SKOPLJE NA NOGAMA: Albanci zatrpali temelj na mestu gde treba da se izgradi pravoslavni krst (VIDEO)

Demonstranti, među kojima su ministar obrazovanja Abdulakim Ademi i poslanici Artan Grubi i Talat DŽaferi, preko razglasa slušaju narodnu albansku muziku

  • 57

Demonstranti Albanci zatrpali su večeras temelje za izgradnju krsta u skopskom kvartu Butelj, srušili ogradu, postavili šatore i zaboli albansku zastavu na mestu gde treba da se podigne 55-metarsko pravoslavno obeležje.

 

Predsednik skopske opštine Čair Izet Medžeti, koji je sa još nekoliko visokih funkcionera Demokratske unije za integraciju (DUI) predvodi protest, rekao je da će demonstranti ostati sve dok se ne promeni odluka o izgradnji krsta.

 

- Kao što je minaretima mesto u džamijama, tako je i krstovima mesto u crkvama. Makedonija je sekularna i multietnička država - dodao je Medžeti.

 

- Ne želimo Skoplje da postane Bejrut, već želimo da bude kao Brisel. Ne protestujemo protiv verskih simbola i nećemo dozvoliti ovo da prođe, napravićemo Makedoniju po evropskom modelu - rekla je poslanik u Sobranju Ermira Mehmeti.

 

Okupljeni nose isključivo albanske zastave i transparente "Ne želimo Skoplje koje će se pretvoriti u Belfast, Jerusalim ili Bejrut", "Ovo je sekularna država", "Ovo je klin, a ne krst" i "Politika dalje od religije".

 

Situacija je trenutno mirna.

 

 

Demonstranti, među kojima su ministar obrazovanja Abdulakim Ademi i poslanici Artan Grubi i Talat DŽaferi, preko razglasa slušaju narodnu albansku muziku.

 

DUI je najveća politička formacija makedonskih Albanaca i koalicioni je partner vladajućeg VMRO-DPMNE u Makedoniji.

 

Kamen temeljac za izgradnju krsta postavljen je u subotu.

 

Neposredno pre postavljanja kamen temeljca trojica Albanaca pretukla su lidera Svetskog makedonskog kongresa Todora Petrova, inicijatora za podizanje krsta.

 

Policija je danas saopštila da je protiv tri lica koja su ga pretukla u ugostiteljSkom objektu "Kazablanka" podnela krivične prijave.

 

Albanci su sredinom prošlog meseca u skopskoj opštini Čair, gde je DUI na vlasti, otkrili spomenik "Dvoglavi orao".

 

Na otvaranju spomenika "Dvoglavi orao" lider DUI Ali Ahmeti rekao je da "Albanci treba da budu ponosni na postavljanje ovog spomenika koji je postavljen u čast obežavanja 15. godišnjice početka sukoba u Tanuševcima 2001. godine".

 

(Telegraf.rs/ Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BALKANSKI SPIJUN

    4. mart 2016 | 00:44

    Sve ide po nekom redosledu, a redosled je takav da drzave koje su priznale kosovo dosle na red da skinu gace!!! Izasli iz Juge kao da im taj narod bivse Jugoslavije nije popravio pola Makedonije posle zemljotresa...zaboravila braca svu pomoc i pohrlila da cini usluge zapadu i siptariji...e pa braco spremite se za opsti rat koji vas ceka kad tad ! A da sam ja na celu Srbije ja bi propustio siptare da vas udare i sa nase strane, isto kao sto ste vi dozvolili natou i zaboli nam noz u ledja! Sad se prebrojte pa prebrojte siptare a mogli ste biti sa nekoliko miliona pravoslavne brace al mozga niste imali..

  • Dodje mu na isto

    4. mart 2016 | 13:04

    Ko sa djavolom tikve sadi = Ko sa Siptarom drzavu gradi.Mislim da je svakom pametnom dovoljno jasno...

  • brana

    4. mart 2016 | 00:09

    Eeeeee Makedonci,Makedonci...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA