"ČETNIČKI SINOVI, SMRDITE": Evo kako izgleda biti Srbin u Hrvatskoj 2016. godine!

Saša Milošević, urednik biltena koji je izašao u hrvatskom Jutarnjem listu, tvrdi da je pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj u poslednje tri godine nedvosmisleno povezano s konsolidacijom HDZ-a i njegovim "povratkom temeljnim vrednostima"

Kako izgleda biti Srbin u Hrvatskoj, hrvatski Jutarnji list je pokazao na primeru Srbina Marina koji pohađa gimnaziju u mestu koje se zove Sveti duh.

Autobus na putu od Črnomerca do njegove škole stane na četiri stanice, a te četiri stanice izgledaju kao "postaje križnog puta" jer svako jutro trpi maltretiranje od vršnjaka iz susedne škole.

- Šta je, Srbendare? Dobili ste najmoderniju školu, a žalite se da nemate nikakvih prava. Četnički sinovi. Smrdite - rečenice su koje Marin i njegova ekipa slušaju na tom sedmominutnom putovanju.

HRVATSKA MORA DA PRIZNA BOL SRBA UBIJANIH U OLUJI: Advokat Ante Gotovine podržao Vučića i zapalio Balkan!

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Vožnja do škole traje obično sedam minuta, a tog 6.novembra prošle godine, Marina i njegove drugare napali su vršnjaci iz susedne škole. Čim su izašli iz autobusa, "komšije" su počele da ih gađaju, a Marin je sa drugovima pobegapo u dvorište škole.

SRBI, NE IDITE U HRVATSKU: Beograđanin poručio da je atmosfera pregrejana zbog "Oluje"

Međutim, jedan bačeni kamen završio je na prozoru Duhovnog centra u kojem stanuje mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, zbog čega je za ovaj slučaj saznala javnost. Niko od učenika nije bio povređen, ali od tada Marin i drugari kreću ranije u školu i nakon časova sačekaju pola sata da krenu kući. To je, kažu jedini način da izbegnu nevolje.

Foto: Facebook/Jovan Matijević Foto: Facebook/Jovan Matijević

To je samo jedan od mnogobrojnih primera vršnjačkog nasilja koje u Hrvatskoj trpe deca srpske nacionalnosti, a koji je Srpsko narodno vijeće u utorak predstavilo u biltenu Govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2015. godini.

OLUJA '95 MRŠ: Ovo su urezali na automobil Beograđanina koji se parkirao u Dubrovniku! (FOTO)

Tom prilikom, pomenuto je da hrvatski udžbenici uče tamnošnju decu da su Srbi "teroristi". Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra pomenute udžbenike spornim jer veličaju ulogu ustaša i poriču zločine nad Srbima.

Saša Milošević, urednik biltena, tvrdi da je pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj u poslednje tri godine nedvosmisleno povezano s konsolidacijom HDZ-a, njegovim "povratkom temeljnim vrednostima".

KAKAV HIT: Hrvati slavili Oluju uz SRPSKO PIVO! (FOTO)

- Svake godine je sve više grafita i pokliča “Ubi Srbina”, sve je više bezobzirnih poruka političara “Ako ste ovde ugroženi - idite tamo gde niste”, a svake godine je sve manje Srba u institucijama, sve manje ispunjavanja obaveza države prema izbeglicama, prema žrtvama ratnih zločina. Taj je trend jasan i opipljiv, postojan, potkrepljuju ga brojke i događaji, društvena atmosfera, tako da danas ne možemo održati doslovno ni jednu manifestaciju, priredbu ili tribinu, bilo gde u zemlji i bilo kojim povodom, koja ima predznak "srpski ili "antifašistički" bez pretnji, protesta i snažnog, često nasilnog, suprotstavljanja - kaže Milošević.

Foto: Tanjug/AP, dubrovacki.hr Foto: Tanjug/AP, dubrovacki.hr

Autorka Izveštaja Tamara Opačić zbog sadržaja biltena već je dobila anonimnu ponudu "da joj kupe jednosmernu kartu za Beograd".

Pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj, prema sagovornicima "Jutarnjeg", počelo je pre tri i po godine, nakon što je Tomislav Karamarko postao predsednik HDZ-a.

POSLE UKIDANJA ĆIRILICE U VUKOVARU: Srbija uputila oštar protest Hrvatskoj!

Njegova izjava u Karlovcu, dok je još bio kandidat za predsednika, kako je za njega "koalicija sa SDSS-om bila ponižavajuća", uvereni su, bila je samo najava onog što se događa danas.

Sagovornici "Jutarnjeg" gotovo sa žaljenjem govore o vremenima kada je HDZ vodio Ivo Sanader, kada je saradnja te stranke sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj bila "bar korektna".

Saradnju sa srpskom zajednicom započeo je još 1996. godine predsednik Franjo Tuđman, nastavilo se u vreme premijera Ivice Račana, a tim putem krenuo je Sanader kada je u januaru 2004. godine poznatim "Hristos se rodi" na božićnom domjenku SNV-a čestitao pravoslavni Božić.

VUKOVAR: Najavljen protest protiv ćirilice

To je bilo vreme kada se Hrvatska približavala pregovorima oko ulaska u EU i odnos s najvećom manjinskom zajednicom u državi morao je biti vidljiv evropskim posmatračima. U to vreme srpska zajednica živela je u relativno stabilnoj i relativno nekonfliktnoj situaciji. Isto je, očekivano, nastavljeno i u Milanovićevu mandatu.

Foto: Tanjug/FaH Foto: Tanjug/FaH

Celo to vreme srpska zajednica imala je svog predstavnika u Vladi, ili su neki članovi Vlade bili srpske nacionalnosti, kao u vreme bivše Vlade.

Dvadeset godina nakon ekshumacije iz zajedničke grobnice i identifikacije u Zagrebu, krajem maja sahranila je oca na mesnom groblju Trnava - Medari. Venci i krst na grobu njenog oca bili su nakon nekoliko dana zapaljeni. Ranije u februaru, klub SDSS-a je u Saboru održao konferenciju za medije i izrazio neslaganje zbog poseta Branimira Glavaša Saboru.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

- Doći ću tamo i sve vas pobiti! Znate li vi koliko je Hrvata ubijeno u Banjaluci, a za to niko nije odgovarao - prijetnja je koju je primila sekretarka SDSS-a.

Pobrojani su i brojni grafiti po Zagrebu i ostalim gradovima koji ukrašavaju fasade porukama poput "Ubij Srbina", "Srbe na vrbe", kakvi, na primer, stoje na zgradama zagrebačke ulice Braće Domani, koji su ispisani u aprilu prošle godine. Osim tih, pretnje se ostvaruju i na društvenim mrežama.

Na jednom Fejsbuk profilu tako stoji popis ugostiteljskih objekata u Vukovaru čiji su vlasnici Srbi, koje bi trebalo izbegavati na dan obeležavanja pada Vukovara, a jedan od komentatora upućuje poziv kako bi “te kafane trebalo dići u vazduh”.

- Nije prijatno kada vas kolega saborski zastupnik naziva sektom - kaže Pupovac.

Predsednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula slaže se da sadržaj biltena ukazuje na pogoršanje situacije, ali kako ima mnogo bitnijih problema koje Pupovčev SDSS nije rešio iako je praktično 12 godina bio u vlasti.

- To su pre svega statusna prava Srba, koja još uvek nisu rešena. Veliko je pitanje zbog čega od 16.883 srpske dece samo njih 3.600 pohađa model a, b i c. Iako je SDSS na vlasti u nekim opštinama, nema dvojezičnosti. Srbi su taoci SDSS-a jer ga niko ne želi na vlasti. Nije ga želeo ni SDP, a sada ni HDZ. Znam da se neke stvari ne mogu rešiti u roku jednog dana, meeseca ili godine, ali sigurno je da se u 12 godina moglo rešiti puno toga - uveren je Džakula.

Situacija sa "komšijama" Marinove škole s početka priče trenutno je mirna, kaže direktor škole, protojerej stavrofor Slobodan Lalić. Žalostan je što različitosti poput ovih motivišu mlade na nasilničko ponašanje koje započinje vređanjima i pretnjama, a završava fizičkim nasiljem, kakvom smo svedočili u novembru prošle godine. Odgovornost i krivica za ovakvo ponašanje je pre svega na odraslima, kaže on, pa citira mitropolita Porfirija koji je rekao da "Mladi nisu problem nego žrtve. Ukoliko im se ne pomogne, oni će uskoro postati problem za sve, bez obzira na to kojoj grupi pripadaju".

- Bili bismo presrećni da je odsustvo nasilja poslednjih meseci rezultat zajedničkog rada s mladima, a ne isključivo pojačanih mera bezbednosti i nadzora - kaže on.

Naime, unutar zgrade gimnazije smeštena je i privatna britanska međunarodna škola, koju pohađa dete štićene osobe iz političkog vrha. Oko škole je u to vreme pojačano obezbeđenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG

    13. mart 2016 | 12:13

    Religija i nacionalizam su najveca zla covecanstva. Srbi i Hrvati su dva za Evropu i svet potpuno beznacajna naroda,ali sami sebi dajemo neki veliki znaca,a najvise tako sto napadamo ljude druge vere i nacije. Rat koji se vodio pre dvadrset pet godina dokaz je dubokog primitivizma,nekultue i neobrazovanja ljudi sa ovih prostora

  • karakondzula

    13. mart 2016 | 09:21

    Ne ubi Srbina...nego ljubi Srbina !!!

  • Dag

    13. mart 2016 | 08:44

    "Da nas Erbi 1918 nisu spasili,Hrvatske danas, ne bi bilo"... (prof.Dr.sci.Tvrtko Jakovina,redoviti profesor, Odsjeka za povjest. Filozofskog fakulteta,Sveucilista u Zagrebu.)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA