Zbog nepravilnosti, ponovo se glasa u Nišu, Kuršumliji i Smederevu

Građani na više od 20 biračkih mesta opet biraju odbornike lokalnih skupština, jer su na izborima održanim 6. maja utvrđene nerelegularnosti. Počinje štampanje glasačkih listića za drugi krug predsedničkih izbora

  • 0

Građani na nekim biračkim mestima u Nišu, Kuršumliji, Smederevu, Titelu, Pančevu danas ponovo glasaju za odbornike lokalnih skupština. Glasanje je ponovljeno jer su na ovim biračkim mestima uočene nepravilnosti, a imenovani su i novi sastavi biračkih odbora. Sva biračka mesta otvorena su od 7 do 20 časova. Štampanje glasačkih listića za drugi krug predsedničkih izbora, koji će biti održani 20. maja, počinje danas. Iako se još ne zna da li će predsednički kandidat SNS Tomislav Nikolić bojkotovati drugi krug, na glasačkim listićima su njegovo i ime drugog predsedničkog kandidata Borisa Tadića.

Sedamnaest biračkih mesta u Nišu otvoreno je za građane jutros u 7 sati. Nišlije ponovo biraju odbornike Skupštine grada jer je, kako je saopštila Gradska izborna komisija, na glasanju prošle nedelje bilo neregularnosti. Na tih sedamnaest mesta upisano je 31.075 birača ili 13,45 odsto glasača od ukupnog broja upisanih u birački spisak za gradski parlament.

Jutros je i na pet biračkih mesta u Kuršumliji počelo ponovljeno glasanje za lokalni parlament i predsedničke izbore. Predsednik Opštinske izborne komisije u tom gradu Miljan Radosavljević rekao je da se izbori ponavljaju zbog potvrđenih neregularnosti i nepravilnosti na tim biračkim mestima. On je dodao da današnje ponovljanje izbora može da utiče na formiranje vladajuće većine u lokalnom parlamentu. Na tih pet izbornih mesta upisano je 1.370 glasača.

Iako je predsednički kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić tvrdio da je nepravilnosti bilo na još nekim biračkim mestima i da on zbog toga ne priznaje rezultate prvog kruga predsedničkih izbora, u štampariji "Službenog glasnika" jutros je počelo štampanje 6.803.863 glasačka listića za drugi krug predsednickih izbora u Srbiji, koji će biti održani 20. maja.

Prvi na listiću, koji će biti svetlodrap boje, biće predsednički kandidat Koalicije "Izbor za bolji život - Boris Tadić", a drugi kandidat Koalicije "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić". Glasački listić će se štampati u pet različitih jezičkih varijanti, u zavisnosti od toga koji su jezici i pisma u službenoj upotrebi u pojedinim jedinicama lokalne samouprave.

Listić u prve tri jezičke varijante biće štampan na hartiji formata A5, a jezičke varijante četiri i pet na formatu A4. Za drugi krug predsedničkih izbora biće odštampano 0,5 odsto više glasačkih listića od ukupnog broja birača u Srbiji, odnosno 33.850 rezervnih listića. Kontrolni listić biće boje starog zlata.

Prema konačnim rezultatima, u prvom krugu predsedničkih izbora u Srbiji Tadić je osvojio 25,31 odsto, odnosno 989.454 glasova, a Nikolić 25,05 odsto, odsnosno 979.236 glasova.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA