SVI SU PROTIV TRAMPA, NAREDNIH 7 DANA JE KLJUČNO: Obratite pažnju na to šta će se danas desiti u Mičigenu (FOTO)

Danas se republikanci nadmeću u Mičigenu, Misisipiju, Ajdaju i na Havajima, dok se demokrate takmiče samo u Mičigenu i Misisipiju. Danas počinje ključnih sedam dana koji će oblikovati budućnost Sjedinjenih Američkih Država

  • 11

Narednih nedelju dana - počev od danas pa zaključno sa 15. martom - biće presudno za ishod trke za predsedničku nominaciju Republikanske partije koja će kulminirati sredinom jula u Klivlendu, gde će se održati nacionalna konvencija ove stranke.

Na njoj će se okupiti svi delegati koje su kandidati osvojili i na njoj će se izabrati osoba koja će ih predstavljati u novembru na predsedničkim izborima, kada Amerika bude birala novog šefa Bele kuće i naslednika Baraka Obame.

Jedina reč kojom se može opisati trenutno stanje u Republikanskoj partiji je: haos. Donald Tramp izgleda kao da će pobeđivati u skoro svim saveznim državama do kraja, ali takođe izgleda i da neće moći da osvoji prosto većinu.

To bi moglo do dovede do "mešetarske" konvencije, gde će biti izabran neko drugi, a ne Donald Tramp, ujedinjenjem svih delegata oko Teda Kruza ili Marka Rubija, ako uspe da preživi ovu sedmicu.

Donald Tramp. Foto: Tanjug/AP Donald Tramp. Foto: Tanjug/AP

To bi, opet, moglo da dovede do raspada Republikanske partije, političke organizacije koja je bezmalo stvorila modernu Ameriku, budući da je to partija Abrahama Linkolna, koji je tokom Američkog građanskog rata održao Uniju nakon što su se južnjačke države (privremeno) otcepile a potom i ukinuo ropstvo, i partija Ronalda Regana, koji je srušio "arhineprijatelja" - Sovjetski Savez.

Pošto, ako Tramp i pored relativne većine delegata ne uspe da osigura nominaciju, mogao bi da izađe kao nezavisni kandidat. Imao bi ozbiljne šanse, jer su njegovi sledbenici odani do srži, i ima ih sa svih strana političkog sprektra.

Čak i ako osigura nominaciju, moglo bi se dogoditi da baš republikanski establišment - koji trenutno sve čini ne bi li onemogućio kontroverznog milijardera da pobedi - izađe sa svojim kandidatom.

Ted Kruz. Foto: Tanjug/AP Ted Kruz. Foto: Tanjug/AP

Sigurno je samo jedno: predstoji nam uzbudljivih nekoliko meseci, a jedino što možete da uradite je skokate kokice, da se zavalite u fotelju i da uživate u razvijanju istorije pred svojim očima.

Ovakve stvari se dešavaju jednom u životu, a kada se povežu sa svim ostalim istorijskim zbivanjima u svetu trenutno, pružaju vam pravi kontekst vremena u kojem živimo.

Stvari, međutim, ne idu najbolje zadnjih dana po Trampa, i izgleda da se efekti pritiska establišmenta i prljave kampanje osećaju. Kruz, kad se saberu delegati, uopšte ne zaostaje mnogo. Na trećem mestu Rubio ima dvostruko manje delegata za sada od Kruza i ako ne bude imao uspeha tokom sledećih nedelju dana, biće gotov. Posebno ako izgubi na Floridi, gde će se glasanje odigrati 15. marta. Bitka za Majami, ako nam dozvolite da tako kažemo, biće kulminacija naredne sedmice koja će odrediti smer nastavka trke.

Marko Rubio. Foto: AP/Tanjug Marko Rubio. Foto: AP/Tanjug

Tako bi Tramp i Kruz mogli ostati sami u trci, a establišmentu ne odgovaraju ni jedan ni drugi. Ko im je prihvatljiviji, videćemo.

Danas se nadmeću u Mičigenu, Misisipiju, Ajdaju i na Havajima.

Prvopomenuta država je najbitnija, jer nosi 59 delegata. Trampu je važna da bi povratio poljuljani momentum (pre nekoliko dana je imao dve osvojene držav od četiri, pošto mu je Kruz preuzeo ostale dve), Kruzu da se istakne kao jedini protivkandidat, Rubiju i Kejsiku da se vrate u život.

Tramp u preseku svih dostupnih anketa u toj saveznoj državi ima 37,8 odsto, Kejsik ima 22,4, Kruz - 20,8 a Rubio 11,4.

Džon Kejsik, jedan od republikanskih kandidata za predsedničku nominaciju. Foto: Tanjug/AP Džon Kejsik, jedan od republikanskih kandidata za predsedničku nominaciju. Foto: Tanjug/AP

Međutim, poslednje ankete u Mičigenu pokazuju malo drugačije rezultate. "Foks" tvrdi da Tramp ima 42 odsto, Kejsik 20, Kruz 19 a Rubio bednih 9. Anketa "Trafalgar Grupe" kaže da Tramp ima 41 odsto, Kejsik i Kruz po 23, a Rubio 8.

U Misisipiju, Tramp ima 41 odsto, Kruz 17, Rubio 16 a Kejsik 8. Ova anketa je međutim stara već nedelju dana, tako da je treba uzeti sa rezervom. Rađena je pre nego što se Karson povukao iz trke, a imao je pet odsto glasova. Kome će otići, videćemo. Malo je verovatno Trampu.

Za Ajdaho je dostupna još starija ozbiljna anketa, od pre dve nedelje, tako da je bespredmetno iznositi je; što se tiče Havaja, onlajn anketa pokazuje da je Tramp u krupnoj prednosti nad Rubijom i Kruzom.

Berni Sanders. Foto: Tanjug/AP Berni Sanders. Foto: Tanjug/AP

Što se tiče Demokratske partije, bitka se zahuktava a Hilari Klinton je počela da zadaje niske udarce svom protivkandidatu Berniju Sandersu. I mediji su se okomili na njega i traže dlaku u jajetu za sve što izgovori. Zvuči neverovatno, ali izgleda da ne možeš da prozivaš Vol strit a da ne prođeš kao bos po trnju.

Noćas su imali TV debatu na CNN-u i... recimo da su letele varnice. U očima onih koji su je gledali, pobedila je osoba koja im je već bila izabranik, ili izabranica.

Danas će Sanders i Klintonova odmeriti snage u Mičigenu i Misisipiju. U obe države, po anketama, Klintonova ima ubedljivu prednost.

U Mičigenu 58,6 odsto naspram Bernijevih 38,2, dok u Misisipiju supruga Bila Klintona ima još veću prednost - 62,5 naprema 18,5 - zbog većinski afroameričkog stanovništva koje misli da je Hilari njihov kandidat koja će se, kada postane šef Bele kuće, boriti za njihova prava.

(K. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    8. mart 2016 | 10:29

    Ziveo Tramp !!!

  • Zoran

    8. mart 2016 | 10:55

    Ako Tramp postane presednik pečem i prase i jagnje,ima da slavim tri dana i tri noċi.

  • M

    8. mart 2016 | 10:52

    Ako Trump ne bude imao vise od 50%, a nece imati toliko, nece ga partija izabrati, ma koliko imao. Lik je popularan u Srbiji jer je jednom prilikom osudio NATO bombardovanje, i to je naravno dovoljno da ga Srbi podrzavaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA