OVE ZIME SU NAM PROCVETALE TREŠNJE: A biće vam ZLO kada vidite kakvo nam leto dolazi!

Kako su bile visoke temperature, tako su i vesnici proleća poranili, pa Beograđani su u mogućnosti da već desetak dana uživaju u parkovima širom grada

  • 10

Ako pitate stručnjake, danas će biti poslednji dan zime, iako se nestabilno, hladno, vetrovito i kišovito vreme očekuje do kraja radne nedelje. Prema klimatologiji, zima počinje 1. decembra i traje do poslednjeg dana u februaru, a živa u termometru pokazuje da je za nama ne samo jako topla zima već i najtopliji drugi mesec u istoriji, zajedno s februarom 1966. godine.

- S velikom verovatnoćom klimatski izgledi su ukazivali na to da će ova zima biti toplija od prethodne zime, s prosečnom količinom padavina. odstupanje srednje sezonske temperature vazduha od normale bio je u intervalu od dva do 3,5 stepeni Celzijusovih - objasnila je Jasminka Smailagić, načelnikca u Klimatskom sektoru Republičkog hidrometeorološkog zavoda za 24sata.

Kako su bile visoke temperature, tako su i vesnici proleća poranili, pa Beograđani su u mogućnosti da već desetak dana uživaju u parkovima širom grada.

- Topao februar je uticao da cvetanje drveća porani skoro mesec dana. Po pravilu trebalo bi da se krajem marta pojave prvi pupoljci - ističe Petar Marin, radnik u Botaničkoj bašti i dodaje da ovo nije ništa čudno ukoliko se uzme u obzir kakve temperature su bile prethodnih dana.

Ko god da je prošao gradom, mogoa je po parkovima da primeti prelepe bele cvetove.

- Šetam psa svakog jutra i od kada se rascvetalo drveće pravo je uživanje prolaziti ovuda. lepo vreme svima prija, kada je sunčano i raspoloženje je lepše, a cveće samo po sebi uvek mi izmami osmeh - kaže Vanja Stevanović.

Ipak, niko sa sigurnošću ne može da kaže do kada će se ovi cvetovi po drveću zadržati, jer pred nama je "baba Marta" koja bi trebalo, prema dugoročnim prognozama da nam donese još jedan talas gladnog vremena.

- Do 21. marta sve će se svesti u okvire očekivanih vrednosti. Proleće će najverovatnije biti u uobičajenim granicama. Od 1. marta do 31. maja očekuju nas prosečne temperature sa srednjom vrednošću od 11 stepeni za teritoriju Srbije. U Beogradu će biti u prosečnim količinama - kaže Smailagićeva.

Nakon toga nam stiže leto koje će biti nešto toplije od proseka i s manjom količinom padavina.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nešo

    29. februar 2016 | 10:24

    Metorolozi nemaju blage veze , eventualno mogu pogoditi za poslepodne . Zima je najavljivana da ce biti najhladnija ikada , poslednjih 10 dana prognoze sve je kontra . Najsmešnije od svega je da neki za to dobijaju pare , siguran sam da im više niko ne veruje .

  • Rico

    29. februar 2016 | 12:03

    Temperature i vreme je normalno,samo mi nismo normalni...

  • Zoks

    29. februar 2016 | 12:17

    A sta kazu indijanci !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA