JOŠ JEDAN SUPER-UTORAK U AMERICI: Kakva će biti budućnost sveta dosta zavisi od današnjih izbora (FOTO)

Danas republikanci glasaju na Floridi, u Ohaju, Ilinoisu, Misuriju, Severnoj Karolini i Severnim Marijanskim Ostrvima, a i demokrate su danas takođe u ovim državama, osim što nisu na poslednje pomenutoj teritoriji. Ako Tramp bude pobedio u svim državama, ova priča je završena

  • 1

Niko više nema hrabrosti da pravi bilo kakva predviđanja što se unutarstranačkih izbora u Republikanskoj i Demokratskoj partiji u Americi tiče. Jasno je da je u pitanju najnepredvidljivija kampanja u skorijoj istoriji najmoćnije svetske sile.

Republikanski establišment i dalje pokušava da uruši Donalda Trampa i da ga spreči da osvoji nominaciju njihove stranke za predsedničke izbore koji će se - po običaju - održati prvog utorka posle prvog ponedeljka u novembru (ove godine to znači 8. tog meseca).

Međutim, čini se da je u isto vreme doneta odluka da se krene sa pomirljivijim tonom kako se partija ne bi raspala u julu, kada se svi delegati koje su kandidati osvojili budu okupili u Klivlendu na nacionalnoj konvenciji. Na to ukazuje civilizovana debata na CNN prošle sedmice, koja je prošla bez uobičajenih varnica i niskih udaraca.

Ništa još uvek nije gotovo, a Tramp je i dalje daleko od toga da je osvojio kandidaturu; zapravo, Ted Kruz mu sve očitije diše za vrat, budući da zaostaje samo 90 delegata.

Pristalice republikanca Teda Kruza. Foto: AP/Tanjug Pristalice republikanca Teda Kruza. Foto: AP/Tanjug

Danas republikanci glasaju na Floridi, u Ohaju, Ilinoisu, Misuriju, Severnoj Karolini i Severnim Marijanskim Ostrvima, a i demokrate su danas takođe u ovim državama, osim što nisu na poslednje pomenutoj teritoriji.

Takođe, dok demokrate proporcionalno raspoređuju svoje delegate na osnovu osvojenih odstotaka, u Republikanskoj partiji pobednik u državama u kojima se danas glasa uzima sve delegate (osim u Severnoj Karolini, gde će biti proporicionalno): to bukvalno znači da pobednik ne mora da ima većinu glasova, već samo njihovu pluralnost, odnosno relativnu većinu.

Zbog svega toga se i ovaj dan naziva super-utorkom, kao i onaj od pre nekoliko sedmica.

Džon Kejsik, jedan od republikanskih kandidata za predsedničku nominaciju. Foto: Tanjug/AP Džon Kejsik, jedan od republikanskih kandidata za predsedničku nominaciju. Foto: Tanjug/AP

Krenimo, međutim, od republikanaca, i krenimo od Ohaja. Na domaćem terenu, Džon Kejsik (aktuelni guverner te savezne države) je trenutno u prednosti nad Trampom sa 38 naspram 34,3 odsto podrške, po preseku anketa. Kruz je na dalekom trećem mestu sa 18 odsto, dok Rubio ima 4,7 odsto.

E, sad. Ohajo je, baš kao i Florida, važan ne samo zato što donosi veliki broj delegata onome ko pobedi (a donosi 66) već i zato što Kejsik, ako u svojoj državi ne bude pobedio, može da se oprosti od nominacije. Zapravo, on je već najavio da će se povući ako se to bude desilo.

Što se tiče Floride, sve to isto važi za Marka Rubija.

Marko Rubio. Foto: AP/Tanjug Marko Rubio. Foto: AP/Tanjug

Zato, pogledajmo kako stvari stoje na Floridi, koja će pobedniku danas doneti 99 delegata.

Ne dobro za Marka Rubija. Tramp ima ubedljivih 43 odsto podrške sudeći po preseku svih dostupnih anketa, dok mladi senator iz te savezne države ima slabih 24,4 odsto. U pitanju je veliki zaostatak. Kao što smo već rekli, ovo je država u kojoj pobednik uzima sve delegate i zato ta četvrtina baš ništa ne znači, kao što ne znači ništa ni Kruzu njegovih 18,7 odsto i Kejsiku 9,1.

Stanje u Ilinoisu je nešto drugačije. Tramp i tu vodi sa 36 odsto podrške, ali je Kruz sa 29,5 odsto dovoljno blizu da kontroverznom milijarderu neće biti svejedno; pobeda mu je daleko od sigurne, a ruku na srce, ovogodišnji primarni izbori u obe partije su pokazale da ništa više nije sigurno.

Donald Tramp. Foto: Tanjug/AP Donald Tramp. Foto: Tanjug/AP

Na trećem mestu u toj državi je Kejsik sa 18,5 odsto, dok Rubio i tu debelo zaostaje sa samo 13,5 odsto.

U Misuriju, Tramp ima 36 odsto, Kruz 29, Rubio 9, a Kejsik 8. Dakle, slično kao i u Ilinoisu. Severna Karolina, gde se delegati raspoređuju na osnovu osvojenih procenata, dakle, proporcionalno, Tramp ima 41,3 odsto, Kruz 29, Kejsik 11,3 a Rubio 8,7.

Dakle, kada se sve uzme u obzir, današnji dan bi mogao da bude prekretnica u ovoj trci. Ako Rubio izgubi na Floridi, i ako Kejsik izgubi u Ohaju, ovo će se svesti na borbu između Trampa i Kruza. Ako Tramp svuda pobedi, ovo je gotova priča. Ako guverner i senator pobede u svojim državama, nastavljamo kao i do sada.

Berni Sanders. Foto: Tanjug/AP Berni Sanders. Foto: Tanjug/AP

Što se tiče demokratskog tabora, nakon Mičigena u kojem je Sanders po ispitivanjima javnog mnenja zaostajao više od dvadeset odsto u odnosu na Klintonovu pa pobedio, ankete nemaju nikakvog smisla. Berni može sve.

Ipak, hajde da vidimo šta preseci anketa kažu.

U Ohaju, odnos između bivše prve dame i sadašnjeg senatora iz Vermonta je 51 naprema 43 odsto, u Ilinoisu je 48,3 naprema 46 odsto, na Floridi je 60,7 naprema 32,1 odsto, u Severnoj Karolini je 57 naprema 33 odsto, dok u Misuriju Sanders ima blagu prednost od 47 naprema 46 odsto.

(K. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. mart 2016 | 13:31

    AMERI AJDE VISE ZAVRSITE TAJ SOU PROGRAM -PREDJITE NA PROGLASENJE PRVE PREDSEDNICE AMERIKE HILARI KLINTON !!!!! SVET SAMO MORA JOS DA SE PSIHICKI PRIPREMI NA APOKALIPSU I PROBLEMA NEMA !! !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA