TRAMP DANAS NASTAVLJA DA MELJE: Hilari možda vodi u anketama, ali se i protiv nje vodi ozbiljna istraga

Republikanci se danas nadmeću u četiri države: Kanzasu, Kentakiju, Luizijani i Mejnu. U Luizijani u preseku dva odvojena istraživanja, Tramp ima 42,5 odsto podrške, Kruz 23,5, Rubio 15, Kejsik 7 i Karson 5,5

  • 3

Šta sve neće pokušati republikanski establišment, ne bi li sprečio nominaciju Donalda Trampa za predsednika, koja je svakim danom sve izvesnija i izvesnija.

Juče su posegli za velikim gubitnikom od Barake Obame iz 2012. godine, Mitom Romnijem, koji je održavao govor pred okupljenima u "Institutu Hinkli" i prozvao Trampa za sve za šta ga je moguće prozvati, te pozvao republikance da se ujedine i da glasaju za onoga ko ima šanse da pobedi Trampa u svakoj pojedinačnoj državi, ne bi li na kraju na nacionalnoj konvenciji u julu mogli izaberu čoveka koji se ne bi zvao Donald i prezivao Tramp.

Već danas ćemo moći da vidimo da li je ova strategija unapred osuđena na neuspeh.

Analitičari su odmah ukazali da je Romni poslednja osoba koja bi trebalo da se javlja i da proziva kontroverznog milijardera, ne samo zbog toga što je poražen od Obame pre četiri godine, već i zato što predstavlja suvi establišment, upravo ono što je motivisalo toliko mnogo ljudi da podrže Trampa.

Mit Romni, nakon poraza na predsedničkim izborima. Foto: Tanjug/AP Mit Romni, nakon poraza na predsedničkim izborima. Foto: Tanjug/AP

Sa druge strane, neki smatraju da je ovaj govor zapravo bio tiho isticanje sopstvene nominacije, ako ni Rubio ni Kruz ni Kejsik ne budu bili sposobni da zaustave "trampizaciju" republikanskog tabora.

KO JE KO NA IZBORIMA U SAD: Hilari i Trampa znate, ali ko su Berni, Ted, Marko i Ben? (FOTO) (VIDEO)

Republikanci se danas nadmeću u četiri države: Kanzasu, Kentakiju, Luizijani i Mejnu. Najnovije ankete su, međutim, dostupne samo za Luizijanu. U toj saveznoj državi, u preseku dva odvojena istraživanja, Tramp ima 42,5 odsto podrške, Kruz 23,5, Rubio 15, Kejsik 7 i Karson 5,5.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Nešto starija anketa u Kentakiju (od pre osam dana), Trampu daje prednost od 13 procenata, pa tako on ima 35 odsto, Rubio ima 22, Kruz ima 15, Karson sedam i Kejsik šest. U isto vreme rađeno je i ispitivanje u Kanzasu; Tramp po njemu ima 26 odsto, Kruz 14, Rubio 13 i Kejsik i Karson po tri.

>>> Ako želite da saznate kako funkcionišu američki unutarstranački izbori, predlažemo vam da pročitate naš tekst posebno posvećen toj tematici.

Što se tiče Demokratske partije i trke između Hilari Klinton i Bernija Sandersa, ponovo se očekuje ubedljiva pobeda bivše prve dame, koju u Luizijani podržava 60 odsto; treba imati u vidu da je, međutim, u toj istoj državi 20 odsto još uvek neopredeljeno.

Pristalice demokratskog socijaliste Bernija Sandersa. Foto: AP/Tanjug Pristalice demokratskog socijaliste Bernija Sandersa. Foto: AP/Tanjug

Takođe treba imati u vidu da je Klintonova priglila Obamino nasleđe zbog čega je podržava veliki broj Afroamerikanaca. Razlika je mnogo manja u Kanzasu i Nebraski, gde je veći procent belaca.

10 STVARI KOJE MORATE ZNATI O BERNIJU SANDERSU: Ovaj starkelja bi mogao da obrne Ameriku naglavačke (FOTO)

Klintonova, ipak, ima ozbiljan problem, pošto je u toku istraga FBI protiv nje zbog korišćenja privatnih servera za slanje poverljivih, državnih mejlova. Pre nekoliko dana njen bivši saradnik je dobio imunitet i postao svedok-saradnik.

Pitanje je da li će "miljenica" Vol strita - koja tajne govore pred finansijskim institucijama naplaćuje po ceni od jedne četvrtine miliona dolara - uopšte i moći da se kandiduje, ako protiv nje bude podignuta optužnica.

(K. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гробари

    5. mart 2016 | 10:40

    Трамп је против тзв. Републике Косово,осудио је бомбардовање 1999.,не жели да помаже тзв.Косову,жели сарадњу и боље односе са Русијом...Тако да господину Трампу желим срећу и да коначно неко нормалан уђе у Белу кућу !

  • livia

    5. mart 2016 | 10:42

    Pfff, kako si grdan za sve pare, al' navijam za tebe, zato što s tobom politika ne bi bila dosadna. A i lupaš za medalju!

  • Petar Frankfurt

    5. mart 2016 | 10:39

    Ne treba puno očekivati od Trampa i ako pobedi. Svi oni lažu u predizbornoj kampanji. Obama je isto proSrpski govorio, kako su Srbi mnogo propratili u prošlosti i da l treba pomoći itd. Te je naveo Srpsku dijasporu da glasaju za njega. A onda nastavi politiku gde je stao Bush.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA