HRVATI OPTUŽUJU SLOVENCE: Pljačkate izbeglice, miigranti dolaze kod nas praznih džepova!

Osobe se privode i smeštaju u posebne prostorije policijskih stanica, uz izdavanje potvrde o oduzetim svim predmetima koje trenutno poseduju, a koji im se vraćaju, uključujući i gotovinu, nakon puštanja na slobodu, piše u saopštenju slovenačke policije

  • 18

Povodom pisanja hrvatskih medija da slovenačka policija migrante prosleđuje u Hrvatsku bez ijednog dinara, tako što im naplaćuje kazne u vrednosti novca koji pronađu kod njih, oglasio se slovenački MUP koji to negira i tvrdi da oni postupaju u skladu sa zakonom.

DRAMA U LJUBLJANI: Policija razdvajala demonstrante koji su za migrante i protiv njih (FOTO)

Prema tom zakonu, kako se navodi, ilegalan prelazak granice Slovenije sankcioniše se kaznom od 500 evra. Te osobe se privode i smeštaju u posebne prostorije policijskih stanica, uz izdavanje potvrde o oduzetim svim predmetima koje trenutno poseduju, a koji im se vraćaju, uključujući i gotovinu, nakon puštanja na slobodu. O tome se, kažu, vodi i zapisnik.

Kada je reč o novčanoj kazni, MUP Slovenije kaže da visina te kazne zavisi od vremena koje privedeni provede van slobode: do 12 sati smanjenje novčane kazne za 20 evra, a iznad 12 sati smanjenje novčane kazne za 40 evra. Ako osoba ne uloži prigovor i odmah plati novčanu kaznu ta se smanji za pola.

- Želimo da naglasimo da velika većina država sankcioniše ilegalan prelazak granice, takođe i Hrvatska prema Zakonu o nadzoru državne granice. S novčanom kaznom sankcionirane su samo one osobe koje su ilegalno prešle granicu - poručuju iz MUP Slovenije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Hrvatski mediji su ranije danas objavili da slovenačka policija migrantima iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom oduzima novac, a visina kazni zavisi od iznosa koji u tom trenutku imaju kod sebe, tvrde hrvatski mediji.

Ukoliko policjia kod migranta pronađena 120 evra, kazna će biti 120 evra ili ako pronađe 330 evra, kazna će biti 330 evra, pa tako oni u Hrvatsku budu vraćeni bez novčića.

Riječki Novi list piše da poseduje potvrde o oduzetim predmetima i kazni koje slovenačka policija naplaćuje onima koje uhvati na svojim granicama.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Na jednoj od tih potvrda, na primer, vidljivo je da je slovenačka policija od migranta oduzela 330 evra, a na jednoj od kazni pak vidljivo je da je migrantu naplaćena kazna od 460 evra.

U određenom broju slučajeva, navodi list, garancija za prolazak izbeglicama nije ni sirijski ni irački pasoš, jer u zemljama koje se nalaze na takozvanoj balkanskoj ruti službene vlasti postavljaju trik pitanja i dovoljno je pogrešiti u jednom odgovoru da bi im put bio blokiran.

(Telegraf.rs/ Tanjug/ Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KIZA BG

    1. mart 2016 | 17:37

    To se zale kockasi jer njima ne osta nista da opljackaju.

  • S.C.

    1. mart 2016 | 20:54

    Hrvati optuzuju slovence zato sto oni nemaju sta jer su naucili da ljude pljackaju i lazu

  • Pera

    3. mart 2016 | 04:40

    Lopov krade lopova,ne? DA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA