Miličin status je rasplakao Srbiju, a neke je i RAZBESNEO! (FOTO)

Milica Knežević iz Zrenjanina svojim statusom na Fejsbuku pokušala je da skrene pažnju na probleme osoba sa invaliditetom

  • 10

Sramota je što i u 21. veku treba objašnjavati da je obrazovanje pravo, a ne problem. Sramota je da budem ponižena time što mi je onemogućen pristup obrazovanju samo zato što koristim invalidska kolica, napisala je na svom Fejsbuk profilu, Milica Knežević iz Zrenjanina, studentkinja prve godine smera softverskog inžinjerstva na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu.

TUŽNO PISMO DEČAKA U INVALIDSKIM KOLICIMA: Razbesnećete se kada vidite kakvu je torturu preživeo u Beogradu (FOTO)

Problem sa kojim se ova brilijantna studentkinja suočava dirnuo je mnoge njene prijatelje i sve ljude koji su upoznati sa njenom životnom pričom. Puna optimizma i volje za životom, Milica za Telegraf kaže:

- I pre nego što sam se upisala na fakultet znala sam da je u potpunosti nepristupačan, a isto tako sam još pre prijemnog obavestila fakultet da želim tu da studiram i da postoji problem sa nepristupačnošću. Kada je krenula nastava u oktobru bio je isti slučaj da je sve na spratovima, priča nam Milica.

Iako se u nekoliko navrata obraćala fakultetu kako bi se pronašlo rešenje, Milica je uspela da neka predavanja prati jer su bila u amfiteatru koji je jedini u prizemlju, dok je neka predavanja pohađala individualno, dok neka nije imala uopšte.

- Pregurala sam sve jer sam verovala da će nešto promeniti. Međutim, i sada u drugom semestru je isto. Niko se nije ni potrudio makar da se raspored prilagodi kada već ništa drugo nije dostupno. I strašno je ponižavajuće dolaziti dva dana za redom po kiši i vetru da bih ostala da sedim u holu fakulteta. Jednostavno želim da se situacija promeni jer imam pravo na obrazovanje kao i bilo koji drugi student. Nažalost ovo je problem koji postoji i na drugim fakultetima i problem koji se ne dešava samo meni.

Foto: Privatna arhiva/Milica Knežević Foto: Privatna arhiva/Milica Knežević

Milicu kada upoznate shvatićete šta je volja i želja za životom. Nakon teške saobraćajne nesreće, invalidska kolica je počela da koristi od 2009.godine.

- Imala sam saobraćajnu nesreću u kojoj mi je povređen vratni deo kičme, nakon čega sam ostala potpuno paralizovana - priča sa setom ova devojka koja uprkos svemu ne prestaje da živi život punim plućima.

- Treniram plivanje‚ ronim i slikam. Pored toga uvek volim da isprobavam nove stvari, tako da sam do sada surfovala, veslala u kajaku, igrala ragbi u kolicima, okušala se u plesu u kolicima, uživala u parasejlingu.

Foto: Privatna arhiva/Milica Knežević Foto: Privatna arhiva/Milica Knežević

Milica je takođe pokrenula i blog pod nazivom, Izaberi da živiš, kako bi ukazala na problem sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, ali i na sve mogućnosti i pozitivne stvari koje postoje bez obzira na invaliditet.

- Volela bih da pohađam nastavu kao i svi moji vršnjaci - jedina je njena želja.

Prenosimo vam njen status u celini:

"Sramota je što i u 21. veku treba objašnjavati da je obrazovanje pravo, a ne problem. Sramota je da budem ponižena time što mi je onemogućen pristup obrazovanju samo zato što koristim invalidska kolica. Sramota je da dva dana, i po kiši i po vetru, dolazim na fakultet da bih ostala da sedim u holu jer su sva predavanja i vežbe na spratovima. Sramota je da ne postoji mogućnost čak ni da uđem samostalno na fakultet. Sramota je što na fakultetu nemam pristup toaletu. Sramota je da moraju drugi da me tegle uz stepenice do spratova jer želim da prisustvujem i vannastavnim aktivnostima. Sramota je i pomisliti šta bi se desilo da se neko od njih oklizne ili zapne. Možda je sramota i to što imam desetke i iz predmeta čijim predavanjima nemam pristup. Ali, sigurna sam da to nije moja sramota. Podrži ‪#‎ObrazovanjeZaSve‬!"

Iako smo pokušali da dobijemo objašnjenje od Dekanata sa Tehničkog fakulteta"Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, do zaključenja ovoga teksta nije mi se još niko javio. Nadamo se skorijem rešavanju ovog problema kako bi Milica Knežević mogla da pohađa nastavu.

Pozivamo vas da u komentarima ostavite vaše mišljenje o Miličinom statusu.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lols

    25. februar 2016 | 13:52

    Stidi se drzavo koliko si jadna i jadni svi mi sa sve nasom drzavom..napred Milice..svu srecu ti zelim

  • Aleksa SD

    25. februar 2016 | 13:44

    Poslao sam komentar nedovrsen..slucajno. - Sramota me draga devojko, sto si u pravu. Sramota me draga devojko, sto ja mogu da ti pomognem, ni tebi, ni mnogima kojima je to potrebno. Sramota me zato sto ne mogu na vlast da dovedem ljude koji bi to promenili. Sramota me sto i ne znam koji bi to ljudi mogli da dodju na vlast, i da ti pomognu, da i tebi i svima nama omoguce ono sto zasluzujemo, sto nam je potrebno, ljude koje vlast nece da iskvari.. I izvini zbog toga..od srca ti se izvinjavam.

  • Aleksa SD

    25. februar 2016 | 13:37

    Sramota me draga devojko, sto si u pravu, sto je sve tako kako kazes...a ja ne mogu da ti pomognem,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA