost ovo je problem koji postoji i na drugim fakultetima i problem koji se ne dešava samo meni.

Foto: Privatna arhiva/Milica Knežević Foto: Privatna arhiva/Milica Knežević

Povodom njenog natpisa koji je mnoge rasplakao i rastužio, Telegraf je dobio i zvanične informacije sa Tehničkog fakuleta "Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu.

Prof. dr Milan Pavlovića, dekan na Tehničkom fakultetu, objasnio je ekskluzivno za Telegraf da postoji razumevanje od strane dekanata i da će se učiniti sve što je u njihovoj moći da studentkinja dobije adekvatne uslove:

- Kada smo identifikovali potrebu studentkinje, i postojanje potreba eventualnih budućih studenata sa ovakvim poteškoćama,mi smo doneli odluku o ugradnji lifta u zgradu Fakulteta. Iz sopstvenih sredstava finansirali smo izradu tehničke dokumentacije za lift još u julu mesecu 2015. godine. S tim projektom smo konkurisali za sufinansiranje za deo sredstava kod APV Vojvodine, s obzirom da smo takođe na fakultetu odlučili da i u ugradnju lifta učestvujemo delom sopstvenim sredstvima. Na žalost dobili smo odgovor za tu namenu nema više sredstava za 2015. godinu - objašnjava prof.dr Pavlović.

Dekan Pavlović kaže, spreman je da ide do kraja, kako bi se Milici obezbedili uslovi:

- Konkurisaćemo i ove godine, mada je već nagovešteno da su mali izgledi za dobijanje sredstava. U međuvremenu pokušavamo da u postojećim uslovima maksimalno pomognemo koleginici Milici da što efikasnije isprati nastavni proces što je i dalo rezultate u januarskom ispitnom roku - rekao je dekan fakulteta.

Foto: Tehnički fakultet Mihajlo Pupin Foto: Tehnički fakultet Mihajlo Pupin

Milica je studentkinja koja u indeksu samo niže desetke, uprkos tome što se nalazi u inavalidskom kolicima, ona živi život punim plućima-pliva, trenira, surfuje, vesla u kajaku, čak se okušala i u parasejlingu.

Autorka je bloga –Izaberi da živiš, kako bi ukazala na problem sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, ali i na sve mogućnosti i pozitivne stvari koje postoje bez obzira na invaliditet.

Jedina njena želja je da sa svojim vršnjacima sedi u studentskoj klupi, budimo ljudi i pomozimo Milici. Ona nas svaki dan opominje da je život jedan i da ga moramo ceniti i vrednovat u svakom njegovom delu.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANA

    26. februar 2016 | 14:25

    Znaci, birokratija? To je problem? Predao papire, rekli ne i to je to? Tako se to radi u drustvenim firmama, jer i fakulteti pocinju da lice na preduzece. Ali da su njegovi licni interesi u pitanju, tada bi kopao i rukama i nogama. Potpisujem.

  • Petar

    26. februar 2016 | 18:46

    Otislo sve u materinu, anarhija na svim nivoima.Nikoga nije briga, za nekoga.

  • DULE-CULE

    26. februar 2016 | 13:52

    Devojka ko lutka, i jos uz to pametna. Sve pare odose u Bg a za Vojvodinu nema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA