OVO JE TETA VEGETA: Izmislila je napoznatiji začin na svetu, a u zatvoru je provela nekoliko GODINA! (FOTO)

Zlati Bartl su nakon Drugog svetskog rata sudile tadašnje vlasti i izrečena joj je kazna od osam godina zatvora u zatvoru Zenica

  • 5

Profesorka Zlata Bartl, poznatija je kao "Teta Vegeta", izumela je revolucinarni začin koji je svim ženama na ovom području ulepšao i olakšao život. Međutim, postoje još neki detalji o njenom životu, koji su manje poznati i koji pokazuju da je imala težak život.

ŽENA KOJA JE IZMISLILA VEGETU: Ko je Zlata Bartl, koja je napravila začin koji obožavamo? (FOTO)

Ona je rođena u Docu kod Travnika 1920. godine i odrasla je u Sarajevu u građanskoj proodici. Kada je maturirala, otišla je na studije u Zagreb, gde je diplomirala hemiju, fiziku, matematiku i minerologiju.

Njena prijateljica je iz Francuske donela supu iz kesice, pa je tako pokrenula Zlatu da osmisli i da najsavremenije tehnologije dehidriranja i pakovanja spoji sa ukusima iz detinjstva.

Radila je kao hemičarka u fabrici "Podravka" u Koprivnici gde se bavila istraživanjem procesa dehidratacije povrća. Na njenu inicijativu je 1957. godine počela da se proizvodi supa u kesici, a 1959. godine su proizvedeni prvi kilogrami začina "Vegete".

Foto: podravka.hr Foto: podravka.hr

U Koprivnici je provela skoro ceo svoj život i tamo je dobila status počasne građanke. Preminula je u penzionerskom domu u ovom gradu 2008. godine.

Inače, nakon Drugog svetskog rata sudile su joj tadašnje vlasti i izrečena joj je kazna od osam godina zatvora u zatvoru Zenica. Zamerali su joj da je pripadala Ustaškom pokretu i da je učenice gimnazije vodile na izlet u Rim. U zeničkom zatvoru obolela je od tuberkuloze kičme, pa joj je kazna umanjena.

Na slobodi je zarađivala podučavajući strane jezike, i to dok je ležala u gipsu. Nije se preterano nadala stalnom zaposlenju, imajući u vidu zatvorsku kaznu i prošlost koja ju je obeležila u očima tadašnje vlasti. Kad se javila na oglas Podravke, nije se previše nadala, ali dobila je poslovnu priliku koja ju je vinula među velikane.

Dobila je brojne nagrade, između ostalog Nagradu za tehničku kulturu Hrvatske 1985. godine, Spomenicu Podravke za životno delo 1987. godine, Status počasne građanke Koprivnice, Odlikovanje predsednika Republike Hrvatske Redom Danice s likom Nikole Tesle.

(Telegraf.rs/ Izvor: radiosarajevo.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    3. mart 2016 | 14:15

    Zanimljiva prica. Nikad ne treba prestati sa radom I stvaralastvom, bez obzira na okolnosti.

  • ANTE BAN

    3. mart 2016 | 17:53

    MALA ISPRAVKA; žena je porijeklom Hercegovka iz okolice Stoca, i po mojim saznanjima, u Hercegovini je rodjena, a nakon toga odselila u Bosnu!Tweži je slučaj da Bosna daje ovakve genije!

  • Djordjina

    12. maj 2016 | 12:14

    Svaka joj čast dali je saradjivala sa ustasama ili ne to je bilo međju nje i Boga ali je otplatila milion puta . Koliko je koristi imala od Vegete neznam ali Hrvatska ce dobiti milione od prodaje .Vegeta se moze naci na svim kontinentima ,u vaki suprmarket kao i ostali proizvodi Podravke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA